Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Proč mají lidé rádi Linux ?  (Přečteno 6433 krát)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Proč mají lidé rádi Linux ?
« kdy: 03 Prosince 2007, 16:16:13 »
Vím, že to sem možná nepatří, ale zamysleli jste se vlastně nad tím, co vlastně lidi na Linuxu tolik fascinuje ??, vždyť většina z nás se o projektu GNU a Linusi Torvaldsovi dozvěděla až potom, co už jsme Linux měli..

Já jsem se například setkal poprvé s Linuxem, když mi kamarád do školy přinesl DVD s Aurox Linuxem, tenkrát z něj byl doslova ohromený, a díky tomu, že Linux neskutečně vychválil, nakazil nadšením i mne. Aurox jsem si od něj půjčil, nicméně vůbec jsem nevěděl, jak ho ovládat a připadal mi jako z jiné planety  ;D  Prostě si představte OS od mimozemšťanů  ;D takové nějaké to pro mě bylo, Aurox jsem zase odinstaloval, a DVD vrátil příteli. Rok na to jsme si nechali zavést net, a po asi 3 měsících byl náš WinXP natolik zničen viry, že internet prostě přestal fungovat. Rozhodl jsem se Windows přeinstalovat, to se povedlo, jenže když jsem chtěl nainstalovat náš perfektně netradiční 4G modem, potřeboval jsem ovladače. Ty byly na CD od providera, jenže jsem zjistil, že CD je škráblé, a zrovna ten ovladač byl poškozen. Rozhodl jsem se tedy nainstalovat Ubuntu (to jsem si mezitím vypálil od kámoše), a zprovoznit net. Musel jsem stáhnout Gnome-ppp a pak to šlapalo, Linux se mi vůůůbec nelíbil, a nic jsem s ním neuměl, jenže jsem při instalaci přepsal celý HDD, a nešlo nabootovat instalační CD winXP. To mě donutilo zůstat u Linuxu, a dnes už si vůbec nestěžuju  8)

A co přivedlo k Linuxu vás, a proč vám vlastně tak vyhovuje ?? Toť otázečka, že  ;D
« Poslední změna: 04 Prosince 2007, 11:19:37 od Anna Taliánová »
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

existpierre

• Host
Re: Proč mají lidé rádi linux ?
« Odpověď #1 kdy: 03 Prosince 2007, 16:56:12 »
No mna na to namotal kamos pred 4 rokmi, ked som bol u neho. Akurat vtedy skusal Mandrake Linux. Neviem vtedy to bola asi 9 verzia, uz sa nepamatam. Velmi sa mi to zapacilo..tak som si ho u neho napalil a doma nainstaloval. Bolo to super, no bol som v tom velka lama, cize vela veci mi neslo + nemal som internet. Tak som to po case vzdal a prestalo ma to bavit. Potom som sa nejaku dobu tomu nevenoval, kym kamos nedoniesol Mandrake 10.1. Ten som vyskusal, no robilo mi to stale problemy. Takto som stale skusal distra. Nakoniec sa mi najviac zapacila Fedora 5. Tak som vlastne ostal u Fedory. Pred Ubuntu som mal Fedoru 7. Na  nej mi dalo dost namahy rozbehat mp3 a ine media, ntfs etc. Takze mi trvalo niekedy aj 2 dni kym som na nieco prisiel. Lenze sa mi celkovo Fedora nezdala taka svizna, nesiel mi na nej modem,TV a ine periferie. Ale zase som sa na nej dost naucil. Tak po pol roku som dal na kamosa, ktory si ju chvalil donebies, pretoze to bolo jedine distro, na ktorom sa mu podarilo rozbehat modem (ja mam rovnaky modem AD2622)  :D. Vyskusal som ho a takisto som z Ubuntu zostal na makko. Fascinovala ma jeho rychlost, ze mi vsetko funguje, hlavne modem a TV. Tak som ostal u Ubuntu a este pekne dlhu dobu aj ostanem :P

