Ahoj, zajímalo by mě, jestli jde linux upravit tak, aby šel ovládat hlasem. Například jako Vista. (V této oblasti má asi navrch Vista, ale kdo ví, já nemam v této oblasti přehled...

)
V Ubuntu jsem narazil na program Orca (/Aplikace/Přístupnost) a někde jsem na
http://wiki.ubuntu.cz/BlindUbuntu?highlight=%28orca%29, distru pro zrakově postižené a nevidomé, četl, že orca je lokalizovaná do CZ. Když existuje takovéto distro, tak na tom linux s podporou hlasového ovládání zase tak špatně být nemusí.
Bohužel jsem o programu Orca na wiki a na netu nic nenašel, jak se ovládá atd.. (dostal jsem se do helpu orca --help a zkusil sem i configurovat, ale nějak mi nejde zapnout čeština a vůbec netuším jak se to ovládá.)
Myslím, ale že nejsem jediný, který by si rád nechal předčítat nějaký článek(a nechal odpočinout očím), nebo sem tam ovládat PC na dálku, hlasově. (třeba jen pro přeskakování písniček atd.)
Tím že lidé budou používat tyto programy v podstatě podpoří vývojáře v jejich snažení a umožní tak zrakově postiženým lepší a kvalitnější prostředky.
Proto mě zajímá, jestli někdo neví, jak se to ovládá a jak kvalitní to je atd... + jaké jsou další alternativy...