Zažil jsem teď období ve škole, kterému se říká teror. Po dobu 3 let jsme na naší Technické škole měli přesně nakompilované Gentoo, protože náš učitel je tak trošku fanda tuxe. Všechno běhalo rychle, přesně. Problém nastal tento rok. Náš učitel na IT je bohužel zaneprázdněný a škola se rozhodla najmout správce sítě. Pozn. Nechápu jak může bejt správce sítě úchyl, co nemá základní znalost jiných OS než Windows. Náš krasný server na Gentoo, který se dal přes Web sledovat, resp. jeho vytížení apod. šel do kytek. Nahradil ho Windows 2003 Server Edice. Naše desktopy přišli o své krásně nakompilované Gentoo a na desktop se valí pohroma jménem Windows XP. Kromě toho, že máme zakázané cokoliv, včetně flash, her, jiných prohlížečů než IE 7, nám zakázal USB, takže máme staré PS/2 myši, protože nové byli USB a správce asi o ničem jako redukce nikdy neslyšel...
Když jsme se jako většina postavili za naše staré dobré Gentoo a naše až moc omezená práva, prakticky nemůžeme dělat na PC nic. Když si pustíte novinky, správce vás sleduje a vypne vám to, tak nám bylo řečeno "Podívejte, já Linuxu nerozumím, neumím to obstarat." Takže škola investovala peníze do licencí na Windows Server a Windows XP, a tím že jsme škola, která učí i základy o alternativních OS jsme se mohli rozloučit. Situace se ani po pololetí nelepší. Práva uživatele jsou opět snížena, teď již máme jen 10 MB prostoru na profil, přestože původně jsme měli skoro 1 GB s možností si "pronajmout" nějaké to GB za mírný poplatek. Disky na to velikost mají, jediný problém je, že správce prostě svobodu nám dát nechce. Končí to další smutnou správou... Škola nám zakázala připojovat do sítě jakýkoliv notebook, co nemá originální Windows XP s firewallem a antivirovým programem (a žádné alternativní OS samozřejmě být připojeno nesmí) a dle nejnovějších stanovisek nám zakázali připojovat notebook i do elektiky. Takže pokud jste si vedli sešit v laptopu jako já, smůla. Prostě mi přijde, že se nám to snaží jen znepříjemnit... Naštěstí mě čeká již jen půl rok a potom už jsem ve 4ťáku a matura a pryč.
Smutný příběh.