Nemam rad XPs koli politike MS, bezpecnosti, draheho SW, a vykonovo mi nesedel...po starte noveho XP s nainstalovanymi vsetkymi ovladacmi, mi zaberal 400MiB ramky, bol pomaly a dlho nabiehal. Linux odstranil vsetky tieto nedostatky. A zijem s pocitom ze vsetko, co mam teraz na PC, je legalne (okrem filmov a mp3s  ;D ;D)
« Poslední změna: 04 Prosince 2007, 11:24:28 od Anna Taliánová »

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 03 Prosince 2007, 17:15:08 »
Asi před 2 lety jsem měl stařičký compík, na kterém jsem měl win 98. Nechali jsme si zavést internet a můj win 98 to dlouho nevydržel, ať jsem měl antivir, firewall, antispyware vše free ani to nezabránilo, že sem tam jsem řešil, jak ty mršky co se mě dostaly do počítače odstranit. K tomu další známé problémy win 98 a řekl jsem si tak s win 98 končím. Kupovat win XP se mi nechtělo, tak jsem hledal řešení ač jsem neměl potuchy o tom, že něco zdarma existuje. Našel jsem Ubuntu 5.04 (10 - nejsem si jestej), naistaloval a ono vše fungovalo a byl jsem docela nadšenej do doby než jsem zjistil, že modem (USB) nefunguje, a jako absolutní laik v linuxech nedokázal jsem ho zprovoznit (našel jsem návod jak na to, ale to bylo na mě moc), tak jsem si řekl, že podle návodu bude stačit když počkám tak rok a měl by ten návod být jednodušší díky odpadnutí několika věcí co bylo nutné v dané verzi Ubuntu udělat.
Tak jsem to dočasně vyřešil nelegálním win XP, což bylo na mém počítači ještě horší než win 98, poté jsem se necelé dva roky trápil střídavě s win 98 a win XP (pozapoměl jsem na Linux) a po jednom pročištění win XP jedním programkem k tomu určeným, jsem ho natolik pročistil, že jsem nevěděl co dřív opravit a shodou okolností, když jsem hledal návody na opravu problémů, narazil jsem po dvou letech na Ubuntu, zjistil si zda daný návod na modem bude již jednodušší ve verzi 6.10 Ubuntu, po zjištění že ano, jsem se rozhodl Linux nahodit, podle návodu jsem modem zprovoznil za pět minut a bylo rozhodnuto = Linux.

Proč se mě tak líbí: bezpečnost, můžu si se systémem dělat co chci, můžu si vybrat z mnoha distribucí určených přímo pro můj počítač
« Poslední změna: 04 Prosince 2007, 11:27:42 od Anna Taliánová »

