Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Svobodné formáty  (Přečteno 8717 krát)

Mr Shaman

• Aktivní člen
  • *
Svobodné formáty
« kdy: 05 Února 2008, 19:18:05 »
 Co takhle přímo v hlavní nabídce témat přidat odkaz svobodné formáty.

Uživatelé ubuntu by zde mohli diskutovat o jejich výhodách oproti nesvobodným a dále by zde mohli dávat přímo linky k jejich stažení. Bylo by to něco na styl warfora.

Omezený formát:                                Doporučovaný formát:     

MP3, AAC, WMA                                      Ogg Vorbis
                     WMV, AVI, MPEG-4                                      Ogg Theora

Myslím, že by to k rozšíření těchto formátů mezi uživatele jenom prospělo.

menganito

• Závislák
Re: Svobodné formáty
« Odpověď #1 kdy: 05 Února 2008, 19:22:43 »
Myslím že niet o čom diskutovať - asi sa všetci zhodneme že otvorené formáty sú lepšie :) A skôr by som ich dal na wiki (neviem či tam nie sú, nesledhujem to tak), na stránku kde je náod ako rozbehať mp3-ky hneď na začiatok vylepiť odkaz na slobodné formáty...

Mr Shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 05 Února 2008, 19:29:48 »
Myslím že niet o čom diskutovať - asi sa všetci zhodneme že otvorené formáty sú lepšie :) A skôr by som ich dal na wiki (neviem či tam nie sú, nesledhujem to tak), na stránku kde je náod ako rozbehať mp3-ky hneď na začiatok vylepiť odkaz na slobodné formáty...

no jasne, ale co rikas na tu myslenku, rovnou sem hazet i ty linky ke stazeni.... na wiki samozrejme o tom par radku je, ale rekni mi, kdyz das nekde vyhledavat desku sve oblibene kapely, kolik ti vybehne linku na mp3 a kolik na ogg???

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2008, 20:08:08 »
... na stránku kde je náod ako rozbehať mp3-ky hneď na začiatok vylepiť odkaz na slobodné formáty...
Zkus se tam kouknout ;) - http://wiki.ubuntu.cz/Vyhrazen%C3%A9_form%C3%A1ty

menganito

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2008, 20:16:46 »
Väčšinou som rád keď mi niečo nájde, od svojich obľúbených kapiel mám albunografie posťahované, a keď chcem niečo menej mainstramovité ja problém to nájsť aspoň v mp3, úprimne povedané nemám v kolekcii jediný ogg file.
IMHO nie je v moci nikohho z nás to zmeniť, aspoň ja osobne nie som uploader :) a myslím že keby som niekde zavesil e.g. toprren s Iron Maidenom v oggu, nestiahol by si to nikto a hneď by tam bolo milión commentov typu "omg wtf is ogg"  takže aj keď moje sympatie patria oggu, mp3-ky tu ešte chvíľu budú, a obávam sa a z nich sa prejde rovno na FLAC...

Vojtěch Trefný: Sorry, nepozrel som sa kým som to napísal.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 05 Února 2008, 20:24:09 »
Uživatelé ubuntu by zde mohli diskutovat o jejich výhodách oproti nesvobodným
Určitě je o čem diskutovat, ale pochybuji, že by se na tomhle fóru našlo víc než pět lidí, kteří mají nějaké hlubší znalosti v tomto tématu a navíc domnívám, že by stejně nikdo o ničem nediskutoval...

a dále by zde mohli dávat přímo linky k jejich stažení. Bylo by to něco na styl warfora.
Warez? Doufám, že to nemyslíte vážně!

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #6 kdy: 05 Února 2008, 20:30:36 »
Možná myslí linky na stažení proprietárních kodeků. To je ovšem úplně stejně neuvěřitelné - linky na stažení, v systému, který používá balíčkovací systém? Ehm ehm.

Taky si myslím, že by to byla velmi málo využívaná sekce.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Mr Shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2008, 21:17:40 »
Uživatelé ubuntu by zde mohli diskutovat o jejich výhodách oproti nesvobodným
Určitě je o čem diskutovat, ale pochybuji, že by se na tomhle fóru našlo víc než pět lidí, kteří mají nějaké hlubší znalosti v tomto tématu a navíc domnívám, že by stejně nikdo o ničem nediskutoval...

a dále by zde mohli dávat přímo linky k jejich stažení. Bylo by to něco na styl warfora.
Warez? Doufám, že to nemyslíte vážně!

njn byl by to warez, to jsem se trosku sekl... jsem nejak pozapomnel na ten zakaz.... a o tom co je to svobodny software jasne, ze je to na wiki, tam neni co resit... a mp3 rozbehat je asi jedno z prvnich, co resi kazdej uzivatel... ja jen myslel, ze by to mohlo pomoct rozsireni cele te myslenky svobodnyho softwaru, protoze tak jak rekl menganito i ja mam vetsinu filu mp3, avi... Ale s timhle zakazem, kterej jsem opomnel je cely tema tak trosku mimo misu...

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 05 Února 2008, 23:46:47 »
Je zajímavý nazývat zákon zákazem.
Samozřejmě sdílet se dá spousta hudby, ta co je dostupná pod příslušnými volnými licencemi. Ale ano, téma nemá příliš smysl.

