Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: CMS Joomla či Drupal?  (Přečteno 8230 krát)

anicka

• Host
CMS Joomla či Drupal?
« kdy: 24 Ledna 2008, 14:39:41 »
Ahoj!

Prosím o radu v tomto:

Občas se zabývám myšlenkou pár webových stránek (v XHTML a CSS) "překlopit" do nějakého CMS. Nejvíce na mě zapůsobila Joomla a Drupal. Takže - co je lepší? Joomla nebo Drupal?
Ovšem stránky zase neaktualizuji přímo denně ... tak přemýšlím, jestli by to bylo efektivní využití těchto nástrojů.
Kromě toho bych určitě potřebovala podporu na hostingu - jakou pro Drupal a jakou pro Joomlu? Slyšela jsem, že ne všechny hostingy Joomlu a/nebo Drupal podporují.

Děkuji mockrát za pomoc.

Technické údaje:
laptop IBM ThinkPad T30
aktuálně Ubuntu 7.10 (GNOME)
one-boot system

Pavel Půlpán

Re: CMS Joomla či Drupal?
« Odpověď #1 kdy: 24 Ledna 2008, 14:43:43 »
Joomla a Drupal jsou celkem robustní redakční systémy. Záleží na objemu stránek a služeb. Osobně dávám přednost Drupalu (like PgSQL). 8)

A co se týče hostingu... je třeba dávat si bacha, viz. černá listina http://www.drupal.cz/webhosting/nefunkcni

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 24 Ledna 2008, 14:46:51 »
Jako správce webu gamers.kubuntu.sk jsem došel k názoru, že Drupal není vhodný na stránky, kde se často přidávají/mažou moduly... Zůstane tam po nich bordel a můžete se dostat (stejně jako my) do situace, kdy vám každá novější stránka bude hlásit odepřený přístup... Je tam sice funkce na odstranění vady, ale zdá se mi to okatý...
Joomla je zase na jednodušší weby možná trochu silnej kalibr, protože podle odděleného administrátorského rozhraní bych soudil, že je spíš dělaná na servery, kde pracuje celý tým lidí (proto budeme přecházet právě na ni)...
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 14:57:01 od Anna Taliánová »
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #3 kdy: 24 Ledna 2008, 14:55:06 »
Nejlepší hosting, co jsem zatím kdy měl a Joomla (a asi ani Drupal) s ním nemá problémy, je ten od Profituxu. Za výtečné služby se tam platí 75 Kč měsíc a jsem s nimi velmi velmi spokojen. Podpora je rychlá a zatím vyřešila všechny mé problémy. To je dost důležité! Jinak já taky uvažuju o převedení svých stránek do CMS, přeci jen ta ruční aktualizace není to pravé ořechové. Zas na druhou stranu přijdu o to, že jsem to celé vytvářel sám...
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

qUAKER

• Host
« Odpověď #4 kdy: 24 Ledna 2008, 14:56:55 »
freehosting podporujici Drupal a Joomla ->> http://www.ic.cz - 250MB mista,Mysql databaze
doporucuju Drupal.
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 15:10:14 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #5 kdy: 24 Ledna 2008, 14:58:26 »
freehosting podporujici Drupal a Joomla ->> http://www.ic.cz - 250MB mista,Mysql databaze
doporucuju Drupal.

Až na tu pomalost, sem tam nedostupnost... na freehosting to celkem jde. 8)
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 15:10:34 od Anna Taliánová »

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 24 Ledna 2008, 15:00:03 »
na jednodušší weby rozhodně ne Joomlu nebo Drupal. V tomto bych spíš volil Wordpress. Pokud jde o mohutnější portál asi Drupala. Teď na drupalu pracujeme a chceme rozjet nové školní stránky a opravdu pro menší weby se to moc nehodí.
Acer Aspire 5101ANWLMi

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 24 Ledna 2008, 15:01:46 »
to diwoczaak: Pořád lepší než Webzdarma.  :D :D :D
Provozuju tam zatím svoje stránky, ale poohlížím se po zahraničním hostingu ;) protože tam mají víc místa (a možná i větší stabilitu..chci si zakládat repozitář)
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 15:15:04 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #8 kdy: 24 Ledna 2008, 15:04:56 »
Spíš než zahraniční, patrně jsi myslel freehosting, bych něco málo investoval do tuzemských komerčních hostingů. Ty ceny nejsou tak příšerný.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #9 kdy: 24 Ledna 2008, 15:10:29 »
chci si zakládat repozitář
Tak v tom případě doporučuji PPA na Launchpadu...

