Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ovladač GK a zvukovky  (Přečteno 3102 krát)

Migilenik

• Host
Ovladač GK a zvukovky
« kdy: 09 Února 2008, 19:35:51 »
Zdravím, mám problem s ovladači.
Mám GeForce 6100 a zvukovku realtek ALC888.

Tady na foru jsem četl, a nakonec vyzkoušel ENVY pro instalaci spravneho ovladače GK.
Ve vysledku mam rozlišení misto puvodního 1280x1024x32bit nějakých 800x600.

Nevíte jak vrátím ten puvodní, nebo třeba lepší ovladač pro grafiku? Stahnul jsem ovladač z www.nvidia.com ve formatu .run , ale gedit ho nedokáže spustit.

Předem díky.

gargy2002

• Host
Re: Ovladač GK a zvukovky
« Odpověď #1 kdy: 09 Února 2008, 20:17:48 »
Zdravím, mám problem s ovladači.
Mám GeForce 6100 a zvukovku realtek ALC888.

Tady na foru jsem četl, a nakonec vyzkoušel ENVY pro instalaci spravneho ovladače GK.
Ve vysledku mam rozlišení misto puvodního 1280x1024x32bit nějakých 800x600.

Nevíte jak vrátím ten puvodní, nebo třeba lepší ovladač pro grafiku? Stahnul jsem ovladač z www.nvidia.com ve formatu .run , ale gedit ho nedokáže spustit.

Předem díky.
Co nesvobodnej ovladac, nefunguje?? Pokud Envy nainstaloval grafickej ovladac, jeste bych zkusil doinstalovat nvidia-settings v synapticu, tam se da zmenit rozliseni atd. To se ostatne da zmenit i v xorg.conf(sudo gedit /etc/X11/xorg.conf). Co se tyce toho driveru ve formatu .run, tak ten se nespousti pres gedit, ale musi ze pres properties(cesky asi vlastnosti) povolit v permissions spousteni souboru jako program. Pak uz se to instaluje samo. Zvuk nevim, ale mrknul bych do lspci a poohledl se po ovladacich na strankach vyrobce..

Migilenik

• Host
« Odpověď #2 kdy: 09 Února 2008, 20:54:15 »
Co se grafiky týče je vyřešeno, kdyby někdo věděl co provest s tou zvukovkou(nastavit, nainstalovat) byl bych mu moc vděčen.

gargy2002

• Host
« Odpověď #3 kdy: 09 Února 2008, 21:21:31 »
Co se grafiky týče je vyřešeno, kdyby někdo věděl co provest s tou zvukovkou(nastavit, nainstalovat) byl bych mu moc vděčen.
Zatim ani nevime, jak se ta zvukovka jmenuje, cili nazev... ;D

Migilenik

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10 Února 2008, 12:23:00 »
Realtek ALC888

psano hned nahoře :P ;)

gargy2002

• Host
« Odpověď #5 kdy: 10 Února 2008, 13:50:07 »

Migilenik

• Host
« Odpověď #6 kdy: 10 Února 2008, 17:11:00 »
Děkuji ti,

Jenom tomu navodu dvakrát nerozumim (BTW angličtinu se učim sám a jde to pomalu)

takže jestli jsem to pochopil dobře umístil jsem "rozbalený obsah archivu" tedy složku "realtek-linux-audiopack-4.07b" do složky "home" ale at zkopiruju jakykoli přikaz do terminalu instalace nezačne. Mohl bys mi poradit co dělám špatně?

gargy2002

• Host
« Odpověď #7 kdy: 10 Února 2008, 17:55:00 »
Děkuji ti,

Jenom tomu navodu dvakrát nerozumim (BTW angličtinu se učim sám a jde to pomalu)

takže jestli jsem to pochopil dobře umístil jsem "rozbalený obsah archivu" tedy složku "realtek-linux-audiopack-4.07b" do složky "home" ale at zkopiruju jakykoli přikaz do terminalu instalace nezačne. Mohl bys mi poradit co dělám špatně?
Musis si v /home vytvorit nejakou slozku, treba Realtek a tam stahnout a rozbalit ten ovladac, pomoci tech prikazu. Az to udelas, presunes se prikazem cd /cesta/Realtek/realtekneco... do adresare, kde je rozbalenej driver a tam spusis instalaci prikazem sudo ./install
Melo by to fungovat. Navod je sice delanej pro Feisty, ale nasel jsem ten navod pres odkaz u GG..

Migilenik

• Host
« Odpověď #8 kdy: 10 Února 2008, 18:23:19 »
mám driver rozbalený ve složce "/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b"

v terminálu se timto

cd/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b

přemistim teda do te složky a napišu

sudo ./install

spustim udajnou instalaci a dopadne to takto:
user@user-desktop:~$ cd/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b
bash: cd/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b: No such file or directory
user@user-desktop:~$ sudo ./install
[sudo] password for user:
sudo: ./install: command not found
user@user-desktop:~$

jsem asi mimo

gargy2002

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Února 2008, 19:03:16 »
mám driver rozbalený ve složce "/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b"

v terminálu se timto

cd/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b

přemistim teda do te složky a napišu

sudo ./install

spustim udajnou instalaci a dopadne to takto:
user@user-desktop:~$ cd/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b
bash: cd/home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b: No such file or directory
user@user-desktop:~$ sudo ./install
[sudo] password for user:
sudo: ./install: command not found
user@user-desktop:~$

jsem asi mimo
pri prikazu cd musi byt mezi cd a lomitkem mezera. Takze ten prikaz ma vypadat takto: cd /home/user/realtek/realtek-linux-audiopack-4.07b
Kdyz se podivas na ten vypis z terminalu, tak tam zadavas prikaz sudo ./install na desktopu, nikoliv v adresari Realtek. Proto to hlasi ze nemohlo najit prikaz, kdyz tam zadnej soubor install neni... ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.