No tak toto tu uz ukoncujem a nasledne zhrniem. Ten Asus mi kamarat doniesol s predinstalovanou Vistou Basic. Rozne som sa s tym trapil, vyskusal 3 rozne distra (Linux-Mint Daryna, Ubuntu, Mandriva One) Po zachvatoch sialenstva som konecne urobil to madwifi (viz tema - "nefunkcny navod"). Mikrofonny vstup sa mi vsak nepodarilo rozchodit nikde. Ten chlapik je slovak zijuci v Spanielsku a mikrofon v Skype bol pre neho dost podstatny. Po 2 plnych dnoch trapenia, som mu vsak nedokazal dat notebook s plnefunkcnym systemom. A ten chlapik nechcel cakat dlhsie - chcel uz svoju masinu pouzivat. No a tie 2 dni stacili na to, aby mu niekto ten linux tiez dokazal rozhovorit a chlapik naraz chcel do toho Windows. Dobre, no co uz! Svihol som tam nejaky XP bez SP a zacali nove problemy. Grafiku od ATI som rozchodil pekne s novym ovladacom od ATI. Avsak ked som sa pozrel do spravcu zariadeni, tak tam bolo asi 7 zltych otaznikov nerospoznanych zariadeni. Na nieco som ovladace nasiel, ale ostatne to chcelo stiahnut priamo zo stranok Asus pre XP. Asus sice ponukal tieto veci aj pre XP, ale pri ich instalacii nastal problem. Nechcelo mi to nainstalovat, pretoze som nemal SP (service pack) Ten som vsak nemohol zo znamych dovodov aktualizovat a tak to zase skoncilo na mrtvom bode. Nakoniec som mu tam supol naspat tu spanielsku Vistu a dal som ju nainstalovat v anglictine v dufani, ze sa mi ju podari poslovencit, alebo pocestit balickom MUI od MS. Balicek mUI sa vsak moze pouzit len pre Vista ultimate a Enterprise.....Tak som mu manualne poslovencil co sa dalo, stiahol OOficce, Skype, Avast a odovzdal s kyslym ksichtom notebook. Musim vsak uznat, ze Vista bola po dost dlhej instalacnej dobe plne pouzitelna a vsetky tie veci sa dali dvoma klikmi nastavit.
Behom tohoto zbytocneho snazenia som vsak prisiel na par veci. Za 1. Linux naozaj dost pokulhava v detekcii a nastavitelnosti HW. Od Alsy jednoznacne chyba podpora funkcnych ovladacov pre nove zvukovky a co sa tyka Wifi, tak tam tiez chyba funkcny nastroj pre vyhladanie a naviazanie spojenia (mandriva to uz mala)
Co sa tyka MS a jeho politiky, tak je to vsetko hnus. Clovek proste musi pouzivat masinu s tym, co tam bolo predinstalovane a ked chce lokalizaciu do ineho jazyka, tak musi samozrejme za peniazky Upgradnut na vyssiu verziu, alebo kupit Ultimate. To, ze MS neponuka lokalizacie pre Basic, je svinstvo, pretoze to technicky nepredstavuje ziaden problem a zase je to len hra na peniazky. No a to ze sa MS brani proti nelegalnemu pouzivaniu ich SW (pripad s XP bez SP) je pochopitelne...ale preco som tie ovladace nemohol stiahnut ani od vyrobcov HW??? Co ti maju spolocne s MS a ich boju proti nelegalnym OS?? Asi velmi vela a zmluvy su uz tak asi postavene...
Cele toto 2 dnove trapenie skoncilo fiaskom, chlapik sa nado mnou zovialne pousmial, ale snad to i nieco dalo...