Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: periferie (hardware)  (Přečteno 12643 krát)

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« kdy: 13 Června 2006, 22:25:42 »
ahoj... tak som si nainstaloval ubuntu. je to pekne a najviac sa mi paci duch toho celeho, len, asi sa s tym nepohnem nikam...
Mam problemy s periferiami...
Nerozoznava mi USB rozcestnik... to je taky maly bazmeg... zapojim do USB a ma to taky rozstvorkovac... do toho este dalsie styri USB mozem strknut...
Na tom mam klavesnicu, napalovacku externu a modem na internet...
Klavesnica je nema...
ako si ju mam aktivovat?

Dalej nevidi druhy monitor...
teda... vidi, ale dava do neho obraz akoby to bol displej notebooku...
vo winoch som si vedel nastavit, aby som mal rozlisenie 1024x678... tu to neakceptuje... on si mysli ze aj ten druhy monitor je notebookovy asi

dalej, ale to uz som sa docital ze ani snivat o tom nemam, modemove pripojenie na internet je nemozne...
mam modem microcom ad 2622

poradte mi prosim aspon ako spojazdnit tu klavesnicu a ako dosiahnut aby som na velkom monitore mal normalny obraz 1024x768

dakujem vam
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

MiBo

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 750
  • hello world
periferie (hardware)
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2006, 23:09:22 »
1. Co se tyka druheho monitoru, zalezi co mas na tom notebooku za kartu a napr. pro moji intelackou kartu je konfigurace pro dva monitory zde (vse se nastavuje v /etc/X11/xorg.conf) http://wiki.ubuntu.cz/Intel_pro_dva_monitory
2. Co se tyka modemu tak snad te pomuze tato stranka je to tam celkem jasne i pro ubuntu http://www.vigor318.ic.cz/
3. No s tim rozbocovacem teda nevim, mne zatim funguji vsechny a to mam usb z replikatoru a jeste v rozbocovacich, ale tak to necham na nekom jinem
--------------------------------------------------
Sonam diji tam če zik pa ni
tob ne ně pej dra nam pam dže naj
če ga na či balab truk pa ji
si pej co le dro war drol war šog :-D

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #2 kdy: 13 Června 2006, 23:43:36 »
Citace: mibo
(vse se nastavuje v /etc/X11/xorg.conf)
co je to prosim ta to /etc/X11/xorg.conf   ???
dakujem
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

MiBo

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 750
  • hello world
periferie (hardware)
« Odpověď #3 kdy: 13 Června 2006, 23:49:35 »
Je to konfiguracni soubor, ale !!!spatne nastaveni tohoto souboru muze zpusobit ze te nenajede ubuntu v grafickem rezimu!!! jeho editace provedes snadno po zadani sveho hesla po ALT + F2 a prikazu "gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf", kazdopadne radsi nam nejdrive zde rekni co mas za grafickou kartu a klidne sem pastni celej obsah toho sveho souboru.

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #4 kdy: 13 Června 2006, 23:55:14 »
neviem o com hovoris... obsah ktoreho mojho suboru... ja som z toho jelen... ubuntu som si nainstaloval na komp dnes vecer
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #5 kdy: 13 Června 2006, 23:56:28 »
...mam to na druhom hdd... takze ked chcem ist pod ubuntu, musim vypnut komp, vymenit hdd a zas zapnut a to uz je ubuntu... a ked chcem ist na internet tak zas premontovat hdd
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #6 kdy: 14 Června 2006, 00:00:24 »
ak je ATI RAGE MOBILITY DELL graficka karta, tak to je to co mam... ale fakt neviem ci je to to, ani kde sa na to mam pozriet
a Dakujem... tie subory som si stiahol, napalim si ich, potom pockam co povies, a pojdem to riesit do matrixu :-)
ale tomu fakt nerozumiem kde to ako mam vsetko pisat tier veci...
Dakujem, ste moc laskavi
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

MiBo

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 750
  • hello world
periferie (hardware)
« Odpověď #7 kdy: 14 Června 2006, 00:10:17 »
No kazdopadne zkus tam najit ten soubor pomoci toho prikazu jak sem rikal a pak ho sem celej zkopiruj a ta informace o karte je spravna a pak budu potrebovat jeste informaci co mas za ten monitor ale hlavne ten soubor.

