Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: pošlape LAMP na 200MHz CPU?  (Přečteno 2329 krát)

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
pošlape LAMP na 200MHz CPU?
« kdy: 03 Února 2008, 10:59:25 »
Ahoj lidi
s linuxem teprve začínám, chtěl jsem se zeptat, jestli rozchodím alespoň jeden účet na LAMP konfiguraci na tomto počítači.

http://asm.inshop.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=810658

Zajímalo by mě, jestli někdo nemáte zkušenosti s podobným zařízením. Chtěl bych tam nainstalovat nejspíše ubuntu server, ale kámoš mě tahá do fedory.

Jozef Mlich

• Návštěvník
    • /~xmlich02/
Re: pošlape LAMP na 200MHz CPU?
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2008, 14:34:06 »
Osobne pouzivam jako domaci server Intel Celeron (300MHz), 256 MB RAM. Bezi mi na tom LAMP, NAT, DNS, Postfix+Courier IMAP, SMB, NFS.

Teoreticky by to mohlo stacit, ale zalezi
- na poctu uzivatelu (soucanych pristupu) == typu pouziti (domaci servrik nebo server na kterem zalezi chod cele firmy)
- na typu aplikace (pokud se jedna o nejaky slozitejsi/narocnejsi program, tak to muze byt problem)
- atd. atd.

Asi nejvic limitujici se mi zda velikost pameti.

Volit mezi ubuntu a fedorou se mi zda jako spatne polozena otazka, ktera smeruje k flame war. Podle meho nazoru to vyjde zhruba na stejno co do vlastnosti. Spis bych tu otazku stavel jako:
- volbu mezi stabilni (korporatni) a progresivni distribuci (napr. debian vs. ubuntu nebo fedora vs. centos)
- nebo volbu mezi beznou (ubuntu, fedora) a specializovanou (odlehcenou - mensi pametove naroky, specializace na urcity hardware)

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2008, 15:27:49 »
Díky moc za tipy,
Jsem naprostý amatér co se distribucí týče, takže se omlouvám...
Spíš bych se chtěl zeptat jestli mi na tom poběží fedora?

Ten server chci mít doma, možná u kamaráda (má lepší připojení)
Chtěl bych na tom mít pár stránek představoval jsem si tak do pěti účtů, pokud to zvládne víc nebudu se bránit, ale minimálně tři bych chtěl aby to zvládlo.

Jozef Mlich

• Návštěvník
    • /~xmlich02/
« Odpověď #3 kdy: 03 Února 2008, 17:37:03 »
to jestli na tom pobezi fedora by ses mel ptat na diskusnim foru fedory (-; Ja bych rekl, ze nejspis fungovat bude (pochopitelne bych na server necpal gui).

5 uzivatelskych uctu nerika nic o zatezi serveru. Ja mam 3 ruzne weby (na ruznych serverech) a kazdy z nich dela jinou zatez (1000 pristupu/den, 150 pristupu/den, 10 pristupu/den). Toto cislo ale taky nemusi zas tak  nic moc rikat o zatezi serveru. U takhle slabeho pocitace proste muze vznikat bottleneck hned na nekolika mistech, takze je tezke rict jestli to fungovat bude a jestli to bude dostatecne rychle.

Nejjednodussi zpusob jak si to vyzkouset je nainstalovat si virtualpc nebo vmware a zkusit si tam nainstalovat ten system a vyzkouset si jak bude reagovat (pamet si tam muzes nastavit, zatizeni procesoru mozna jde nastavit taky).

Muj nazor je ze pro 5 mensich webu to stacit bude, ale je to jenom muj nazor. Kdybych to mel delat pro nejakou firmu, tak to radsi dostatecne naddimenzuju. Jinak staci trosku googlovat a sam najdes minimalni pozadavky na jednotlive systemy a zkusenosti lidi s pouzivanim systemu na takto slabem hardware:
https://help.ubuntu.com/community/Installation/SystemRequirements
http://docs.fedoraproject.org/release-notes/f8/en_US/sn-ArchSpecific.html#sn-ArchSpecific-x86-hw

rainbof

• Aktivní člen
  • *
  • Pták nespavák
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2008, 17:42:10 »
stejne Pentium 233MMX+128mb ... provozuji. mam na nem ubuntu server 6.0.6 LTS + NAT + LAMPP...
Ranní ptáče dřív doskáče!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.