Jinak abych odpověděl i Aničce, tak doporučuji Drupal.
« Poslední změna: 24 Ledna 2008, 15:16:09 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #10 kdy: 24 Ledna 2008, 15:16:18 »
Ubuntí PPA neumí uploadovat binární balíčky.. mám jej aktivovaný ale potřebuju uploadnout vytvořené balíky

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #11 kdy: 26 Ledna 2008, 00:55:02 »
Každopádně teď testuji novou Joomlu! 1.5 stable a jsem nadmíru spokojen, ta variabilita a přívětivost je perfektní. Oproti např. United-Nuke je to jiná třída (tím neříkám, že je horší, ale je vcelku zastaralý). Drupal bohužel skoro neznám, ale instalační proces byl oproti joomle vcelku nepřívětivý a měl jsem tam potíže se správou uživatelů na lokálním serveru (možná moje chyba - potíž s maily). Souhlasím s ostatními, že na menší weby je vhodný Wordpress. Avšak kamarád, který s webovkami chtěl začít, s ním má docela problémy - lokalizace až editací každé nové šablony, no to je tedy síla. U Joomly rovnou z webu nainstaluji balíček s češtinou a vše je počeštěno. Kde jsou ty problémy z verze 1.0. ;D Asi máme každý jiný názor a o tom to je. Nechci tu špinit Drupal, ale prostě mi nesedl. Ale kdo ví, třeba za nějaký čas budu říkat něco jiného ;).
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 28 Ledna 2008, 21:23:23 »
Jako správce webu gamers.kubuntu.sk jsem došel k názoru, že Drupal není vhodný na stránky, kde se často přidávají/mažou moduly... Zůstane tam po nich bordel a můžete se dostat (stejně jako my) do situace, kdy vám každá novější stránka bude hlásit odepřený přístup... Je tam sice funkce na odstranění vady, ale zdá se mi to okatý...
Joomla je zase na jednodušší weby možná trochu silnej kalibr, protože podle odděleného administrátorského rozhraní bych soudil, že je spíš dělaná na servery, kde pracuje celý tým lidí (proto budeme přecházet právě na ni)...

Tak s tymto som sa u Drupalu nestretol. Je pravda ze Drupal ma trochu zlozitejsie nastavovanie roznych opravneni a nema moc rad privela externych modulov, ale inak je to jeden z najlepsich CMS. Co sa tyka tych modulov, caste menenie a privelky pocet znamena aj bezpecnostne riziko, kedze treba sledovat aj aktualizacie jednotlivych modulov, a tie su pomerne caste. Co sa tyka bordelu po moduloch, to zalezi asi od ich autora ako v kazdom CMS, do akej miery si po sebe upracu v systeme suborov alebo v databaze.

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #13 kdy: 28 Ledna 2008, 21:34:59 »
s rozhodovanim ti asi neporadim, ale k Drupalu (kdyby ses pro nej rozhodla) vysel v Computeru driv nejakej navod na zprovozneni, udrzbu, pridavani modulu atd... tak kdybys mela zajem, tak bych to nekde vyhledal...

anicka

• Host
« Odpověď #14 kdy: 28 Ledna 2008, 23:15:36 »
s rozhodovanim ti asi neporadim, ale k Drupalu (kdyby ses pro nej rozhodla) vysel v Computeru driv nejakej navod na zprovozneni, udrzbu, pridavani modulu atd. ... tak kdybys mela zajem, tak bych to nekde vyhledal...

Díky moc, kdybych si vybrala Drupal, tak se ozvu.

Hezký večer!

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 28 Ledna 2008, 23:18:20 »
Nejake navody sa najdu na www.drupal.cz , na intervale tiez vychadzal serial o Drupale http://interval.cz/clanky/drupal-seznamte-se/, takisto na linuxsofte, tie su vsak uz starsieho data. Nieco sa snad najde aj na www.drupal.sk .

Ako alternativu pre jednoduchsie weby sa da pouzit cesky phpRS, ten ma dobre okomentovany kod dokonca v cestine, teda je to dobre pre toho, kto rad experimentuje. Velmi jednoduchy na instalaciu a spravu. Neodporucam pridavanie externych plug-inov ktore nie su overene, cez niektore je mozne hacknut system, inak je system zabezpeceny dobre.
« Poslední změna: 28 Ledna 2008, 23:26:35 od Juraj »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.