Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s Ubuntu 7.10  (Přečteno 2946 krát)

pepéé

• Aktivní člen
  • *
Problémy s Ubuntu 7.10
« kdy: 15 Ledna 2008, 19:59:07 »
Zdravím, nedávno jsem přešel z Windows na Ubuntu 7.10. Musím říct, že se mi moc líbí a chtěl bych na něm zůstat, ale  zajímalo by mě proč mi ubuntu zamítl práva přehrávat audio CD? Proč Nemůžu vypalovat CD ani DVD? Proč když ho spustím tak mi najede na roztáhlou plochu a musím se posouvat myší k okrajům a podruhé zase naběhne v pohodě? Proč se mi na Ubuntu zničehonic jednou za čas vypne prohlížeč Opera? Když spouštím hudbu nebo filmy, tak zvuk při hraní nepříjemně chrčí, i když jsem se to snažil všemožně nastavit. Nechci se znovu vrátit na widle, ale takhle nemám na vybranou když mi dělá naschvály ??? Jedno je bezpečnost ale ne za cenu že změnu nemůže provést ani uživatel sám, nikdo se zvenku k mému počítači nedostane nežli já a taková bezpečnost mi jen znepříjemňuje a zpomaluje práci. A to že náhražky  programů jako třeba ICQ klient, Guitar Pro, Total Commander atd. mi připadají nedostatečné mi ani tak starosti nedělá. Prosím jestli někdo víte o čem tady mluvím tak poraďte :'(
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 12:49:41 od Anna Taliánová »
Fire's in my soul, steel is on my side

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
Re: Problemy s ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 15 Ledna 2008, 20:35:02 »
Vítám vás na fóru

1. Přehrávání formátů wmv a jim podobným, MP3 brání licence s win, který tyto kodeky/formáty vytvořil. Je to podobné jako na win. Taky nepřehrajete některé formáty a musíte si někde na internetu stáhnout Codec alpa in nebo tak nějak se to jmenovalo a nainstalovat. Jediné, co musíte po instalaci udělat, je přečíst si a nastavit systém. Zde se dovíte více: Průvodce po instalaci

2. vypalování, viz výše - není nastavena vypalovačka pro region.

3. roztažená plocha může být způsobená nesvobodnými ovladači. Takže si nastavte rozlišení podle sebe z Systém→Volby→Rozlišení obrazovky a zvolte si rozlišení, které vám pasuje. Tento problém by se neměl opakovat.

4. Musíte si zvyknout, že tu nejsou stejné aplikace jako ve win. Za TC si můžete vybrat alternativu zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=13951.0 - až úplně na konci. Každému vyhovuje něco jiného. Z mých zkušeností je favorit Krusader, taky se nejvíce podobá TC z vin, dokonce se dá i jejímu chování přizpůsobit.

5. Ubuntu 7.10 je sice stabilní verze s podporou na 1 rok, avšak stále ve vývoji a vývojáři stále tento program zvelebují. Další verze bude 8.04 LTS, což je mezník a bude nejstabilnější s podporou na 3 roky.
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 12:39:23 od Anna Taliánová »

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #2 kdy: 15 Ledna 2008, 22:58:05 »
Víte, mě trval přechod na Linux asi tak rok.
A to jsem bojoval hned od začátku s Debianem, což mě přivedlo až k debatám o filosofii jednotlivých distribucí. Pochopil jsem, že kořenových dister je jen několik, ostatní jsou odnože (seberealizace něčí). I to je dost práce, která nejde neocenit.Vybral jsem si Ubuntu, odnož Debianu. Co se týče kupříkladu TC, v Linuxu ho nepotřebuji a ani nepociťuji potřebu hledat za něj náhradu. Defaultní manager je tak dobře konfigurovatelný, že nakonec jiného nepotřebujete. I když Krusader...Že Vás něco nepustí, protože jste jen user...VŽDYCKY můžete být root a změnit to a to je bomba. Jako user si systém nepoškodíte a jako root o tom budete přemýšlet, než něco uděláte. :)
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 12:40:28 od Anna Taliánová »
prostý user
...selským rozumem...

Fň.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 16 Ledna 2008, 09:27:29 »
Hezký den,

já jsem vlastně ve fázi přechodu od vydání verze 7.04, kterou i stále ještě používám. Přechod na Linux sám o sobě ale není samospasitelný, jsou některé věci, které vám ihned po instalaci nebudou fungovat. Např. i vámi zmiňované kodeky, to ale nefunguje ani ve Windows, jak už psal Maky.

Ale všechny tyto problémy se dají vyřešit s pomocí lidí tady na fóru nebo s pomocí wiki ubuntu.
Já už jsem většinu hlavních problémů, které jsem měl s úspěchem vyřešil. Teď už většinou řeším drobnosti, bez kterých bych se v mnoha případech i obešel.

A nakonec to chce taky trochu trpělivosti a času, ale pokud tomu sem tam nějakou chvíli obětujete, tak se vám Linux odvděčí.

Přeji hodně zdaru a pěkný den.
« Poslední změna: 16 Ledna 2008, 13:59:17 od Anna Taliánová »

pepéé

• Aktivní člen
  • *
Re: Problémy s Ubuntu 7.10
« Odpověď #4 kdy: 16 Ledna 2008, 21:12:29 »
Zdravím, moc děkuji za rady. Bohužel roztažnost obrazovky mi změna rozlišení bohužel nevyřešila. TC mě tak netrápí protože prostředí a práce s Ubuntu je tak jednoduchá že TC ve většině případech není potřeba tak jako u Win, nejvíc mě trápí programy formátu Gtp, Gp3, Gp4 a Gp5 tedy Guitar Pro formáty. Linuxové náhražky mi vůbec schopnosti Guitar Pro nenahrazují, mnohdy nejdou ani některé taby spustit. největší problémy mi však dělá chrčící zvuk při přehrávání hudby a videa, zvukovou kartu mám nVidia nforce 2.0. Jinak moc si vážím vašich rad děkuji.
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 12:42:12 od Anna Taliánová »
Fire's in my soul, steel is on my side

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #5 kdy: 16 Ledna 2008, 21:23:49 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=11877.0
ale je to na fóru víckrát. :)
já se teď učím na housle, tak to teď neřeším, ale určitě na to dojde.
prostý user
...selským rozumem...

anicka

• Host
« Odpověď #6 kdy: 24 Ledna 2008, 12:47:44 »
Několik důležitých témat z české Ubuntu Wiki najdete i v mém podpisu, doporučuji pročíst si a uvidíte, že se v systému za chvíli rozkoukáte ... :-)

Pokud jde o roota a práci s příkazem sudo (popřípadě gksudo), projděte si prosím velmi důležité téma "Root sudo" v podpisu. Děkuji a přeji Vám, aby se podařilo vyřešit všechny Vaše počáteční problémy.

Ještě mě napadlo několik možná užitečných odkazů:

Web Proclinux.cz - Tabulka ekvivalentních aplikací pro Windows a Linux

Web GnomeFiles - aplikace pro Ubuntu různých druhů ...

Web GetDeb - aplikae pro Ubuntu (Debianí balíčky tedy .deb)

Web Softpedia - rubrika LINUX

Web SourceForge.net - linuxové aplikace (nejrůznější)
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 13:08:30 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.