Ja myslel, ze vsechny distribuce a poddistribuce spolu tak nejak spolupracuji, preci o cem by to jinak bylo?
ano to ano

som autorom Greenie, jedneho z projektov zalozenych na Ubuntu. Ak dovolite, predstavim jemne toto "zelene cudo".
Som nadsenym pouzivatelom Ubuntu. Mam rad tento system, je jednoduchy a vykonny. A cez apt-get (co sa da navyse viacerymi sposobmi pouzivat) sa da z Ubuntu urobit cokolvek.
Dovod vzniku Greenie je v medzinarodnosti Ubuntu. Ubuntu je totiz dobre pre Slovaka, Cecha, Eskimaka, typka z Iraku ci zo Sibiru. Skratka medzinarodne. Jadro, programy, dokumentacia, prisposobenie. Slobodny softver.
A tu je prave dovod: Dokumentacia, prisposobenie, slobodny softver. Dokumentacia je uzitocna. Kto vsak je zvyknuty na Google, najde rychlejsie co potrebuje. Kompletnym vyhodenim dokumentacie sa usetri vela MB. Prisposobenie pre ludi po celej planete znamena, ze Portugalec v Lisabone si instaluje aj pisma pre koreu a japonsko atd. Vyhodenim tohoto sa usetri dalsie miesto. Obmedzenie na iba slobodny softver priamo na mediu je nutne - pre medzinarodnu distribuciu. To musi dodrziavat tak Ubuntu, ako aj akakolvek ina medzinarodna distribucia. Aj Mint musi mat verziu ktora obsahuje iba slobodny softver.
Greenie je zalozene na Ubuntu. Prinasa na mieste dokumentacie, azijskych pisiem, par programov (ekiga, britty) nove funkcie. Teda najskor su to nove programy (GnomeBaker, Midnight a Gnome Commander, Opera, komplet kodeky...), dalej par vlastnych vynalezov (napriklad moznost spustit iba instalator (ako freespire), moznost zvukom signalizovat znovupripojenie do internetu, upravovat textove subory priamo v greenie control center... navyse system propaguje slovensko (a kusok cesko) a komunitnu robotu. Vacsina pozadi teda pochadza z Liptova a Tatier. Ak ma niekto na Slovensku ci v Cesku nejaky napad do distra, moze to byt lahko pridane. Teda robi si kazdy co chce, ale nejako to zosivam ja

Bulharsko, Rumunsko, Spanielsko, Litva... to je len par krajin, ktore maju vlastnu verziu Ubuntu prisposobenu miestnym pomerom. Greenie je partnerskym projektom niektorym z nich.
A co ma k tomu viedlo? Jednak instalacia. Treba nainstalovat system, a pridavat vsetko mozne. Greenie zaberie na disku menej miesta ako ubuntu (verzia Gerfi, teda klasicka CD verzia), a to ma so sebou vsetky kodeky, lepsi vyber programov atd. Dalej modemy. Osobne som modem nikdy nepouzival, ale viem ako sa ludia trapia. Preto su ovladace a navody na najcastejsie modemy priamo na CD/DVD. posledna vec - potreba sebarealizacie

hore uvedeny text je cisto reklamny co priznavam. a tiez priznavam, ze je to reklama na moj vlastny produkt, co vacsinou nedopadne nejako dobre... ale ak to niekomu pomohlo tak som rad. a ak ma niekto nejake otazky, netreba sa bat. nehryziem. uz nie