Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ostré nasazení Ubuntu  (Přečteno 10573 krát)

Kingskid

• Host
Ostré nasazení Ubuntu
« kdy: 16 Ledna 2008, 11:12:44 »
Používá někdo z Vás Ubuntu v ostrém nasazení? Podělte se o svoje zkušenosti a s čím se nejvíc potýkáte?

Já jsem loni v květnu (cca) dostal NB Fujitsu-Siemens Amilo M1450G a učinil jsem první krok k ostrému nasazení Ubuntu v každodenní práci. Používal jsem dualboot, ale pokud jsem potřeboval řešit věci, které mi v mém Linuxboxu nešly, používal jsem PC s WXP, které jsem měl v kanceláři.
Moje práce má víceméně organizační charakter, takže mezi nejčastější úkony patří:

• práce s textovým/tabulkovým editorem (OpenOffice)
  • práce s elektronickou poštou (Evolution/Thunderbird/webrozhraní Gmail)
  • vyhledávání informací na internetu (Firefox)
  • úprava velikostí fotografií a jejich hromadné přejmenování (WXP - ACDsee, Irfan)
  • tisk textových a grafických souborů
  • práce s databází v MS Works (WXP - MS Works) - tuhle příšeru chceme nahradit nějakou jednoduchou aplikací na bázi php
  • poslech hudby a rádia :-) - Banshee
  • chat - Pidgin
  • práce se soubory na lokálním serveru - Konqueror
  • překlady - Lingea mi zatím bohužel pořádně nejede, takže používám slovnik.seznam.cz

Občas narážím na problémy s kompatabilitou s formáty MS Office, ale zde se situace neustále zlepšuje. Minulý týden jsem NB přeinstaloval a zrušil Windows. Jedu jen na Ubuntu 7.10. Z PC v kanceláři jsme udělali server (Mandriva), takže teď musím spoléhat jen na Ubuntu. Na hromadné přejmenování souborů jsem nainstaloval jakýsi prográmek gprename, takže doufám, že úspěšně zastoupí ACDsee.
Jakmile vyřešíme naši databázi v MS Works, tak se dá říct, že Ubuntu je velmi dobře použitelné pro moji každodenní práci a v něm obsažené aplikace spolehlivě obslouží činnosti, které potřebuji vykonávat. Takže už to není jen hračka pro vousaté šílence s mastnými vlasy.

luisah

• Závislák
Re: Ostré nasazení Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 16 Ledna 2008, 11:35:38 »
Už jsem se chtěl rozepsat, ale v podstatě jsi si sám odpověděl. Co jsem ti chtěl napsat, problém s kompatibilitou ms office a openoffice - řeším, winxp ve virtualboxu. Jiný problém, kvůli kterému bych musel spouště win nemám.
Dodám ještě překlady - PC Trasnlator funguje ve wine - ne úplně skvěle, ale jede.
Na anglické překlady (slovíčka) zkus Stardict.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 16 Ledna 2008, 12:50:15 »
Souhlasim. Problemy s importem dokumentu z MS Office jsou asi nejvaznejsim duvodem, proc jeste cela nase administrativa (nase=u nas v praci) nejede na Linuxu.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #3 kdy: 16 Ledna 2008, 12:53:55 »
Tiez pouzivam Ubuntu v "ostrem nasazeni", ale tie moje ukony su trochu odlisne. Nepouzivam velmi kancelarske aplikacie (ale pocul som o udajnej nekompatibilite MS Office - hlavne Excelu). Venujem sa muzike, tak moje aplikacie su:
-Jack
-Audacity
-Ardour
-Rosegarden
-TiMIditi
+
Gimp
Firefox
Stardict
Thunderbird
XMMS

Sice pouzivam Ubuntu-Studio naplno, ale k plnej spokojnosti mi chyba asi len plne a spolahlive rozchodenie MIDI. Cakam na HH a zatial MIDI vynechavam.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #4 kdy: 16 Ledna 2008, 14:41:37 »
mam SuSE v tupem nasazeni (wokna nepouzivam vubec) // jen na hry

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #5 kdy: 16 Ledna 2008, 14:51:09 »
Doporučuji přes "ostrým nasazením" na nějakou dobu přejít na některé nové aplikace již v původním starém OS, například OpenOffice, Thunderbird atd... Také doporučuji nejdřív důkladně prozkoušet nutné aplikace, které poběží jen pod wine, zpravidla účetní sw a komunikaci s bankou. A samozřejmě zálohovat, zálohovat a zálohovat. Hodně úspechů!
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