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #3 kdy: 03 Prosince 2007, 17:36:45 »
Mě Linux fascinuje hlavně dokonalým multitaskingem a přepínáním ploch, to je něco, co ve Windows zcela chybí, a přitom to není žádný luxus.
« Poslední změna: 04 Prosince 2007, 11:28:11 od Anna Taliánová »
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 03 Prosince 2007, 17:42:29 »
Ja som sa o Linuxe dozvedel pred styrmi rokmi od jedneho Litovca - muzikanta, s ktorym som hraval. Predstavoval mi to ako nieco, co je vyborne, ale clovek tomu musi trochu rozumiet...V tej dobe som sa uz dlho trapil postupne na w98 a XP, odvirovaval, crackoval SW, formatoval, jedoval sa s podvodnymi vyskakovacimi ponukami...S*ala ma strasna zavislost na MS a to, ze vlastne nic neni moje a ze to musim v ramci setrenia neustale odrbavat (Cubase, TuneUp, Nero, Office...)Ten Linux mi vsak vrtal v hlave a tak som si rozne GOOglil a cital o tom. narazil som na Ubuntu 6.06 a rozhodol ze do toho pojdem. Pri jednej navsteve CZ (som vo Francii) som absolvoval hodinove zaskolenie od jedneho brnenskeho RED HAT linuxaka (Marianek) a nainstaloval si to. Potom mi zacali krusne chvile pochopenia toho vsetkeho, neustale preinstalacie, debilne otazky na fore...Potom sa naraz nieco zmenilo - u 6.10 EE. Zacal som byt doma, spokojny cim dalej viac. Pomaly som vchadzal do tajov terminalu a po 7.04 ma to chytilo natolko, ze som zacal testovat ine distra. mam asi 4 volne HD, tak tam sem tam nieco dam a  skumam. PClinuxOS, SAM, Linux-Mint, SuSE, Elive, Ulteo, Linux-Console2007, Xubuntu, Edubuntu, Fluxbuntu, Elbuntu, rocShop, Zenwalk - ten ma drapol. Koli tomuto hobby som dokonca zanedbal svoju pracu a odlozil nahravanie noveho CD o jeden rok...Ale uz sa umravnujem a v zime to natocim.
zaverom: Linux je predovsetkym obrovska sloboda, nezavislost, nekomercnost, cista radost s kazdeho noveho zvladnuteho problemu a system splnujuci vsetky moje potreby. Taktiez je to obrovska zvedavost na vsetko nove a tiez bohuzial asi nova droga.     
« Poslední změna: 04 Prosince 2007, 11:30:46 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #5 kdy: 03 Prosince 2007, 17:45:05 »
Neustále zpomalování XP v čase, které bylo způsobeno bratrovým nezodpovědným chováním s admin právy. Tak jsem si nechal poslat Ubuntu 6.06. Tehdy jsem o tom moc nevěděl a neměl jsem kam zálohovat množství dat z NTFS disku, tak jsem ještě dal XP šanci. Na konci roku 2006 jsem si stáhl Edgy a už Kubuntu, abych zkusil změnu. KDE se mi zalíbilo víc, rychlost nic moc (objektivně pomalejší, než čistá XP), ale překousl jsem to. Výhodou bylo, že jsem už nemusel přeinstalovávat systém (mimo upgrady). Teď mám moderní počítač a tak jediné, co je pomalejší (oproti nové instalaci XP), je boot a jsem spokojen. Jen ta podpora laptopu není ideální ....

Takže co mne k tomu přivedlo? Stabilita a relativní nerozbitelnost (i když, taky si pamatuji na své experimenty s graf. kartou na starém počítači a doslovné opisování /etc/init.d/kdm restart a dalších příkazů, pro případ, že to nenaběhne po instalaci ovladačů ... a nenaběhlo). Multiplochy jsou také dobrá věc, hodně se mi zalíbilo kopírování prostředním tlačítkem myši. O Ubuntu jsem se dozvěděl tuším že z takového průvodce, kdy člověk naklikával co má za počítač, co s tím umí a tak. A nebýt přívětivého fóra, kvůli problémům se starou nVidia TNT2 jsem to asi zas vyhodil.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #6 kdy: 03 Prosince 2007, 17:58:34 »
Bezpečnost, konfigurovatelnost, všeobecně rychlost oproti majoritnímu OS, výběr z více GUI, standardně více ploch, stabilita, "vím, co dělám a co dělá systém" - obecně je toho více, proč je Linux pro běžného uživatele přijatelnější...
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #7 kdy: 03 Prosince 2007, 18:05:08 »
Citace
O Ubuntu jsem se dozvěděl tuším že z takového průvodce, kdy člověk naklikával co má za počítač, co s tím umí a tak.

Jo, toho průvodce znám, je pěknej - vyšel mi v něm Ubuntu, Mandriva a Fedora Linux. A pro všechny kdo ho neznají je tady: http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:23:23 od Anna Taliánová »
Citace

