Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Podpora přenosných počítačů  (Přečteno 6867 krát)

Jenda

• Stálý člen
  • **
    • http://launchpad.net/people/jenda
Podpora přenosných počítačů
« kdy: 06 Června 2006, 23:10:01 »
[Pokusme se toto téma udržet v obecné rovině]

Ubuntu mezi distribucemi proniklo mimo jiné i jako právě ta, jež podporuje nejlépe laptopy a notebooky. Dnes už se téměř nemusíme při výběru laptopu bát, zda nám na něm bude Ubuntu fungovat.
Jelikož je v dnešní době stále důležitější být neustále dostupný/á a u počítače, roste i význam právě přenosných počítačů a jejich kompatibility s Ubuntu. Např. HP prodává i laptopy s Ubuntu (ač není předem nainstalované) a Ubuntu má celý tým, který pracuje na dokumentaci míry kompatibility jednotlivých modelů (https://wiki.ubuntu.com/LaptopTestingTeam), jejichž práci můžete při výběru využít. SABDFL Mark Shuttleworth považuje podporu laptopů za jednu z největších priorit vývoje Ubuntu (především Dappera).

Nejčastější problémy pak naleznete v podpoře bezdrátových systémů, hybernace a některých touchpadů - většinou jsou ale problémy zdokumentovány a vyřešeny - nezapomeňte, že je Ubuntu nejpopulárnější distro.
Právě pro tyto případy je tu toto fórum, nebojte se zeptat.
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

petrme

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2006, 17:14:26 »
Situace sice není tak růžová jak píšete, ale postupně se zlepšuje.

S Linuxem je vhodné začínat na starším a odzkoušeném hardware. Nekupovat nejnovější model, pokud nejste dobrodružnější povahy nebo nemáte čas na testování. Polovina periférií vám pravděpodobně nebude fungovat kvůli chybějícím ovladačům.

Důvodem je, že v době vydání Ubuntu tento hardware ještě neexistoval nebo výrobce nepodporuje Linux. K problematickým periferiím bych přidal ještě čtečky karet a webkamery.

Obzvlášť nepříjemná je nefungující zvuková karta nebo zdeformovaný obraz na display v rozlišení 4:3 místo 16:10.

Rok po svém uvedení na trh už většinou notebook funguje bez větších problémů. Pomocí Live CD jde detekci hardware jednoduše odzkoušet.

Ještě jeden odkaz kde začít:
http://www.linux-laptop.net/

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 07 Června 2006, 17:33:06 »
Citace: petrme
Situace sice není tak růžová jak píšete, ale postupně se zlepšuje.

S Linuxem je vhodné začínat na starším a odzkoušeném hardware. Nekupovat nejnovější model, pokud nejste dobrodružnější povahy nebo nemáte čas na testování. Polovina periférií vám pravděpodobně nebude fungovat kvůli chybějícím ovladačům.

Důvodem je, že v době vydání Ubuntu tento hardware ještě neexistoval nebo výrobce nepodporuje Linux. K problematickým periferiím bych přidal ještě čtečky karet a webkamery.

Obzvlášť nepříjemná je nefungující zvuková karta nebo zdeformovaný obraz na display v rozlišení 4:3 místo 16:10.

Rok po svém uvedení na trh už většinou notebook funguje bez větších problémů. Pomocí Live CD jde detekci hardware jednoduše odzkoušet.

Ještě jeden odkaz kde začít:
http://www.linux-laptop.net/
To neni tak docela pravda - v Ubuntu jsem nemel problem s zadnym HW, a to jsem si jej nekupoval za timto ucelem...Fungovalo hned a bez problemu vsechno, snad jen to, ze mi neroluje touchpat...ale funguje. BTW tak dobre jsem na to nebyl ani ve Win...Jinak 16:10 mi funguje take automaticky :-)
Nesouhlasil bych se starsim HW. Urcite je ale dobre kupovat to, o cem clovek dopredu vi, ze pujde - mezi vyrobci treba HP jsou na tom velice slusne, oproti tomu treba ATI, tu tedy ne...Proste to chce uvazovat dopredu, to je vse...J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

petrme

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2006, 09:07:10 »
Citace: botanicus
To neni tak docela pravda - v Ubuntu jsem nemel problem s zadnym HW, a to jsem si jej nekupoval za timto ucelem...Fungovalo hned a bez problemu vsechno, snad jen to, ze mi neroluje touchpat...ale funguje. BTW tak dobre jsem na to nebyl ani ve Win...Jinak 16:10 mi funguje take automaticky :-)
Nesouhlasil bych se starsim HW. Urcite je ale dobre kupovat to, o cem clovek dopredu vi, ze pujde - mezi vyrobci treba HP jsou na tom velice slusne, oproti tomu treba ATI, tu tedy ne...Proste to chce uvazovat dopredu, to je vse...J
Popsal jsem jen jednu konkrétní situaci (Acer TM 3012WTMi), kdy jsem založil pár bugů na launchpad.net. Problém s 16:10 (u Intel 945GM) se vyřešil ještě před uvolněním Dappera, ale zvuk doteď nefunguje (Realtek ALC883). Nefunguje také webkamera, čtečka karet, touchpad a hibernace.