Jenda

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 671
    • http://launchpad.net/people/jenda
periferie (hardware)
« Odpověď #8 kdy: 14 Června 2006, 00:20:34 »
dharma.sk, asi nám pomůže, když nám sem pastneš soubor /etc/X11/xorg.conf. Otevři jej příkazem (ten dej do terminálu):
Kód: [Vybrat]
gedit /etc/X11/xorg.conf(Všimni si, že nemusíš psát celý název souboru - po několika znacích můžeš zmáčknout tab a terminál jej dokončí). Celý text zaber myší nebo Ctrl+A a prostředním tlačítkem myši jej pastni sem. Díky.
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #9 kdy: 14 Června 2006, 00:28:31 »
jo, tak ja najprv rozbeham modem, aby som sem vedel prist z ubuntu... inak to sem nepastnem...
dufam ze sa mi podari, lebo co som o tom cital na roznych forach, tak vraj na tejto planete sa to este nikomu nepodarilo... konkretne ten jeden microcom ds 2622
tak sa toho trochu bojim... no, zatial dakujem, idem vyriesit ten modem...
dufam ze dovidenia
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

Jenda

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 671
    • http://launchpad.net/people/jenda
periferie (hardware)
« Odpověď #10 kdy: 14 Června 2006, 00:40:30 »
pastnout můžeš i bez toho - stačí si soubor uložit někam, kam no něj budeš moci z Windows.
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #11 kdy: 14 Června 2006, 14:02:16 »
priatelia, je to blbe!
snazil som sa posla postupu si nainstalovat modem... k tej grafike som sa chcel venovat uz priamo z linuxu, ked sa mi podari nadviazat internet connection...
v postupe bolo, ze: Firmware –cxacru-fw rozbalíme do  /lib/firmware/
ale ked som to chcel urobit system hlasil chybu a tvrdil mi, ze NEMAM DOSTATOCNE PRAVA NA ZAPISOVANIE DO TOHTO PRIECINKA...

to iste mi hlasil ked som chcel Skopírovat súbor stdsl.sh do adresára /usr/sbin

AKO MAM TOMU ROZUMIET ZE NEMAM DOSTATOCNE PRAVA? je to moj pocitac ci nie?
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

MiBo

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 750
  • hello world
periferie (hardware)
« Odpověď #12 kdy: 14 Června 2006, 15:22:21 »
:D no ve zkratce, protoze je to tu mnohokrate reseno, ty mas prava jen na svoji slozku a pripadne na dalsi vyhrazena mista, vse ostatni muzes menit a vubec nastavovat pouze jako superuzivatel. V linuxu se tento uzivatel jmenuje root k temto pravum se po standartni instalaci dostanes tak ze pred kazdy prikaz das "sudo" nebo v pripade grafickych programu "gksudo" napr:
Citace
sudo apt-get install mc
provede prikaz apt-get, ale s pravy roota. Aby si nemusel pred kazdym prikazem zadavat sudo, tam muzes napsat:
Citace
sudo -s
a nebo si primo na panel muzes pridat program "gksudo gnome-terminal" a nebo pro klasickeho pruzkumnika "gksudo nautilus"
Toz preji mnoho uspechu.

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #13 kdy: 14 Června 2006, 15:45:50 »
a co ked ja ani neviem o nijakych prikazoch... len mysou robim drag and drop....
co potom?
a kam vobec treba tie prikazy pisat?
a ako je prikaz na kopirovanie do priecinku a  ako na rozbalenie do priecinku?
to je linux fakt iba pre jadrovych fyzikov, alebo ho moze pouzivat aj uplne obycajny clovek?
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

Juraj

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 653
periferie (hardware)
« Odpověď #14 kdy: 14 Června 2006, 16:01:45 »
dharma.sk, chcelo by to asi, aby si sa najskor s linuxom trochu oboznamil. Praca v nom je trochu odlisna, ako vo windowz. Odporucam ti servery

http://www.linuxos.sk/
http://www.abclinuxu.cz/
http://www.linuxsoft.cz/
http://www.root.cz/

Nechcem, aby to vyznelo, ze ta niekam posielam, ale mrkni aspon na zakladne prikazy, strukturu filesystemu, skratka, o com to je, potom mozes polozit aj konkretnejsi dotaz, na ktory dostanes konkretnejsiu odpoved...