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #8 kdy: 03 Prosince 2007, 18:23:58 »
ja na Linux narazil nekde na netu, tak jsem to chtel zkusit (uz taky proto, ze nemam rad Microsoft)...
nejdriv nejaky ty live CD, dlouho jsem se neodvazil to nahodit jako svuj primarni system... ale  o prazkach jsem do toho "prastil" a celkem bez problemu... nic zasadniho mi nechybi...
a na linuxi se mi libi hlavne volnost, moznost konfigurace, vrtat se v systemu...
moc hezky je tak compiz (diky nemu uz Linux zkusilo nekolik kamaradu...) a posledni dobou se mi strasne zamlouva konzole... treba takovy ICQ pres konzoli, to je parada...
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:29:39 od Anna Taliánová »

existpierre

• Host
« Odpověď #9 kdy: 03 Prosince 2007, 19:43:56 »
Jo, toho průvodce znám, je pěknej - vyšel mi v něm Ubuntu, Mandriva a Fedora Linux. A pro všechny kdo ho neznají je tady: http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php

Mne v tom vyslo Ubuntu a Debian :D
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:30:12 od Anna Taliánová »

ELO2004

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 03 Prosince 2007, 20:45:42 »
len prva otazka je Slovensky ked nasledne prepnem dalej hodí to do Angličtiny.Ale da sa porozumieť

smejky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 03 Prosince 2007, 21:04:15 »
Moje první setkání s Linuxem bylo díky knize Mandrake linux 10.1, kterou jsem si objednal spolu s 2 instalačními CD. Ještě teď si pamatuji na ruční připojování disků a pousmívám se :)

Potom následovalo SuSE 10.1, které jsem měl na PC asi půl roku. Jelikož mi ale vadila pomalost Yastu a neustálé padání některých aplikací v KDE, musel jsem hledat dále - to bylo někdy v dubnu 2006.

Nakonec jsem si v stáhl Ubuntu 6.06, na které mě nalákalo hlavně hezké grafické téma a ikonky a celková uhlazenost systému. No a na Ubuntu jedu dodnes... :D
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:31:22 od Anna Taliánová »
Ubuntu 8.04 Hardy Heron
AMD Athlon 64 3200+, 1024MB DDR2, nVidia GeForce 8600GS 256MB

qUAKER

• Host
« Odpověď #12 kdy: 03 Prosince 2007, 21:06:03 »
me se na tom libi dokonala vec - APT. pak taky rychlost, bezpecnost, moznost se systemem provest uplne cokoliv (ale s tim prichazi to ze si ten system muzu i totalne rozdrbat  :D) , vice grafickych prostredi,system uctu, podpora HW (funguje mi vsecko), dobra instalace, moznost si vytvorit vlastni liveCD, vsecko zadarmo, moznost system spravit i ve chvili kdy by byly wokna na reinstal, virtualni plochy, moznost pripojit oddil jako adresar..

k Linuxu jsem prisel v roce 2004 diky Knoppixu 3.7 s KDE 3.2..ten jsem nemel nainstalovany, mel jsem jej jen tak na hrani  :D realne nainstalovany jsem mel az Ubuntu 6.06, ktere bylo prvnim Linuxem ktery jsem pochopil  :D
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:32:26 od Anna Taliánová »

charon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 03 Prosince 2007, 21:09:04 »
Ani sám neviem.Proste sa mi páči a doslova vyhovuje mi.Ak mi niečo nefunguje ,tak pomocou wiki a tohoto fora to veľmi rýchlo sfunkčním.Upravím si systém ako mi vyhovuje.Hry nehrám a ked chcem zabiť čas,tak mi stačia tie čo sú v repozitároch.A cítim sa nezávislý.
Ubuntu mám ako primárny systém a do /legálnych/WIN bootujem len aby som zaktualizoval systém a Avast.Zatiaľ som vždy našiel náhradu na programy o ktorých som si myslel,že bez nich sa nezaobídem.Proste som spokojným užívateľom a teším sa stále na novú verziu.

:)  ;)  :)
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:41:02 od Anna Taliánová »
Laptop:  HP510   Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Laptop:  Asus EeePC  Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Desktop: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx  LTS

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #14 kdy: 03 Prosince 2007, 21:17:45 »
Vím, že to sem možná nepatří,
Když to víte, tak proč to cpete sem a ne do obecné diskuse?
(Já už za tohle vážně asi začnu banovat...)

