Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ztráta konfigurace DNS po restartu  (Přečteno 4876 krát)

drat

• Aktivní člen
  • *
Ztráta konfigurace DNS po restartu
« kdy: 09 Června 2006, 20:08:04 »
Ahoj,
pouzivam Ubuntu 6.06 asi tyden. Ale ted jsem narazil na problem s resolv.conf. Dneska jsem pustil pocitac a nastaveni DNS bylo fuc. Tak jsem je nastavil a po restartu bylo zase v trapu. Instaloval jsem jsem nejakej software pres apt, takze mozna je to zpusobeny nejakym softikem. Napadlo me zakazat zapis do resolv.conf. Ale zajimalo by me jestli nekdo netusite co je toho pricinou.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #1 kdy: 09 Června 2006, 20:11:32 »
kdo ma prava na zapis? Jen root?

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

DarkenCZ

• Host
« Odpověď #2 kdy: 09 Června 2006, 21:03:37 »
někde se to tu už řešilo.

já to mam udělaný tak, že jsem zamknul ten soubor jen pro čtení a už to nedělá (musí se to dns předtím nastavit)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 09 Června 2006, 21:12:04 »
Ja jsem toto resil kdyz poskytovatel "zmrsil" svuj DHCP, ktery mi predaval spatne informace o DNS serverech. DHCP klient totiz prave do tohoto souboru zasahuje, jeho chovani lze v tomto ohledu upravit v souboru /etc/dhcp3/dhclient.conf upravenim

Kód: [Vybrat]
request subnet-mask, broadcast-address, time-offset, routers,
        domain-name, domain-name-servers, host-name,
        netbios-name-servers, netbios-scope;
treba na

request subnet-mask, broadcast-address, time-offset, routers,
        domain-name, host-name, netbios-scope;
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

machy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 09 Června 2006, 21:28:26 »
Mě do toho zasahoval resolfconf. Tak jsem ho odinstaloval a už je to v pořádku. :)

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Června 2006, 22:33:39 »
Citace: machy
Mě do toho zasahoval resolfconf. Tak jsem ho odinstaloval a už je to v pořádku. :)
No /etc/resolv.conf je symbolicky odkazna /etc/resolvconf/run/resolv.conf. Takze mozna na tom budu stejne. Jinak prava na zapis ma samozrejme pouze root. DHCP nepouzivam. Mam statickou IP. Ale soubor /etc/dchp3/dhclient.conf existuje. Pokud se to tu uz nekdo resilo tak se omlouvam. Zkousel jsem hledat ale asi ne dostatecne. Takze zkusim neco s tim udelat a ozvu se jak jsem dopadl. Kazdy dalsi nazor vitan. Poskytnu klidne dalsi info o systemu.

Tak jsem trochu zkoumal tu sluzbu resolvconf. Prepisovani DNS serveru ma opravdu asi ona na svedomi. Zatim jsem to vyresil tak, ze jsem symbolicky link /etc/resolv.conf nahradil skutecnym souborem. Nabil jsem pocit, ze resolvconf je pouze pro "pohodlnejsi" spravu DNS. Ale pokud jsem se pokusil podle manualovych stranek updatovat nastaveni prikazem
sudo resolvconf -uTak jsem o nastaveni DNS znovu prisel. Asi jsem delal neco spatne. Myslite ze jsem to vyresil? Nebo to bude mit nejakej negativni vliv, kdyz jsem takhle vysoupl ze hry resolvconf.

Ac3ri

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Června 2006, 02:33:48 »
ja si zase udelal zalohu resolv.conf_s a pri kazdym startu systemu pomoci skriptu

#!/bin/sh
cp /etc/resolv.conf_s /etc/resolv.conf

nastavim puvodni DNS. Hodi se mi to, protoze doma mam urcitou DNS, ale
kdyz se obcas pripojim v praci pres dhcp, nebo ve skole pres wifi, tak se
vzdycky zaznam zmenil uz me nebavilo to dokola editovat. Takhle
rovnou pustim svuj ./dns nebo se dns prepise pri restartu pc.

DarkenCZ

• Host
« Odpověď #7 kdy: 07 Července 2006, 20:52:50 »
teď jsem přišel na lepší řešení:
v souboru /etc/dhcp3/dhclient.conf odkomentuju
prepend domain-name-servers 194.228.2.1;a nastavim si tam IP DNS serveru jakou chci....

Ac3ri

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Července 2006, 23:36:20 »
No nejsem si jisty, jestli to vyuzije i ten kdo ma zadanou adresu staticky
v /etc/network/interfaces, pak by vubec DHCP nevyuzival.
Asi reseni jen pro nektere.

Jiří Pavlík

• Návštěvník
    • http://www.herme.net
« Odpověď #9 kdy: 11 Srpna 2006, 13:03:31 »
Potýkám se také s tím, že se mi po restartu přepisuje adresa DNS IP adresou routeru, který žel službou name serveru nedisponuje :( . V Mandrivě a Fedoře bylo v GUI pro nastavení sítě klikací políčko "nenačítat adresu DNS z DHCP", po přechodu na Ubuntu 6.06 jsem to dost postrádal. Po vyčerpávajícím experimentování s editací /etc/dhcp3/dhclient.conf jsem kapituloval a přečetl si man dhclient.conf.

Můj závěr je, že řešení, které navrhuje DarkenCZ:
Citace: DarkenCZ
teď jsem přišel na lepší řešení:
v souboru /etc/dhcp3/dhclient.conf odkomentuju
prepend domain-name-servers 194.228.2.1;a nastavim si tam IP DNS serveru jakou chci....
je i v mém případě sice funkční, ale ne zcela čisté a elegantní, protože příkaz prepend pouze dosadí před dynamicky načtenou IP DNServeru adresu uživatelem požadovanou. Pokud se (jako v mém případě) jedná o IP, která je pro službu DNS totálně nepoužitelná, zůstane v resolv.conf zbytečné smetí (byť neškodné). Lepší je v tomto případě použít příkaz
supersede domain-name-servers [adresy funkčních DNS];který adresu načtenou z DHCP přepíše.

Pokud jde o stroje s pevnou IP, tam by snad IP DNServerů nemělo nic přepisovat, ne?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.