Inac vela zdaru s linuxom ;)

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #15 kdy: 14 Června 2006, 16:08:25 »
keby som pod linuxom mal internet, bolo by v pohode pozerat si manualy a skusat si nazivo co pisu... ale momentalne som na tom tak, ze internet mam na windowzoch na jednom HDD a linux mam bez internetu na druhom HDD...
takze ked chcenm nieco spravit, tak sa pozriem ako, pokusim sa to zapamatat, potom premontujem HDD a pokusim sa zopakovat co som si cital...
takze diky za odpoved
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

Juraj

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 653
periferie (hardware)
« Odpověď #16 kdy: 14 Června 2006, 16:13:16 »
Takze v prvom rade co je to za modem, interny alebo externy? Ak externy, na aky port sa pripaja? Na USB? Co je to za modem? Ak to ide cez usb, co pise prikaz: lsusb v konzole? Akeho mas providera? atd...

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #17 kdy: 14 Června 2006, 16:23:21 »
pocuj clovece, toto tu neriesme... riesenie uz mam, len ho neviem uskutocnit lebo nemam prava nakopirovat co potrebujem tam, kam potrebujem.
rad by som pouzil sudo, ale neviem kde a ako ho mam pouzit, aby som si tam tie subory vedel nahadzat a konecne spustit net pod linuxom a hrabat sa v manualoch a klikat...

inak tri prispevky dozadu som pisal:
priatelia, je to blbe!
snazil som sa posla postupu si nainstalovat modem... k tej grafike som sa chcel venovat uz priamo z linuxu, ked sa mi podari nadviazat internet connection...
v postupe bolo, ze: Firmware –cxacru-fw rozbalíme do  /lib/firmware/
ale ked som to chcel urobit system hlasil chybu a tvrdil mi, ze NEMAM DOSTATOCNE PRAVA NA ZAPISOVANIE DO TOHTO PRIECINKA...

to iste mi hlasil ked som chcel Skopírovat súbor stdsl.sh do adresára /usr/sbin

AKO MAM TOMU ROZUMIET ZE NEMAM DOSTATOCNE PRAVA? je to moj pocitac ci nie?

takze riesenie na modem mam... len tie balicky nemozem myskou draganddropnut tam kam potrebujem...
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #18 kdy: 14 Června 2006, 17:32:20 »
v skratke, jedine, co potrebujem vediet je:
AKO –cxacru-fw rozbalím do  /lib/firmware/
A AKO stdsl.sh skopirujem do adresára /usr/sbin
aby som uz medzi pohladom do manualu a vyskusanim si toho co v nom pisu nemusel absolvovat vymenu HDD... uz mam zodrate zavity na srobikoch.
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

MiBo

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 750
  • hello world
periferie (hardware)
« Odpověď #19 kdy: 14 Června 2006, 17:36:04 »
Ach jo s tebou je to take tezke :-(
-----------
No delaj presne co rikam (to si opis):
--------- Terminal ------------------
1. Zmackni klavesy ALT + F2
2. Do vznikleho prostoru napis: gksudo gnome-terminal
3. Enter (to je ta velka klaves)
4. Zadej svoje heslo pokud ho  bude po tobe chtit
5. To co se ti spustilo je terminal superuzivatele !!!tzn. kdyz v nem napises prikaz na smazani celeho disku smaze to cely disk!!!
6. zde muzes provadet prikazy.
-------------- Pruzkumnik ----------------
1. Zmackni klavesy ALT + F2
2. Do vznikleho prostoru napis: gksudo nautilus
3. Enter (to je ta velka klaves)
4. Zadej svoje heslo pokud ho  bude po tobe chtit
5. To co se ti spustilo je Nautilus neco jako pruzkumnik ci to co jsi urcite uz nasel v menu, ale z tim rozdilem ze diky tomu gksudo, je to s plnymi pravy !!!!tzn. smazes tam klidne i veci, bez kterych system nenabehne!!!
6. Zde muzes drag and drop presunovat, kopirovat mazat

MiBo

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 750
  • hello world
periferie (hardware)
« Odpověď #20 kdy: 14 Června 2006, 17:56:40 »
Stahni si na plochu tyto 4 veci na nejake medium:
http://www.rsw.sk/linux/adsl/stdsl.sh
http://www.rsw.sk/linux/adsl/cxacru-fw-2.099.093.000.tar.gz
http://sk.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/b/br2684ctl/br2684ctl_20040226-1_i386.deb
http://search.belnet.be/packages/ubuntu/ubuntu/pool/main/f/flex/flex_2.5.31-38ubuntu1_i386.deb

