Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: POMOC pro základní školu  (Přečteno 7104 krát)

olson18

• Návštěvník
POMOC pro základní školu
« kdy: 27 Prosince 2007, 18:06:32 »
Nevím zda s tímto problémem mohu tady ale risknu to, podařilo se mi na základní škole vybudovat novou učebnu PC a na nich linux - ubuntu. Hledam nekoho z okoli Ostravy, nejlépe velké polomi kdo by měl zájem na to kouknout a poradit co se s tim da všechno dělat a jak to zasítovat a podobně, hledam nadšence však všichni víte školství není zlatý důl. Díky všem za pomoc již předem

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: POMOC pro základní školu
« Odpověď #1 kdy: 27 Prosince 2007, 19:27:56 »
Kdybych byl z Ostravy, tak vám určitě pomohu, ale určitě se tu někdo najde.

Btw. přesunul jsem to do Obecné diskuse, je to přeci jenom lepší místo.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 27 Prosince 2007, 19:59:12 »
Jo taky bych si určitě našel čas Vám s tím trochu píchnout (ale z OV mám tak max přítelkyni a z PHA je to zruky).... síť a internet, grafika, office (kancelář) a v prvé řadě základy se na tom dají učit školáky (myslím začínající s PC všeobecně) ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 28 Prosince 2007, 18:02:47 »
A kdyby jste nenašel tak na http://wiki.ubuntu.cz/ není málo návodů a co tam není s tím vám pomůžeme tady na foru :). A mimochodem je skvělé že Ubuntu (a linux obecně) se začíná používat i na školách.
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

qUAKER

• Host
« Odpověď #4 kdy: 28 Prosince 2007, 18:08:09 »
u nás ubuntu máme, ale náš správce sítě není schopný upgradovat tak tam máme 5.10..
a asi půlka systémů je rozhašených.. sice jsem jich tam asi 5 opravil, ale pořád tam toho dost nefunguje..
takže všichni si myslí, že linux je nic moc a říkají že windows je lepší :(

P.S. v druhé učebně je Mandrake 2005 a to je ještě horší, protože na ani jednom pc nefunguje v KDE diakritika - nikdo to nebyl schopný nastavit
« Poslední změna: 28 Prosince 2007, 18:10:05 od qUAKER »

olson18

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 29 Prosince 2007, 07:39:48 »
JE super že tady reagujete, ja bych v první řadě potřeboval nekde stahnout uplnou češtinu nebo ji nastavit, mam to česky ale jen hlavní nabídky, dale by mě zajimalo zda by bylo možno tyto počítače propojit a dat jim jednu tiskárnu, chi linux protlačit ale nikdo jiny mi tam nepomuže, žaci si celkem rychle zvykají ale je třeba s tím něco dělat

Fň.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 29 Prosince 2007, 08:24:10 »
Hezký den,

ta čeština a věci po instalaci je celkem hezky popsaná tady http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_po_instalaci

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 29 Prosince 2007, 10:44:49 »
Tiskárnu můžete také sdílet jako ve windows ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

truhlik

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 29 Prosince 2007, 14:42:01 »
Zalezi jestli ji mate pripojenou na stroji s Windows nebo na stroji Ubuntu.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #9 kdy: 29 Prosince 2007, 14:55:51 »
JE super že tady reagujete, ja bych v první řadě potřeboval nekde stahnout uplnou češtinu nebo ji nastavit, mam to česky ale jen hlavní nabídky, dale by mě zajimalo zda by bylo možno tyto počítače propojit a dat jim jednu tiskárnu, chi linux protlačit ale nikdo jiny mi tam nepomuže, žaci si celkem rychle zvykají ale je třeba s tím něco dělat

Skoro všechno je ve wiki, stačí hledat, např. síťový tisk: http://wiki.ubuntu.cz/Síťový_tisk/z_Ubuntu?highlight=%28tisk%C3%A1rna%29
Co se týče češtiny: abych měl toho opravdu co nejvíce česky, nechám v Synapticu vyhledat balíčky heslem "czech", to mi najde kupu jazykových souborů a podle toho, které programy používám, je nainstaluju.

