A nebude to čistě tím, že SAM Linux je derivát PCLinuxOS a ten zase vychází z Mandrivy, takže to má klasické mandrivácké ovládací centrum. Někde se dokonce neobtěžovali přepsat řetězce s jménem Mandriva.
Jinak mám bohaté zkušenosti s Ubuntu i PCLinuxOS/SAM Linux, takže můžu trochu porovnávat. Oproti Ubuntu (i Xubuntu) jsou mnohem rychlejší. Ovládací centrum je rozsáhlé, takže lze prakticky všechno naklikat. Akorát spolehlivost těch klikátek není vždy 100%, to znám již z Mandrivy. Taky se nepářou s kodekama a uzavřenýma ovladačema, takže vše funguje out-of-box. Proč tedy raděj používám Ubuntu, když má PCLinuxOS tolik výhod? Ubuntu má lepší nabídku software, mnohem větší a bezproblémové repozitáře. PCLinuxOS má rolling updates, takže to v repozitářích valí pořád před sebou, žádné zmražení a občas to dělá neplechu, občas se hádají dvě stejné knihovny s různými verzemi atd. Taky mi přijde, že je Ubuntu stabilnější, ač tedy v poslední době nejsem se stabilitou taky příliš spokojený, zlatý Dapper... no a rychlost? ta mi vadí nejvíc. Bohužel distribuce jako Mandriva, Debian, PCLinuxOS jsou mnohem rychlejší než Ubuntu, především u studených startů aplikací, těžko říct, čím to je, ale nepozoruju to jenom já. Kdyby vývojáři do příští verze zapracovali jen na stabilitě a rychlosti, tak budu plně spokojený.