Pote az budes v linuxu najed si nejlepe v tom nautilovi pod superuzivatelem jak sem psal a poklepej na ty dva soubory s koncovkou .deb a spusti se ti takova aplikace ve ktere muzes dat instalovat balicek

Pote v tom samem nautilovi otevri ten zapakovany firmware xacru-fw-2.099.093.000.tar.gz a poklikej a dej rozbalit do te cesty /lib/firmware/

Posledni soubor opet v tom superuzivatel nautilovy zkopiruj do /usr/sbin tam na nej klikni a misto spustit dej editovat a uprav ty radky dle:
adsl-start    prepíšeme na   pppd call dsl-provider
adsl-stop    prepíšeme na   stopadsl
a nakonec na ten soubor klikni pravim tlacitkem dej vlastnosti a v zalozce opravneni pridej k tomu souboru ze je spustitelnej.
restartuj pocitac

a radeji v superuzivatel terminalu jak sem psal vyse dej prikazy
stdsl.sh start
pppoeconf
Odklikáme aplikáciu pppoeconf zadáme Meno a heslo ostatné  len OK

nakonec jeste pres superuzivatel nautila: Musíme urobiť zmenu v súbore  dsl-provider   nájdeme ho v    /etc/ppp/peer/dsl-provider
V dsl-provider zmeníme riadok      ( nic-nas0)      na     (nas0)      vlastne zmažeme to “nic “

Samotne pripojeni realizujem bud v superuzivatel terminalu
Pripojenie
stdsl.sh start
Opojenie
stdsl.sh stop
a nebo v normalnim ale to pak musis mit spravne prava na vsem takze to zatim vynecham a udelej to take pod superuzivatelem

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #21 kdy: 14 Června 2006, 19:41:32 »
jeziiis toto som potreboval, ludia :-D
ved ja som na tom tak blbo, ze mi ani klavesnica nechodi...
toto je balicek prvej pomoci, teraz uz budem moc suvisle spoznavat linux bez šróbováka
diky mockrat!!!
toto je fakt dobre!
dakujem...
idem este raz na ten HDD :-D a snad uz naposledy :-)
dakujem
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

Juraj

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 653
periferie (hardware)
« Odpověď #22 kdy: 14 Června 2006, 19:47:10 »
:)

Milhouse

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5726
periferie (hardware)
« Odpověď #23 kdy: 14 Června 2006, 20:50:25 »
No to jsem teda zvedavej. :) Mozna, pro tebe by bylo vyhodne pouzit emulator VMware.
Pod Win, si udelas virtualni system s linuxem a muzes se prepinat mezi Win a Lin. A sdilet i pripojeni na net. Info hledej, jak na to.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

dharma.sk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 209
    • http://vox.dharma.sk
periferie (hardware)
« Odpověď #24 kdy: 14 Června 2006, 22:16:04 »
No to jsem teda zvedavej. smile Mozna, pro tebe by bylo vyhodne pouzit emulator VMware.
Pod Win, si udelas virtualni system s linuxem a muzes se prepinat mezi Win a Lin. A sdilet i pripojeni na net. Info hledej, jak na to.

WM ware som uz mal...... to je PIIII CO sem to chtel VINA... je to pomale a NERIESI TO ZAKLADNY PROBLEM = TOTIZ ZE NA STROJI TI STALE ZOSTAVA TEN MOR 21 storocia = WINDRBOWZ
 ALE co van chcem povedat, ZE VAS ZEREM, JA VAS MILIUJEM, JA SA POSEREM, MNE TO IDEEEEEEEEEEEEEEEEEE, JA SOM TU Z LINUXUUUUUUUUUUUU    LUDIA JA VAS MILUJEM, DAKUJEM, DAKUJEM, DAKUJEM, DAKUJEM
ale musim povedat, je to fasa pocit, byt slobodny... :
este musim rozchodit klavesnicu, lebo tato nudbugova ma pripravi o nervy a nejako spravit tu obrazovku... aby bolo rozlisenie 1024x768
Hned budem citovat ten subor co chcel moderator JENDA...
Jo, neviete cim to moze byt, ze mi z toho usb rozbocovaca rozozna vsetko okrem klavesnice?
DECKA, JA SOM TAKY STASTNY
Varovanie ministra zdravotníctva:
Linux je silne návykový.
Nezačínajte s ním... :D

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.