A to je u Ubuntu detekce hardware špičková -- například je to jediná linuxová distribuce, která mi nabootovala (notebook má externí DVD mechaniku). Gentoo, Slax ani Suse 10.1 nepripojili CD z kterého nabootovali.

Na jiném (starším) notebooku je, jak píšete, vše bez problémů. Proto doporučuji si dopředu zjistit jaká je podpora Linuxu od výrobce. Konkrétně u Acer žádná není.

Ac3ri

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2006, 09:33:24 »
HP nx6110 jede temer bez problemu,

wifi je broadcom, modul pripojeny pres ndiswrapper.
maly problem s usb ext. mysi, fungovala az kdyz se vypnul a zapnul znova uzivatelsky profil (vyreseno editaci konfiguraku).
po prechodu na dapper, prestalo fungovat scrollovani na touchpadu na prave strane,
tak pouzivam lepsi synaptics.
postupem oprav u acpi uz funguje korektne suspend a hibernace.

ted uz ja dapper stable, tak i predpokladam ze by fungovalo vse rovnou po instalaci.

zde..nek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 10 Června 2006, 01:21:52 »
Já to tak růžově nevidím, na Premio 6040 jsem instaloval 5.10 i 6.06 beta2, výsledek byl, že u obou nešel zvuk. Po vydání konečné verze 6.06 jsem na něm testoval LiveCD právě kvůli zvuku, no a opět nic, alespoň, že už rozlišení 1280x800 nabíhá automaticky, jiné problémy jsem nezaznamenal, integrovaná čtečka SD karet funkční, všechny tlačítka také, stav baterie, síťovka, ovládání jasu a DVD palírna funkční. Funguje i laserová bezdrátová myš Logitech přes USB a to o dost lépe než ve Win. Nezkoušel jsem modem a wifi, protože to nepoužívám, nezkoušel jsem ani bluetooth, mám model bez něj. No a nešel mi ani dualboot z nezjištěných příčin.

Ale barvy Ubuntu na leštěném LCD vypadají skvěle :-) ... škoda, že mi chybí dvě aplikace, které v linux-u nenahradím :-(
in vacuum veritas, registered #420910

Vali

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Června 2006, 17:08:44 »
Ja sem se ted setkal s jinym problemem. Mam ASUS M6VA-8013 a grafickou kartu ATI MR x700. Probl0m se vyskytne jak pri zavadeni Gnome v ubuntu, tak pri zavadeni KDE v kubuntu. A problem je v tom, ye jakmile nabehne jedno z techto prostredi, naprosto se mi ztrati obraz a nic se nezobrazuje.

Kamarad ma taky tento problem na Aceru, ale on ho vyresil modifikaci souboru xorg.conf, kde misto "DPMS" nastavil v sekci Monitor parametr "LVDS, TMDS". Zkousel sem to same, ale u mne to nepomohlo. Nevite nekdo co s tim?

Johnyf

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2006, 17:46:20 »
Vali: vim, dela to tusim kvuli prilis velkemu rozliseni. Musis system spustit s vesa drivery a potom nainstalovat ovladace ATI ovladace. Melo by stacit, kdyz v zavadeci spustis system v safe modu nebo postupuj podle tohle navodu http://wiki.ubuntu.cz/ATI_JakNaTo .

geoRG77

• Host
« Odpověď #8 kdy: 11 Června 2006, 17:50:49 »
to Vali: mám taky M6Va... mrkni na http://www.techsupport.sk/asus/forum je to vcelku jednoduché řešení...

Vali

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 11 Června 2006, 21:04:06 »
Johnyf: geoRG77: Díky, jdu to ozkoušet.

zmyleny

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 08 Září 2006, 22:40:48 »
já zatím až tak všemu nerozumím, mam ntb FS AMILO 7440, ještě mi neběhá všechno, s wifi už to vypadá nadějně, ale čtečka karet je mimo pořádek, reakce 0, po instalaci běží tedy kromě wifi a čtečky karet vše v pohodě

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.