Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze se dostat do tty - can't access tty, (initramfs)  (Přečteno 4294 krát)

Dent

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 37
Nelze se dostat do tty - can't access tty, (initramfs)
« kdy: 19 Prosince 2007, 16:33:55 »
Dobrý den. Včera jsem si na notebook HP 530 nainstaloval Ubuntu 7.10. Vše jsem nastavil a funguje, jen se nemohu dostat do terminálu přes Ctrl+Alt+F1 - F6. Nastavil jsem si v GRUBU rozlišení 1024x768 při 16M (vga=792) a po stisknutí té trojkombinace kláves dostanu pouze černou obrazovku a v levém horním rohu blikající prompt. Zkusil jsem i jinou barevnou hloubku (773), ale výsledek stále stejný. Karta je integrovaná od Intelu, s tou by problémy být neměly, navíc v jiných distribucích se do tty v tomto rozlišení přepnout dalo (Debian, Fedora, Arch). Může mě někdo aspoň nakopnout správným směrem, google mi nic moc neřekl (nebo jsem správně nedokázal formulovat dotaz). Nebude třeba potíž ve framebufferu (zapnout/vypnout)?

Děkuji za případnou pomoc.

P.S. tty používám dost často, takže je to velký handicap :))
« Poslední změna: 11 Ledna 2008, 02:19:02 od Anna Taliánová »

Dent

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 37
Re: Nelze se dostat do tty
« Odpověď #1 kdy: 19 Prosince 2007, 16:44:56 »
Jako vždy se našla relevantní informace až po zadání příspěvku do fóra... jedná se o bug v initramfs-tools:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/initramfs-tools/+bug/129910/

řešením by mělo být přidání "fbcon" a "vesafb" do "/etc/initramfs-tools/modules". Následně spustit "update-initramfs -u" a v "/etc/modprobe.d/blacklist-framebuffer" zakomentovat řádek s blacklist "vesafb". Po restartu by měly tty naběhnout normálně...

EDIT: Uvedený postup nakonec nefunguje, nevěděl by někdo, co s tím?
« Poslední změna: 19 Prosince 2007, 17:16:52 od Dent »

Reta

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 12
    • Google.com
Re: Nelze se dostat do tty
« Odpověď #2 kdy: 05 Ledna 2008, 12:54:19 »
Vyšší rozlišení na konzoli pro Ubuntu 7.10

1) sudo gedit /etc/initramfs-tools/modules
doplnit řádky:
  vesafb
  fbcon
2) sudo update-initramfs -u
3) sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist-framebuffer
zakomentovat řádek:
# vesafb
4) sudo gedit /etc/modules
doplnit řádek:
  vesafb

Vlastní nastavení upravíme podle wiki:
http://wiki.ubuntu.cz/Vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD_rozli%C5%A1en%C3%AD_na_konzoli

Zdroj: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=618523

Odzkoušeno na ATI9600 ... funguje.
Dent: V tebou uváděném postupu chybí poslední krok (4). Ale je možné, že tohle řešení nebude fungovat na všech PC.
--
Reta, reta@tcpip.cz

Marvn

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
Re: Nelze se dostat do tty
« Odpověď #3 kdy: 05 Ledna 2008, 13:46:03 »
pokud to nefunguje, tak zbyva moznost tam to vga=cislo nepsat....a doufat, ze v Hardym uz ten bug nebude :P
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Roman "Schmaker" Šmakal

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1205
Re: Nelze se dostat do tty
« Odpověď #4 kdy: 05 Ledna 2008, 14:11:22 »
Tohle už je samozřejmě napsané v návodech (moje práce :) )... Nejjednodušší je prostě smazat vga=<číslo>
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Marvn

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
Re: Nelze se dostat do tty
« Odpověď #5 kdy: 05 Ledna 2008, 14:29:33 »
tak ten navod mi bohuzel nefunguje...
« Poslední změna: 11 Ledna 2008, 02:17:40 od Anna Taliánová »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.