Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdělení disků aneb pryč s Windows  (Přečteno 3184 krát)

honzap

• Návštěvník
Rozdělení disků aneb pryč s Windows
« kdy: 29 Ledna 2008, 10:53:41 »
Zkoušel jsem hledat (možná špatně ) ale podobné tema jsem nenašel.

Mám dualboot Windows a Ubuntu 7.10 na notebooku Asus s diskem 80GB.
Ted bych se chtel zbavit Windows XP a nevim ,jak na to.Zabiraji mi cca 40GB (rozdelil jsme to tak nejak na pul)
Jde to udelat primo z Ubuntu ? abych smazal Windows XP a pridelil misto Ubuntu ?

Diky

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
Re: Rozdělení disků aneb pryč s Windows
« Odpověď #1 kdy: 29 Ledna 2008, 11:01:55 »
Sice to není přímo z ubuntu, ale dle mého lepší:

1. zálohuj (!!!)
2. stáhni si LiveCD Gparted (link bude určitě i tady na fóru) - je to specielní minidistribuce (50MB) určená na operace s disky
3. nabootuj to LiveCD Gparted
4. zruš winxp partition (pozor, zmizí data co tam jsou!)
5. dej zvětšit ext3 partition ubuntu
6. reboot zpět do ubuntu
7. hotovo :)

Šlo by to sice i tím gparted co je přímo v ubuntu, nebo v live cd ubuntu, ale tohle mi připadá jistější - krájet disky běžícího systému nepovažuji za zdravé a gparted v ubuntu livecd mi přijde ve srovnání s tím z gparted livecd trochu ořezaný.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 29 Ledna 2008, 11:08:53 »
S tim zvetsovanim to nebude tak snadne, jak si kolega mysli.. zalezi na tom, jak jsou ty partisny na disku poskladany. zvetsit by to slo pouze v pripade, kdy by windows partisna byla hned za ext3 partisnou ubuntu (spojovanim partisen se take zmeni UUID, takze je mozne, pravdepodobne, ze bez upravy grubu bys nenabootoval). Ale spis bych rekl, ze situace bude presne opacna, hrat roli v tom bude take partisna se swapem. Takze napis, jak to na tom tvem disku vypada (poradi a typ oddilu), ale spis se smir s tim, ze nic spojovat nebudes a spis budes muset pripojit (mountovat) tu novou (puvodni windows) partisnu jen jako dalsi oddil.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #3 kdy: 29 Ledna 2008, 11:23:05 »
Dělal jsem to samé a a výsledek?

Nešlo nabootovat, rozje**ný GRUB. Když jsem ho dal tak nějak dohromady, tak nefungoval SWAP. Musel jsem "začít novou textovou instalaci, nastavit GRUB i SWAP a instalaci ukončit v půlce. Vzhledem k tomu, že jsem neměl zálohovaná data a nervy mám jen jedny, tento způsob zábavy nedoporučuji :-).

Na jiném stroji jsem to vyřešil tak, že jsem oddíl s nepotřebným OS naformátoval FAT32 a používám ho z Ubuntu na DATA.
« Poslední změna: 29 Ledna 2008, 11:25:02 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 29 Ledna 2008, 11:25:17 »
hmm ... tak to vidim ,tak ze to smaznu primo z Ubuntu a budu to vzdycky pripojovat jako flash :)

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 29 Ledna 2008, 11:28:15 »
I to se může stát.
Osobně bych se přikláněl pouze naformátovat win a partition z win mít jako disk k uložení dat - což není zrovna nejlepší, ale bezpečný.
Pokud máš u buntu jako čerstvou instalaci, tak bych si zkusil zopáknout komplet instalaci a rozdělit si pěkně disk na partition systém, swap, a home.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #6 kdy: 29 Ledna 2008, 11:36:44 »
Vypálit HOME na CD a komplet nainstalovat je taky řešení....
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 29 Ledna 2008, 11:46:43 »
Uz jsem si párkrát Ubuntu nainstaloval  ;D kdyz jsem hledal svoji srdecni zalezitost  8) - distribuci
A ted jsem si zrovna rikal ,ze si ji necham hodne dlouho  :'(
Takze znova reinstall  :o :o

Taky jsem tady prolizal diskuze a hledal neco o zaloze.
Docela by me zajimalo ,jestli je mozny aktualni system cely zalohovat a vypalit a pak prekopirovat na disk.
Sice muzu udelat reinstall ,ale zase vsechno nastavit ,tak jak chci o to nejde ,ale aktualizace  ::)

luisah

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 29 Ledna 2008, 11:54:31 »
Tady něco máš, ale je to trochu obtížnější:
http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha_a_obnova_syst%C3%A9mu?highlight=%28z%C3%A1loha%29

Nebo co psal compaq - pokud ti stačí nastavení systému a programů, tak když si otevřeš domovský adresář a stistkneš ctrl+h zobrazí se skryté složky - to jsou nastavení systému a programů - ty když zazálohuješ a po instalaci vložíš zpět budeš mít zpátky i nastavení systému a programů (programy, které jsi doinstaloval budeš muset tedy znovu naistalovat, ale po spuštění to bude vše při starém, jediný program, který mě toto ignoroval byl firefox - záložky zmizeli)

Ještě se tady objevují názory, že je dobré zazálohovat etc, ale nemám zkušenosti
« Poslední změna: 29 Ledna 2008, 11:56:03 od luisah »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 29 Ledna 2008, 11:55:27 »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.