qUAKER

• Host
« Odpověď #6 kdy: 16 Ledna 2008, 14:56:46 »
pouzivam ubuntu virtualizovane - bez 3D akcelerace(nepotrebuju ji,potrebuju hlavne vykon systemu, ktery je dost velky protoze jsem virtualku dal 512MB RAM) uvnitr winxp ktere mam v podstate jen na hry. Je to pohodlnejsi kdyz chci prepinat mezi systemy. Pak mam jedno ubuntu realne nainstalovany do kteryho jdu zridka kdyz chci 3d acc v linuxu - treba kdyz chci otestovat novou verzi balicku compizu co udelam ;)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #7 kdy: 16 Ledna 2008, 15:02:38 »
pouzivam ubuntu virtualizovane - bez 3D akcelerace(nepotrebuju ji,potrebuju hlavne vykon systemu, ktery je dost velky protoze jsem virtualku dal 512MB RAM) uvnitr winxp ktere mam v podstate jen na hry. Je to pohodlnejsi kdyz chci prepinat mezi systemy. Pak mam jedno ubuntu realne nainstalovany do kteryho jdu zridka kdyz chci 3d acc v linuxu - treba kdyz chci otestovat novou verzi balicku compizu co udelam ;)
hmm. quakere. to jsem Te mel za vetsiho 'frajera' a nominoval Te na 'Ubuntak roku'?

afk_cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 16 Ledna 2008, 15:05:33 »
s novym laptopem jsem si rekl - zkusis to naostro, zadny dualboot, co nepojede, rozlousknes ... a tak se i stalo :) sice to obcas zaskripalo a musel jsem googlovat, ale parada. na desktopu jsem to udelal stejne tak, ale jelikoz mi s atinou nefungovaly pod wine vsechny hry, co hraju, tak mam ted dualboot a uplne cista wokna (+comodo firewall v paranoid modu) a jen par her + zakazana sitovka (mimo hrani UT3). jakmile k nim ale vyjde linux port, tak to presunuju na ubuntu a mazu z win, protoze v ubuntu travim 99% casu. jo a na routeru jsem si zakazal IPinu, kam bonzuje MS pri instalacich + si dela jakesi overovani, takze proste to je herni konzole. doufam, ze jen docasna ;) uz aby byl hotovy port na linux pro UT3, abych mohl sitovku zakazovat po celou dobu ve win. porad se neco snazi chodit ven, i kdyz neni treba (vsechno povypinane - aktualizace, interni firewall, zadny antivir, prohledavani site, hledani tiskaren, proste nikde nic) a holomek si porad nekam chce sahat. ... ale na mne si neprijde :)
v byvale praci se mi podarilo prejit komplet krome corel draw, tenkrat nesel pod wine nainstalovat, takze jsem musel zustat u dual-bootu. cili jak pise Compaq - vyzkouset win verze linux aplikaci a pak to pretocit.
Ubuntu 8.04 - server, Ubuntu 8.10 a 9.04 desktop, Ubuntu 9.04 a 9.10 laptop :) vsude Ubuntu :))

qUAKER

• Host
« Odpověď #9 kdy: 16 Ledna 2008, 15:06:57 »
rad bych byl v realne nainstalovanym ubuntu ale moji rodice vyuzivaji taky PC a na linux si nezvyknou - tak bohuzel musim resit situaci takhle :( a malokdy se dostanu k restartu.

vzdycky kdyz si do linuxu restartuju, tak musim za chvili zas zpet do wirdows.. a tak je VIRTUALIZACE jedinym zpusobem jak se muzu dostat do svyho systemu bez toho abych jej musel za dve hodiny znova vypinat.
« Poslední změna: 16 Ledna 2008, 15:12:50 od qUAKER »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #10 kdy: 16 Ledna 2008, 15:12:35 »
Kdyby nebylo her, nebylo by dnes už ani Windows...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

qUAKER

• Host
« Odpověď #11 kdy: 16 Ledna 2008, 15:18:01 »
kdyby nebylo mych rodicu, tak do windows ani nevlezu... (protoze vetsinu her si pres wine rozjet dokazu)

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #12 kdy: 16 Ledna 2008, 18:08:47 »
Myslím, že se to tu zvrhlo trochu jinam. Takže k věci.

Já jedu od 6.06 LTS natvrdo v Ubuntu. Sice mám na jednom disku win, ale jen pro hry a pro děcka, když se učili pracovat ve wordu. Teď jsem je naučil v OOo a win už jen zahálí, tedy občas nějaká ta hra.
Na Ubuntu jsem našel plno altrnativ, takže jsem spokojený.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #13 kdy: 16 Ledna 2008, 18:26:52 »
Tak pročištěno. Diskutující upozorňuji, aby si příště na podobné "excesy" založili nové téma a nekazili ostatním rozumnou diskusi...

(Ježiš to jsem zase vyplodil větu...)