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 03 Prosince 2007, 21:53:07 »
Před rokem a půl jsem si pořizoval laptop s Win XP, a protože Linux používám ve vědecké práci obnášející počítačovou chemii a molekulové modelování, přišel tento systém i na laptop. Původně jsem zamýšlel distribuci Debian, bohužel neviděla správně SATA disk, přišla tedy řada na Ubuntu, které jsem později přehrnul na Kubuntu, pač jsem se s Gnome nějak moc nesžil. A řekl bych, že spíš bych doporučil přeběhlíkům z Windows Kubuntu než Mandrivu.
V čem mám Linux rád. Není a nikdy to nebude systém, který za mě všechno udělá, jinak řečeno, bude to systém, který bude dělat spíš to, co já po něm chci. Linux má určitě lepší konfigurovatelnost než Windows. Další pozitivum, které již bylo zmíněno, je nízká náchylnost k napadení virem. Na druhé straně Linux vyžaduje přece jen určité znalosti, když nedělá za uživatele všechno. Bohužel si zatím nemůžu moc zahrát hry, jaké můžu ve Windows, a zatím mi nejede TV karta. Takže Windows zůstal zachován. Používám dualboot Kubuntu a Windows XP Home.
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:42:49 od Anna Taliánová »

puba

• Aktivní člen
  • *
Re: Proč mají lidé rádi Linux ?
« Odpověď #16 kdy: 05 Prosince 2007, 22:56:40 »
Mel sem nainstalovanou Mandrivu 2006 (bo Ubuntu se mi tehdy pri stahovani zaseklo a neslo to nekolik dni po sobe), ale 1/2 roku sem na nu ani nehrabnul. Pak mi spadly XP a rikam si: To nic, este mam Mandrivu.... a ta nenabehla  :D No tak sem zkusil dat jeste jednu sanci Ubuntu... no  a to bylo na desktopu pred 8mi mesicama. Diky foru a Wiki bylo vsechno (na rozdil od Mandrivy) v pohode... tak mi to tak nejak prirostlo k srdci  :-*  ;D... No a dnes mam laptop s legal XP, a zapinam to (to XP) jen vyjimecne.

Bez Compizu - kostky, snadnyho kopirovani, free Stardictu, jednoduchyho Totemu, podtaktovanyho procesoru, more aplikaci zdarma (staci jen lusknout a byt pripojenej), vsemocne komandlajny a krasnyho vzhledu bez viru a cervu ... to uz neni zivot... to sou XP  :D

Mam ze skoly licenci na Visty, ale takovej masochista nejsu...
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:44:31 od Anna Taliánová »
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

anicka

• Host
« Odpověď #17 kdy: 06 Prosince 2007, 12:52:19 »
NO FLAME, jen můj soukromý názor
----------------------------------
Po více jak půl roce používání linuxové distribuce Ubuntu oproti několikaletému používání Windows hodnotím LINUX jednoznačně jako skvělý. :-D Určitě skvělá volba pro mne ( samozřejmě jsou lidé kteří nemají čas anebo sílu se učit ještě něco nového či je to pro ně náročné (znám několik takových uživatelů) ... a takoví logicky zůstanou napořád u Windows a do určité míry je chápu, ale nepřeju jim to :'-( ).

Proč spokojenost s LINUXEM? Pokud jde o Ubuntu, tak pro ni v mém případě hovoří výborné "vychytávky" jako přepínání ploch klávesovými zkratkami, nemluvě o geniálních plochách jako takových, snadná aktualizace systému a promakaný "Správce balíků Synaptic", celkový výkon (a rychlost) systému jako takového - zvládne několik aplikací spuštěných najednou a přitom to nezpomalí jeho výkon (mám laptop IBM ThinkPad T30; to si nedovedu u Windows představit - tam by to bylo na výkonu a rychlosti odezvy laptopu určitě znát), nemluvě o kouzlu příkazové řádky :-) a o tom, že kdo chce, má se stále co nového učit ;-) ...