Lukasek

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 29 Prosince 2007, 14:57:18 »
Dobrý den

Rád Vám nabídnu svou pomoc,ale momentálně jsem dosti pracovně zaneprázdněn a do toho skočilo zkouškové období :-(. Takže bych mohl případně o víkendech,což nevím jestli Vám nějak pomůže :-). Jinak předem přiznávám nejsem žádný Guru ,ale pouze student VŠ. :-D

olson18

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 01 Ledna 2008, 16:11:25 »
uvítám jakoukoli pomoc, možná by nebylo od věci otevřít si třeba na naší škole kroužek pc a věnovat zde žákům pozornost na linux, rad toto podpořím a učebnu dáme k dispozici
email tomas.olivka@post.cz

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 01 Ledna 2008, 18:04:01 »
uvítám jakoukoli pomoc, možná by nebylo od věci otevřít si třeba na naší škole kroužek pc a věnovat zde žákům pozornost na linux, rad toto podpořím a učebnu dáme k dispozici

I když nechci zaneřádit tohle forum svými emočními výlevy, tak nemůžu tyhle úmysly nechválit :). Jak už jsem tady psal,tak na školách se učitelé o linuxu většinou ani nezminují, což je veliká škoda, protože právě pro studenty (a samozřejmě nejen pro ně) je myslím linux ideální (pokud zrovna nejsou ultra progameři).
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 01 Ledna 2008, 18:10:34 »
zrovna včera jsem koukal na video z ČVÚT jak nasadil jeden učitel na základce linux je to staré a většina to asi zná, ale i tak třeba to autorovi topicu pomůže http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=2729
Acer Aspire 5101ANWLMi

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 01 Ledna 2008, 22:04:26 »
Sledujte akce typu:
Konference: Moderní škola na Linuxu
Konference Open Workshop Olomouc

V Ostravě pořádají Linux Meeting Ostrava

A zkuste se zeptat také na Root.cz a abclinuxu.cz

olson18

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 02 Ledna 2008, 08:04:20 »

I když nechci zaneřádit tohle forum svými emočními výlevy, tak nemůžu tyhle úmysly nechválit :). Jak už jsem tady psal,tak na školách se učitelé o linuxu většinou ani nezminují, což je veliká škoda, protože právě pro studenty (a samozřejmě nejen pro ně) je myslím linux ideální (pokud zrovna nejsou ultra progameři).

no jo jen sehnat nejakeho aktivniho studenta který by si u nás ve škole otevrel kroužek, myslím že zájem u žáků by byl..................

olson18

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 03 Ledna 2008, 07:06:37 »
Hezký den,

ta čeština a věci po instalaci je celkem hezky popsaná tady http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_po_instalaci

Díky za tento odkaz ale při popsaném postupu mě systém nevyzval k doinstalaci balíků a nevím jak na to, jsem asi ....... Díky jestli někdo poradí.

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 03 Ledna 2008, 13:19:32 »
Jakých balíků konkrétně?

olson18

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 03 Ledna 2008, 18:01:33 »
Jakých balíků konkrétně?
jde mi o instalaci jazykových balíků které se mi nenainstalovali při instalaci z důvodu nepřipojeni k www, a ted mi to nejak nejde.

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 03 Ledna 2008, 18:57:10 »
Aha

1)Můžete jít do Systém -> Správa -> Jazyková podpora?
2)Můžete tam zatrhnout češtinu (aby se nainstalovala)?
3)Můžete dát OK?
4)Máte ted většinu Ubuntu v češtině?

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #20 kdy: 04 Ledna 2008, 01:29:36 »
jde mi o instalaci jazykových balíků které se mi nenainstalovali při instalaci z důvodu nepřipojeni k www, a ted mi to nejak nejde.

A teď už připojený k internetu jste?
Pokud se ony balíčky nenainstalují ani po postupu Duffyho (viz. výše), tak je zkuste prostě nainstalovat ručně v Synapticu (Systém->Správa->Synaptic). Jak už jsem psal, dejte vyhledat výraz "czech". Vyhledají se vám všechny balíčky s českou jazykovou podporou (je možné, že se tam připlete i něco jiného, ale 90% budou lokalizační balíčky). Pak už podle názvu a popisu zatrhněte, ty, co potřebujete. Obzvláště důležité jsou ty začínající na language-pack, ty by měly kompletně zajistit češtinu pro prostředí Gnome a KDE a pro všechny jejich aplikace.

UPDATE: Tady to máte ve wiki jako na stříbrném podnose: http://wiki.ubuntu.cz/Ruční_instalace_dalších_jazyků?highlight=%28%C4%8De%C5%A1tina%29
« Poslední změna: 04 Ledna 2008, 01:36:06 od Sešívaný »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.