Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Detekce disků v raidu 0  (Přečteno 3275 krát)

Belda

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Detekce disků v raidu 0
« kdy: 25 Leden 2008, 20:20:17 »
Zdravím, mám Ubuntu nainstalováno na IDE disku. Dále mám dva SATA2 disky v raid 0 stripe. Ty neumí linux najít. Můžete mi poradit kde pro to sehnat ovladače? Nikde jsem o tomhle problému nic moc nenašel.

PG

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopad 2008, 12:57:30 »
Neporadím, dostal jsem se do stejné situace. V manuálu se hovoří jen o ovladačích pro Win.. já jsem původně myslel, že jsou nutné jen pro případ že bych z raidu bootoval. Čekal jsem, že pro OS bude raid transparentní a bude k němu přistupovat jak k normálnímu disku.

kkaarreell

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1072
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopad 2008, 13:07:47 »
Zdravím, mám Ubuntu nainstalováno na IDE disku. Dále mám dva SATA2 disky v raid 0 stripe. Ty neumí linux najít. Můžete mi poradit kde pro to sehnat ovladače? Nikde jsem o tomhle problému nic moc nenašel.
to asi bude fake raid, co?

PG

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopad 2008, 13:19:57 »
Mám desku Gigabyte 965P-DS3/S3
Namontoval jsem dva disky, v biosu nastavil do RAID0. Čekal jsem, že budou rozpoznány automaticky, ale nestalo se tak.
Jaký je správný postup a možnosti? Na wiki není nic a ve fóru taky ne.

kkaarreell

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1072
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopad 2008, 14:28:34 »
no jo, fake raid.. s tim je to spatny, on se prave transparentne nechova, od toho jsou tam ty ovladace.. :-(
moznosti je udelat softwarovy raid v linuxu, ale ty tam mas asi i ty windows, co?

PG

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopad 2008, 17:59:50 »
Jojo, mám dual boot i s widlema.

Jestli to dobře chápu, tak na win bych musel aplikovat speciální ovladače a na linuxu použít mdadm. Jedno s druhým si ale asi nebude rozumět.
Potřebuje mdadm nějakou podporu hw nebo si tím můžu nastavit fake raid na jakékoliv dva sata disky?

kkaarreell

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1072
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #6 kdy: 15 Listopad 2008, 18:21:39 »
Asi takto. V linuxu udelas softwarovy (ne fake) raid. Samozrejme bude fungovat pouze pod linuxem, ale neni na nej potreba zanda spec. podpora od hardwaru.

Tzv. fake raid je takovy pseudo raid, jez je vyhradne zalezitost zakladni desky. "Fake" je prave proto, ze aby si s tim system vubec rozumel, tak potrebujes ovladace (vetsinou jen pro win). Kdyz pro linux ovladace nemas, tak je to blby.

Tyhle dve veci se vzajemne vylucuji, nemuzes mit oboje najednou. Leda tak softwarovy raid pod linuxem i softwarovy raid pod windows.. ale s tim uz neporadim.
« Poslední změna: 15 Listopad 2008, 18:26:02 od kkaarreell »

PG

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #7 kdy: 15 Listopad 2008, 21:53:48 »
Už je mi to jasné, díky.

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4804
  • グーグル!ご存知ですか?
    • Zobrazit profil
    • HEJ
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #8 kdy: 16 Listopad 2008, 06:09:35 »
SW Raid
Tyhle dve veci se vzajemne vylucuji, nemuzes mit oboje najednou.
Nesouhlasím.
Řešením by mohl být dmraid (je v repozitářích), který podporuje celkem dost fakeraid "řadičů", resp. zná proprietární formáty metadat těch fakeraid řadičů, rozpozná když jsou zapsané na disku a dokáže je namapovat na výsledné raid zařízení stejně jako to dělá v tom druhém systému bios + ovladače.

A to dokonce i v počítači kde ten raid "řadič" vůbec není. 
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

kkaarreell

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1072
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #9 kdy: 16 Listopad 2008, 09:35:39 »
Tak to se omlouvam za mystifikaci.

Koukni na https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto
A hodne stesti, vypada to na zajimave dobrodruzstvi. :-)

Jen tak ze zajimavosti, to tak moc potrebujes rychlej disk a kasles na data, ze jsi sahl po raid0?

PG

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #10 kdy: 30 Listopad 2008, 21:07:44 »
Mezitím jsem si na jeden z disků nainstaloval 8.10 a hraju si s Grubem.

Já jsem k RAIDu přikročil na základě zkušenosti s enkódováním videa. Program žral jen třetinu procesoru a napadlo mě, že úzké hrdlo bude v přístupu na disk. Představoval jsem si to tak, že budu stahovat z kamery do raidu a pak enkódovat na normální disk.

Dopadlo to sice jinak, ale třeba se k tomu vrátím.

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 722
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re: Detekce disků v raidu 0
« Odpověď #11 kdy: 24 Leden 2009, 11:43:35 »
Koukni na https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto
A hodne stesti, vypada to na zajimave dobrodruzstvi. :-)
Takže moje zkušenosti s fakeRaid:
Instalace z alternate CD ubuntu 8.10 na RAID0 proběhla bez potíží. Po restartu, ale potíže nastaly. Systém sice nabootuje i funguje, ale hlásí, že na disku sdb (což je druhý disk v RAID poli) je chybná tabulka, pak to hlásí spoustu I/O Errorů, takže boot se protáhne na dvojnásobek, místo aby se zkrátil. Myslím si proto, že RAID má smysl pouze při skutečném HW řazení disků.
Čili výsledek -> zrušení RAID pole

Jen tak ze zajimavosti, to tak moc potrebujes rychlej disk a kasles na data, ze jsi sahl po raid0?
při RAID0 (stripe) o místo nepřijdeš, disky se pouze tváří jako jedna logická jednotka s součtem kapacit obou disků, pouze se střídá zápis na disk, který je volný.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D