A díky všem tady na fóru za rady! :-) Bez nich by se mi hůř začínalo ... o české Ubuntu Wiki nemluvě ;-) ...

Welblaud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 06 Prosince 2007, 14:05:20 »
Jsem od přírody trochu revolucionář a kde se rejžuje ve velkým, tam cítím odpor (dát za Photoshop aj. víc jak deset klacků je nejen nad mojí peněženku, ale i nad můj žaludek). Nevím vlastně proč, ale začal jsem koketovat s myšlenkou, že prostě zkusím Linux - na Ubuntu jsem narazil náhodou na jaře. Tohle léto jsem si vybíral nový noťas a jelikož se mi hodně špatně hledaly stroje bez widlí, byl jsem na vážkách, co vlastně koupit. Pak jsem ale prožil velmi horké chvilky u XPček a to rozhodlo. Měl jsem před sebou 3 dny dovolené a od rodičů jejich stroj s XPčky, licenci k tomu mají, neměl by být problém - systém byl kdysi dodán jako předinstalovaný, číslo bylo na kisně. Na disku vedle jsem měl od známého z IT jedna XPčka.

Jaké nemilé rozčarování, když mi to nechtělo brát číslo. Prostě nic. Nešťastně jsem se sháněl po příčině, dokonce jsem volal i do Mrkvošrotu - tam mi bylo řečeno, že se chovám nelegálně, neboť chci jednouživatelskou licenci použít u víceuživatelského instalačního CD. Moje číslo mi nefungovalo ani u druhé instalačky, která podle dalšího známého měla být bezpečně jednouživatelská. V Mrkvošrotu mi chlapík poradil, ať se obrátím na sestavovatele PC - tedy asi na Acer myslel. No jasně, práci, kterou jsem potřeboval mít hotovou komplet za 3 hodinky, bych měl řešit celé týdny (do*r***e, číslo mám, legální, tak co je za problém...?!) Tak jsem to vyřešil použitím nelegálního CD s nelegálním číslem. To mě ujistilo, že skutečně Widle nejsou a nebudou můj příští OS. Bohužel jsem sehnal noťas s XP levněji, než by byl bez OS. Po jeho zapnutí mne vítala modrá obrazovka, tak jsem rebootnul a vložil s lišáckým úsměvem LiveCD. Jen mne mrzí, že i když mám Ubuntu, podpořil jsem dobročinné organizace Billovy manželky.

Mám úchylku (jako vskutku netechnický typ!) na eyecandy a na vkusné prostředí, ladit ho mě hodně baví. Sice mám problémy třeba v VPNkou a podobně, kde se musí hodně nastavovat, ale obecně na Ubuntu nedám dopustit. Geniální je absence vopruzu typu virů, trojanů, ověřovacích licenčních ujednání, OVĚŘOVÁNÍ pravosti nainstalovaného OS!! a podobně, všechny instalačky buď přes Přidat/Odebrat, nebo Synaptic, nebo ověřené zdroje. To, co přehraju v Totemu, o tom si Widle můžou nechat jen zdát...  :)
« Poslední změna: 06 Prosince 2007, 17:57:25 od Anna Taliánová »
Nu což, linux JE závislost, a ne že ne…

Walard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 06 Prosince 2007, 22:54:27 »
Já jsem přešel k Linuxu kvůli bezpečnosti. Ale stále používám dualboot pro speciální aplikace a taky kvůli rodičům. Předtím jak jsem měl pouze Windows XP, tak jsem se naučil na windowsu 3 roky to, co jsem se naučil na linuxu za půl roku  :). Chyběla mi dobrá dokumentace a otevřenost kódu u windowsu. Linux se mi velmi líbí pro velkou rozličnost a tvůrčí činnost. Připomíná mi to, když píšu nějakou odbornou práci. Díky Linuxu jsem ze začátku strávil nad dokumentací moře času, ale díky tomu jsem i začal chápat možnosti i jiných operačních systémů např. BSD, openSolaris...  :)
« Poslední změna: 07 Prosince 2007, 13:02:02 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.