Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Windows XP -> Ubuntu (pomalý boot)  (Přečteno 6189 krát)

Jean1

• Návštěvník
Windows XP -> Ubuntu (pomalý boot)
« kdy: 05 Prosince 2007, 18:59:18 »
Tak jsem se zbavil Windows XP a nechal si jen Ubuntu ...  - přece jenom je to jiný, když prostě nejde dát restart a přepnout se do starých známých Windows. O víkendu jestli budu mít čas, tak si s tím trochu pohraju, ale možná jsem už přišel na to, proč to tak pomalu startuje - je to jenom spekulace, ale když jsem měl poprvý nainstalovaný XPčka, tak to nabíhalo taky hrozně dlouho - a pak jsem někde na netu našel, že je potřeba vypnout autkomatický hledání "neexistujících" zařízení - hlavně na IDE. Bohužel správce zařízení v Ubuntu je pro mě španělská vesnice, takže ani nevím co bych tam měl vypnout nebo změnit.

Jinak asi je potřeba se na to dívat tak, aby ten svižnej systém nebyl cílem, ale pořád jenom prostředkem - takže asi nemá smysl věnovat hodiny času, abych si zrychlil o pár vteřin bootování systému nebo spouštění aplikací ....
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:07:37 od Anna Taliánová »

menganito

• Závislák
Re: Windows XP >>> Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2007, 19:13:46 »
Nabieha ti dlho po načítaní grubu alebo až po ňom? (i.e. už vidíš ubuntu boot screen-nápis ubuntu a pod ním progress bar-alebo len načítavanie HW?)
Ak je to načítavanie HW (pred grubom, musíš sa pohrať s biosom, ak počas boot screenu, nainštaluj si program bootchart (je v repozitároch) a potom sa pozri do /var/log/bootchart a tam nájdeš grafické znázornenie tvojho bootu. To pošli sem, niekto isto nájde v čom je problém.
« Poslední změna: 05 Prosince 2007, 23:06:26 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
Re: Windows XP -> Ubuntu (pomalý boot)
« Odpověď #2 kdy: 05 Prosince 2007, 23:08:33 »
Doplnila jsem název tématu (původně "Windows XP >>> Ubuntu"). Děkuji za pochopení. :-)

Michal

• Návštěvník
    • http://www.arcanea.net
« Odpověď #3 kdy: 06 Prosince 2007, 00:20:37 »
jo pomale startovani ubuntu me taky stvalo, zkousel jsem vyhodit spousteni par "nedulezitych" procesu pomoci bootupmanageru, to ale taky moc nepomohlo ... no kazdpopadne od doby co pouzivam Xubuntu jsem spokojen  ;D
« Poslední změna: 06 Prosince 2007, 00:21:59 od Anna Taliánová »
master: Celeron 1Ghz, 512 RAM, nvidia geforce fx5200
blaster: Intel solo 1.86 Ghz, 1536 RAM, intel gma950

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Prosince 2007, 19:16:18 »
Hej to je supr, jsem netušil že to bude jako obrázek :)
Jinak nejvíc to "stojí" jak začíná lezt ta oraznžová housenka :) pak to tak ve čtvrtině poskočí.

[attachment deleted by admin]

menganito

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Prosince 2007, 20:27:24 »
No keď je toto pomalý boot tak neviem, mne štartuje aj 40 sec., takže to podľa mňa nie je veľa...
Koľko to podľa stopiek trvá od stlačenia tlačidla na PC po login screen?
« Poslední změna: 07 Prosince 2007, 12:50:37 od Anna Taliánová »

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 07 Prosince 2007, 10:51:36 »
Jean1: já taky myslím, že těch 33 sek. není zas tak moc. Myslím, ale že vše ti jede celkem jak má, jinak ještě můžeš zkusit prohledat forum, je tady spousta dotazů, ohledně zrychlení startu.
Nebo je taky na wiki, návod jak zrychlit start (osobně bych se do toho asi moc nepouštěl, pokud vše funguje jak má, zrychlíš systém sice o pár sekund s rizikem, že si něco pos...)
http://wiki.ubuntu.cz/Zrychlen%C3%AD_startu_linuxu?highlight=%28start%29