Edit: Ještě jeden offtopic o virech a jeho autora na pár hodin zabanuju, ať si popřemýšlí o vhodných a nevhodných diskusích...
« Poslední změna: 16 Ledna 2008, 18:28:23 od Vojtěch Trefný »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #14 kdy: 16 Ledna 2008, 18:35:32 »
z5 k tematu >>

nevim co znamena ostre nasazeni, ale ja jiny os nez Linux nepouzivam::
k praci) editory nejruznejsiho druhu (vim, eclipse) / vyvojova prostredi
zabave) muzika / movies (amarok, vlc, mplayer, mencoder ..)
komunikaci) mail , irc, icq .. (evolution, kopete, xchat)
win_progs) wine (pokud si ciste nahodou potrebuju nutne spustit nejaky program pro w32, tak ve winu mi bezi vse)
server) tisic a jedna vec

windows pouzivam pouze velice sporadicky na hry, na ktere nemam ale diky bohu moc casu

Otazka o ostrem nasazeni je nemoc a 'vnucena kampan od m$' >> neexistuje ostre nasazeni, existuje pouze uzivatel windows a uzivatel Linuxu

Kingskid

• Host
« Odpověď #15 kdy: 16 Ledna 2008, 18:44:50 »
z5 k tematu >>

nevim co znamena ostre nasazeni, ale ja jiny os nez Linux nepouzivam::
k praci) editory nejruznejsiho druhu (vim, eclipse) / vyvojova prostredi
zabave) muzika / movies (amarok, vlc, mplayer, mencoder ..)
komunikaci) mail , irc, icq .. (evolution, kopete, xchat)
win_progs) wine (pokud si ciste nahodou potrebuju nutne spustit nejaky program pro w32, tak ve winu mi bezi vse)
server) tisic a jedna vec

windows pouzivam pouze velice sporadicky na hry, na ktere nemam ale diky bohu moc casu

Otazka o ostrem nasazeni je nemoc a 'vnucena kampan od m$' >> neexistuje ostre nasazeni, existuje pouze uzivatel windows a uzivatel Linuxu

Já chápu ostré nasazení takto - nepoužívám danou věc, v tomto případě OS ubuntu, jen doma, ale mohu na něm plnohodnotně pracovat. Čili něco jako rozdíl mezi hobby a skutečnou použitelností v každodenním životě a zvláště ve firmě. Není tajemstvím, že většina firem jede na Windows, protože v tom prostě udělají, co potřebují. Toto téma má za cíl dozvědět se o tom, jestli se totéž daří uživatelům Ubuntu.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #16 kdy: 16 Ledna 2008, 19:11:38 »
za tim, ze vetsine firem jede na woknech pac 'v tom udelaji co potrebuji' nestoji prekvapive nic hlubsiho (aka, ze okna jsou lepsi) ale pouze FUD a lobby :D

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 16 Ledna 2008, 19:12:48 »
Přidám polínko :
Doma : Linux - Kubuntu 7.10
V práci : Linux - Kubuntu 7.04 + VirtualBox(WinXp+účetní program)
U rodičů : Linux - Kubuntu 7.04
Je to dost ostré nasazení?
Aj dont spíík ííngliš :)

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 16 Ledna 2008, 19:24:18 »
Přidám polínko :
to je husté nasadenie :)
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Kingskid

• Host
« Odpověď #19 kdy: 16 Ledna 2008, 19:52:54 »
Přidám polínko :

Vynikající  ;)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #20 kdy: 16 Ledna 2008, 19:53:11 »
ja::
ntb ) suse 10.3
doma desktop ) debian 4.1
doma server ) debian 3.3
v praci desktop ) suse 10.2
prac. ntb ) knoppix on usb // jsou tam widle, ale s tema si netykam bohuzel

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 16 Ledna 2008, 20:16:17 »
ja::
ntb ) suse 10.3
doma desktop ) debian 4.1
doma server ) debian 3.3
v praci desktop ) suse 10.2
prac. ntb ) knoppix on usb // jsou tam widle, ale s tema si netykam bohuzel
Jsi hustší :) ... ale to jsem u tebe čekal ... ;)
Aj dont spíík ííngliš :)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #22 kdy: 16 Ledna 2008, 20:20:35 »
4 Beetlejuice >>
ale prosimte :D // nezlob me, neni nikdo hustsi nez jiny (pokud ten druhy ma m$_crap, to je neco jineho) -- takze v nejhorsim moznem pripade, jsme husti oba ;D

ufaak

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 16 Ledna 2008, 20:43:34 »
hmm... vcera v hospode jsme resili, ze hruska je nejhustejsi...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Pavel Půlpán

« Odpověď #24 kdy: 16 Ledna 2008, 21:00:35 »
Na upozornění zavírám...

Není to komunismus, ale předzvěst špatně formulovaných příspěvků.

Ad femo... na upozornění. 8)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.