Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dotaz k ENCFS  (Přečteno 2649 krát)

eurik

• Návštěvník
Dotaz k ENCFS
« kdy: 25 Ledna 2008, 10:02:56 »
Zajímá mě, jestli když přemístím (přesunu) soubor odněkud z disku (třeba z ntfs partition) do encfs složky a tím ho zakóduju, může někdo při pozdějším zkoumání disku najít zbytkový soubor.

Četl jsem několik článků o tom, že i ze smazaného (a dokonce zformátovaného) disku lze pomocí určitých programů a nástrojů získat většinu dat, protože při smazání se místo na disku jen označní jako prázdné, ale není nahrazeno třeba jen sérií nul nebo náhodnou změtí, ale zůstane tam kód souboru... Jak je to s enfcs? Lze také původní soubory pomocí obnovovacích programů obnovit? (To by IMHO snižovalo bezpečnost a smysluplnost jeho použití téměř na bod mrazu), třeba když nějaký dokument stáhnu nejprve na plochu a pak teprve se rozhodnu, že jej chci mít v bezpečí a zakóduju ho...
Momentálně používám: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" 64-bit
Funguje: až na problémy s myší

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Re: Dotaz k ENCFS
« Odpověď #1 kdy: 25 Ledna 2008, 10:10:58 »
Data z disku obnovit jdou, ikdyz to nemusi byt trivialni.. Chces-li je bezpecne smazat, je treba dotycne misto nekolikrat prepsat nulami a jednickami.. jsou programy, ktere to delaji.. Takze pokud jde o bezpecnost souboru, ktere byly puvodne na nesifrovanem oddile a pak jsi je presunul do sifrovaneho, tak z toho nesifrovaneho se opravdu daji obnovit... Ale pokud sifrujes cely /home, tak vlastne uz i ta plocha je sifrovana... Mas-li sifrovany jen nejaky adresar, tak se prodpoklada, ze data tento adresar neopousti, jinak jeho sifrovani postrada smysl. Coz zas nemusi byt stejne pravda, protoze se data mohou ocitnout treba ve swapu, proto se casto sifruje i swap.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 25 Ledna 2008, 12:41:34 »
joooj, 1984! :)
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

nodrive

• Aktivní člen
  • *

eurik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 29 Ledna 2008, 21:15:13 »
Díky za tip i za odkaz...

U mě jde o to, že šifruju i data, která jsem dříve nešifroval... Myslím, že s návody na větrništi to vyřeším.
Momentálně používám: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" 64-bit
Funguje: až na problémy s myší

iX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 10 Června 2008, 13:01:46 »
ENCFS - když je odemčeno, soubory ve viditelném adresáři jsou fyzicky na disku nebo jen nějak virtuálně?

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #6 kdy: 10 Června 2008, 13:15:59 »
Zajímá mě, jestli když přemístím (přesunu) soubor odněkud z disku (třeba z ntfs partition) do encfs složky a tím ho zakóduju, může někdo při pozdějším zkoumání disku najít zbytkový soubor.

Asi jde o to jak moc jsou ta data cenná/citlivá - pokud se někdo bude opravdu snažit, tak patrně ano, a to i při opakovaném přepsání disku. Jde o to, jestli se mu ta snaha vyplatí.

Pokud je to firemní disk, kde máte know-how na kterém vyděláváte a víte, že konkurence se neštítí ničeho, rozmlať ten disk kladivem, uschovej do šuplíku a v zimě hoď tu drť do kotle (kdesi jsem četl, že v CIA použité disky s tajnými daty nechávají roztavit :) ). Pokud tam jsou nějaká méně citlivá data, třeba sbírka mp3, bude nejspíš stačit ho opakovaně přepsat :)

BTW, o kódovaných partition teď docela psali na rootu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.