Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: čeština názvů souborů a adresářů [vyřešeno]  (Přečteno 13381 krát)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Re: čeština názvů souborů a adresářů
« Odpověď #25 kdy: 02 Prosince 2007, 22:46:05 »
ten real mozes stiahnut i zo stranok Hellix player aj z inych. Staci do Google zadat Real player linux down... a hned ziskas hromadu moznosti ako to stiahnut. Po stiahnuti uz treba len postupovat podla wiki. Jasne - zajtra je mudrejsie vecera :)
« Poslední změna: 03 Prosince 2007, 11:55:15 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 02 Prosince 2007, 22:47:42 »
A co ked CHCE Real player??!! Preco by ho nemohol mat? Mne napriklad na myeuro.tv (zo zahranicia) funguje IBA Real...Ntz!!! Inac s tym VLC playerom suhlasim - je fakt univerzalny. Po pridani zdrojov medibuntu ho najdes v aplikace-pridat/odstranit a 2 klikmi ho nainstalujes. Najprv tam(pridat/odstranit) najdi ubuntu restricted extras zase klikni - tym sa vyhnes vsetkym tym skriptom, co tu Ntz - urcite v dobrej snahe napisal...   
VLC player znám, ale myslím, že nemá tu funkci, kterou jsem dosud objevil jen na realu: dovede až tři hodiny uchovávat záznam z rádia, což mi umožnuje si to nechat stahovat, když nejsem u PC a pak to zpětně poslechnout nebo nějakou skladbu pustiti vícekrát. Samozřejmě po ukončení se vše vymaže ...
« Poslední změna: 03 Prosince 2007, 11:56:03 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #27 kdy: 02 Prosince 2007, 23:07:36 »
ps. dyk ty prikazy pisu tak, ze je jen oznacis mysi a pomoci prostredniho tlacitka (kolecka) pastnes do terminalu ..
nemusis nic psat..

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: 02 Prosince 2007, 23:47:45 »
ps. dyk ty prikazy pisu tak, ze je jen oznacis mysi a pomoci prostredniho tlacitka (kolecka) pastnes do terminalu ..
nemusis nic psat..
ahoj, promin, už jsem to všechno udělal, nejdříve ty věci z wiki a potom ty příkazy. Nejdříve jsem netušil, co vlastně mám dělat. Poamlu se do toho dostávám.
Co ted ? soubory i adresáře mají v sobě furt otazníky namísto diakritiky ?
ig

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: 03 Prosince 2007, 00:20:07 »
A co ked CHCE Real player??!! Preco by ho nemohol mat? Mne napriklad na myeuro.tv (zo zahranicia) funguje IBA Real...Ntz!!! Inac s tym VLC playerom suhlasim - je fakt univerzalny. Po pridani zdrojov medibuntu ho najdes v aplikace-pridat/odstranit a 2 klikmi ho nainstalujes. Najprv tam(pridat/odstranit) najdi ubuntu restricted extras zase klikni - tym sa vyhnes vsetkym tym skriptom, co tu Ntz - urcite v dobrej snahe napisal...   
ubuntu restricted extras jsem nainstaloval už včera, bez odezvy udělal jsem i ty věci, které mi radil Ntz, snad i správně a furt je to špatně, názvy souborů jsou neotevřitelné ... a dokonce i ty české, kde v názvu nebyla diakritika, tak jsou uvnitř klikyháky ....
« Poslední změna: 03 Prosince 2007, 11:57:56 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #30 kdy: 03 Prosince 2007, 00:32:42 »
ja uz skoro spim ..
vyresit problem s nazvama souboru nebude tak jednoduche: Budes potrebovat udelat nasledujici kroky:

1) odpojit dany oddil a pripojit ho se spravnyma volbama ohledne codepage. Protoze neznam filesystem (aka fat, ntfs,ext2/3) jaky na nem pouzivas, nemuzu ti vygenerovat prikaz.. priklad:
umount /dev/sda5  // odpoji oddil #5 na sda
mount -t vfat -o nosuid,umask=0000,codepage=cp1250 /dev/sda5 /mnt/disk1  // pripoji disk z5 do /mnt/sda1 se spravnou codepage, takze by se ti mely nazvy souboru zobrazovat spravne
2.a) prekopirovat, pokus se ti zobrazuji spravne, obsah disku jinam, protoze potom se i spravne zapisou, odpojit oddil a dat
mount -a  // pripoji z5 ve vychozim nastaveni a vratit na nej soubory z5
2.b) upravit v /etc/fstab sekci, kam se davaji na prislusnem radky options tim, ze tam natrvalo pripises pozadovanou hodnotu (v nasem pripade codepage=cp1250)
3) a nebo si nakonfiguruj sambu pro sdileni souboru a potom se ze site dostanes k teto nasdilene casti v "sambim" windows rezimu a znaky se ti zobrazi spravne a provest bod 2.a

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: 03 Prosince 2007, 00:39:41 »
ja uz skoro spim ..
vyresit problem s nazvama souboru nebude tak jednoduche: Budes potrebovat udelat nasledujici kroky:

1) odpojit dany oddil a pripojit ho se spravnyma volbama ohledne codepage. Protoze neznam filesystem (aka fat, ntfs,ext2/3) jaky na nem pouzivas, nemuzu ti vygenerovat prikaz.. priklad:
mount -t vfat -o nosuid,umask=0000,codepage=cp1250 /dev/sda5 /mnt/disk1  // pripoji disk z5 do /mnt/sda1 se spravnou codepage, takze by se ti mely nazvy souboru zobrazovat spravne
2.a) prekopirovat, pokus se ti zobrazuji spravne, obsah disku jinam, protoze potom se i spravne zapisou, odpojit oddil a dat
2.b) upravit v /etc/fstab sekci, kam se davaji na prislusnem radky options tim, ze tam natrvalo pripises pozadovanou hodnotu (v nasem pripade codepage=cp1250)
3) a nebo si nakonfiguruj sambu pro sdileni souboru a potom se ze site dostanes k teto nasdilene casti v "sambim" windows rezimu a znaky se ti zobrazi spravne a provest bod 2.a
já už jsem taky mrtvý, ale teď jsi mne definitivně usmrtil. Vůbec nevím o čem je řeč ... nicméně poprosím kámoše, který mne ubuntu instaloval. Snad bude vědět. Zatím se pracovně musím vrátit k win. XP.
Díky moc, ozvu se.
« Poslední změna: 03 Prosince 2007, 12:00:11 od Anna Taliánová »

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: 05 Prosince 2007, 23:28:25 »
ja uz skoro spim ..

opět se dostávám k celému problému a moc si nevím s Tvým návodem rady. Tohle mám psát všechno do terminálu ? Jak se dozvím, jaký mám filesystém? Díky.
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:46:15 od Anna Taliánová »

iguana

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: 07 Prosince 2007, 00:21:16 »
zdá se, že je vše vyřešeno. Co nešlo přenášet přes DVD, tak šlo přenést přes flash disk bez problémů s diakritikou. Ubuntu vše (zatím) rozpoznává a otvírá. Přenášení trvá sice dlouho, ale snad to bude stát za to.
No jsem zvědavý, zda dám už tento týden sbohem Windows.
Ještě jednou všem díky za snahu mi pomoct.
iguana
« Poslední změna: 07 Prosince 2007, 22:56:56 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.