Ahoj,
mohu poprosit o radu linuxové odborníky?
Mám opakovaně značný problém se startem Ubuntu - GNOME (přesněji X-Serveru). :-(
Jde o to, že boot najede [ OK ] až do nastavení grafické karty laptopu. X Server rozpozná u karty špatné rozlišení a nahodí jí hned driver VESA (universal), i když je v xorg.conf nastaven driver grafárny na "ati" (zobrazí se hnusně zeleno-černo-bílá obrazovka). V zobrazeném GUI okénku
"Low Graphic Mode" se nabízí možnost konfigurace karty či vypnutí laptopu anebo pokračování (při kterém slabě bliká LED dioda HDD) jenž velmi dlouho trvá a pak se načte GDM v rozlišení 800x640 px tuším ...
Odinstalovala jsem balíky s "compiz" v názvu a balík libdecoration0, nainstalovala balík xcompmgr.
Pak jsem zadala příkaz
sudo cp /etc/X11/xorg.conf_original /etc/X11/xorg.conf, z uvedeného xorgu (xorg.conf) vymazala sekci pro "wacom" a napsala do terminálu příkaz
sudo aptitude install xserver-xorg-video-all a pak reboot. (rada z fóra) Pomohlo to, ale Bohužel jen jednou :-( pak se zase objevil stejný problém s rozlišením obrazovky a driverem pro grafickou kartu.
S LiveCD jsem to zkoušela, ale byl velký problém nabootovat v "Safe Graphics Mode" - vyskočila nemilá hláška o BusyBox a initramfs. Pak jsem tedy ještě zkusila nastartovat z LiveCD volbou "Start or install Ubuntu" - hláška pro změnu psala něco o I/O error sd0 ... Na doplnění dodávám, že jsem použila originální LiveCD Ubuntu 7.10 (by ShipIT).
Poradíte mi někdo prosím, co s tím? Moc děkuji všem za pomoc!
Jestli se to zde už řešilo na fóru, tak se omlouvám a prosím o konkrétní link. Děkuji.
Píšu z laptopu s Windows XP: ach jo!
Technické údaje:
laptop IBM ThinkPad T30
screen (resolution) 1024x768
grafická karta ATI Mobility Radeon 7500 (výpis z lspci)
Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon
GNOME
Edit:Zkusím to ještě podle
tohoto návodu na fóru a napíšu výsledek.