Skeletonix

• Host
« Odpověď #7 kdy: 08 Prosince 2007, 09:55:17 »
to je normál, lepší to nebude ... :(

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Prosince 2007, 10:05:54 »
JJ, díky za odpovědi - jenom takový srovnání - vím že to tady nemáte rádi - ale XP mně bootovaly za 14 ...
S tím Xubuntu - to jsem už měl taky nainstalovaný - ale myslím, že to má vliv jenom po náběhu "obrazovky s uživateli"
Btw. - uvažoval jsem o miniCD, ale nevím jestli bych se v tom vyznal, něco jako nLite pro Ubuntu asi neexistuje?
« Poslední změna: 08 Prosince 2007, 17:03:44 od Anna Taliánová »

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Prosince 2007, 10:09:44 »

menganito

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 08 Prosince 2007, 16:17:05 »
Jean1: Nechcem byť zlý, ale prečo si potom menil? Keď ti to šlo tak perfektne a bez problémov? ja mám s XP svoje skúsenosti a to pomerne negatívne, rád sa hrabem v nastaveniach takže mi zriedka prežil systém dlhšie ako mesiac - dva a bootoval síce za minútku ale potom ešte Avast a potom ešte ZoneAlarm a potom ešte ICQ a potom ešte uTorrent a potom ešte hento a tamto... a o 10 minút som s tým aj mohol robiť.

A ak chceš upraviť liveCD, na to je tuším reconstructor.

A s tým vypínaním pozor, nech si nevypneš niečo dôležité...
« Poslední změna: 08 Prosince 2007, 17:02:43 od Anna Taliánová »

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 08 Prosince 2007, 17:53:42 »
Reconstructor? - v repozitářích asi není ...

luisah

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 08 Prosince 2007, 18:05:54 »
Tady je odkaz na stránky kde můžeš stáhnout tento program.
http://reconstructor.aperantis.com/

Pokud si s tím budeš hrát, a na něco příjdeš, mohl by jsi napsat nějaký návod sem?
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=17099.0

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 08 Prosince 2007, 18:08:43 »
Díky ... už si s tím hraju :)
Akorát to má být pro Ubuntu 7.04 a já mám 7.10, tak nevím co to udělá ...

qUAKER

• Host
« Odpověď #14 kdy: 08 Prosince 2007, 18:10:44 »
já s tím upravoval 7.10 a vše v pohodě ;)

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 08 Prosince 2007, 18:31:00 »
Tak jsem měl málo místa v adresáři /home (mám to na samostatným oddílu)
takže jsem to musel stopnout a dal jsem ten pracovní adresář do roota - snad bude stačit těch 5 GB, nebo kolik tam vlastně mám ... - iso od live CD mám na samostatným oddíle (formátovaný je to NTFS - ještě po XPčkách - ale to snad vadit nebude ...)
btw. - když jsem něco instaloval v XP, tak jsem vždycky pečlivě vypnul všechny programy, někdy i "povypínal"  některý procesy - tady v Ubuntu se s tím moc ne*censored* - tak nevím jestli to něčemu taky nevadí ...
« Poslední změna: 08 Prosince 2007, 23:31:43 od Anna Taliánová »

menganito

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 08 Prosince 2007, 19:08:20 »
když jsem něco instaloval v XP, tak jsem vždycky pečlivě vypnul všechny programy, někdy i "povypínal"  některý procesy - tady v Ubuntu se s tím moc neseru - tak nevím jestli to něčemu taky nevadí ...
Nie,. nevadí, Ubuntu dokonca nemusíš ani rebootnuť keď niečo nainštaluješ (ak to nie je nejaký fakt veľký zásah do systému).

anicka

• Host
« Odpověď #17 kdy: 08 Prosince 2007, 22:54:53 »
Jinak lepší je asi tohle  - http://wiki.ubuntu.cz/Jak_zrychlit_Ubuntu?highlight=%28zrychlit%29

Děkuji Jeanovi1 za tip na zrychlení bootu Ubuntu, a hlavně Jakubovi Luckému za uvedený návod na české Ubuntu Wiki. Upravila jsem podle něho spouštěné aplikace/služby po bootu a zatím vše OK ... :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.