heh.. takže asi raději půjdu do toho sony --> teď tady koukám na SONY NEC Optiarc neznáte to někdo ??
Jo, a abych nezapoměl.. co je lepší - rozhraní SATA nebo IDE ATAPI ??
Koupit dnes kvalitní palírnu bohužel není jen tak, výrobci se spojují, aby co nejvíce ušetřili a podle toho to pak vypadá. Situace je teď asi taková:
Sony-NEC Optiarc - kdysi kvalitní mechaniky NEC a jakž takž Sony jsou bohužel minulostí. Mechaniky z jejich holportu jsou šunt, nedoporučuji.
TSST - Toshiba + Samsung - Toshiba kdysi výrobce super CD mechanik se bohužel v DVD moc nepředvedl. Co jsem potkal Samsung, tak to byl vždy odpad. Poslední recenze na CDR.cz ale ukazují, že kvalita Samsungu šla nahoru. Praktická zkušenost s těmito mechanikami mi však říká, že jak který kus, kvalita je velice nevyrovnaná.
Lite-On - jak kdy, některé mechaniky jsou excelentní, jiné klidně ten samý model odpad. Není jistota.
LG - celkem solidní mechaniky, ale nemám je moc rád kvůli tomu, že vypálená DVD občas mívají problém s kompatibilitou a také tu je ten věčný bug s DVD-RW.
Benq - kupodivu celkem kvalitní mechaniky, ale co model to každý pes jiná ves, asi bych do Benqu nešel.
Asus - od té doby co nedělají OEM Pioneer, tak je to stejná situace jako Benq.
Panasonic - u nás zřejmě neseženeš a určitě ne za solidní cenu.
Pioneer - na závěr můj favorit. Pioneer nikdy nezklamal, pálí špičkově a drží kvalitu už roky, tak toto je můj kůň.
Ostatní značky jsou víceméně různě zmrzačené OEM výrobky výše zmíněných výrobců, určitě nebrat, podpora hlavně ohledně firmware bývá mizivá.
Osobně doporučuji prohlédnout si recenze aktuálních modelů na
CDR.CZ. Z pohledu Linuxu to nemá vliv, jakou mechaniku si koupíš. Rozhraní SATA/ATAPI záleží na tom, co máš volné v počítači. S ohledem na budoucnost a počet volných portů bych volil SATA, na funkčnost to nemá vliv.