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2008, 12:48:01 »
Já bych řekl, že by se mohlo ujmout... A k tomu stahování hudby, když má člověk nelegální mp3, tak ať si je překonvertuje sám, když chce... Ale spíš bych to viděl tak, že by se mohli dávat odkazy na opensource hudbu v open source formátech. Je těžší nějakou solidní najít, ale nějaké jsou fakt dobré a takové sdílení co se komu líbí atd.. to by nemuselo být špatné. Něco jako linux ftípky. sem tam nějaká ogg, člověk koukne, poslechne, líbí/nelíbí a kdyžtak si to hodí na disk.. Já na disku pár opensource ogg mám.
+ debata, spíš by to chtělo nějaký porovnání mezi formátama... Co to je to FLAC... ?

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #10 kdy: 06 Února 2008, 13:13:36 »
njn byl by to warez, ... ja jen myslel, ze by to mohlo pomoct rozsireni cele te myslenky svobodnyho softwaru,

Těžko pomáhat svobodnému softwaru porušováním práv jiných. I když současnou úpravu práv k duševnímu vlastnictví nelze zdaleka považovat za ideální, její porušování nemůže přinést nic dobrého - když nic jiného, tak munici všem těm lobbystům, kteří zařizují výběr poplatků z kopírek a podobné nesmysly. Konec konců i ten náš svobodný software může existovat jen v právním rámci, který zajistí jeho ochranu a ochranu jeho tvůrců, protože i svobodná licence má omezení, která je nutno respektovat. Tedy základní myšlenkou svobodného softwaru je i respekt k právům jiných - je na každém autorovi, za jakých podmínek svůj produkt zveřejní. Že je hodně těch, kteří dají přednost GNU/GPL je dobře, ale proto nelze okrádat ty, kteří věc vidí jinak. Takže ne, seznam upirátěných věcí ve svobodných formátech skutečně není dobrý nápad.

Nějaký rozcestník free&open médií jak píše Czairo by nemusel být úplně špatný nápad, kdyby bylo možno zajistit, aby se nezvrtnul v něco co plánoval původní autor threadu. Představa, že moderátoři budou kontrolovat každý link, který se tam objeví je asi dosti zcestná.

Czairo: FLAC je bezeztrátový open formát, používá ho třeba český rozhlas (www.cro.cz).

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 06 Února 2008, 14:28:10 »
Já bych řekl, že by se mohlo ujmout... A k tomu stahování hudby, když má člověk nelegální mp3, tak ať si je překonvertuje sám, když chce... Ale spíš bych to viděl tak, že by se mohli dávat odkazy na opensource hudbu v open source formátech. Je těžší nějakou solidní najít, ale nějaké jsou fakt dobré a takové sdílení co se komu líbí atd.. to by nemuselo být špatné. Něco jako linux ftípky. sem tam nějaká ogg, člověk koukne, poslechne, líbí/nelíbí a kdyžtak si to hodí na disk.. Já na disku pár opensource ogg mám.
+ debata, spíš by to chtělo nějaký porovnání mezi formátama... Co to je to FLAC... ?

V Amaroku je integrován prodej hudby Magnatune, který vám píseň normálně přehraje, a pokud se vám líbí, můžete si ji přímo koupit.
Nejsou tam ty nejznámější kapely, ale to nemusí být vůbec na škodu, ba naopak.

O žádných jiných omezení nevím, takže mě případně opravte,,,

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #12 kdy: 06 Února 2008, 14:32:45 »
helemese, milhouse
.. Tebe jsem tu dlouho nevidel

menganito

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 06 Února 2008, 15:49:42 »
Czario: čo konkrétne (voľne šíriteľné) máš? Aký žáner?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 06 Února 2008, 16:15:01 »
helemese, milhouse
.. Tebe jsem tu dlouho nevidel
Špatně jsi koukal, ale já tě tu viděl. A gratulace k "umístění! ;) Ale je fakt, že tu jsem 5% pův.času. A moc neradím...

Ještě k tématu.... Takovouhle sekci by to chtělo spíš na Ábíčku. Přece jen tam je víc GNU lidí. :) Takové fŕum by muselo být striktně moderované a přehledné.
Nějaké takové výsledky/výcuc hodit na Wiki. A rovnou říkám, nehlásím se do toho!

N. Á. V. O. D. Y.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 06 Února 2008, 22:26:01 »
Samostatná sekce je zbytečná, tohle se dá řešit v pár vláknech.

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #16 kdy: 07 Února 2008, 12:03:14 »
Takle, ono není moc v lidských silách podle dané ogg písničky poznat, jestli je open nebo ne. Aspoň otom nevím. jedině, že by jí někdo znal nebo googlil. Spíš sem myslel striktně omezit zdroje na opensourcemusic servery z kterých by se dávali linky na ty lepší, nebo nato co se někomu opravdu líbilo. Případně odkazy na další opn servery. Tady je pár těch serverů(tedy aspoň je mam pod záložkou openmusic :-) ):

http://www.antiblues.org/
http://www.electrobel.fr/
http://www.dogmazic.net/index.php?op=edito
http://www.jamendo.com/en/

Problém je, že toho tam zase tak málo neni a projet to celé. (plus to není cz, nejsou cz popisky atd..)

to co sem si sosnul z jamenda a docela dlouho sem to poslouchal(ale já sem nikdy na nějaký sosání a hledání moc nebyl, takže sem si zkusil sosnout náhodně jen pár věcí, jsou to spíš jakoby celý alba, něco good, něco ne..):
Rob Costlow - docela dobrý solo piáno
Ehma
t r y d
HYPE - Lies and Speeches -- Jamendo - OGG Vorbis q7 - 2006.02.27 [www.jamendo.com]
JT Bruce

atd...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 07 Února 2008, 12:20:36 »
Czario: Tohle by se mi taky líbilo. Je to takový bonus pro lidi, co objevují OpenSourceSoftware. Rozhodně si ty linky přidám do oblíbených. ;)

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.