Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nahrazení KDE za GNOME  (Přečteno 9979 krát)

skaff

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« kdy: 15 Června 2006, 01:08:41 »
Instaloval sem si ubuntu 6.06, ale nabehl mi jenom do bashe. Nevim jak spustit gnome a apt-get install gnome-desktop neni. Tak jsem nainstaloval kubuntu pomoci apt-get install kubuntu-desktop, restart, a spustil se KDE. Nejak jsem si na nej nezvykl a chci gnome.

Jak mam smazat kubuntu a dat tam gnome, ktere tam melo byt v standartni instalaci a nebylo?

byree

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #1 kdy: 15 Června 2006, 08:17:57 »
Podle mě tam gnome máte, jen byl problém se spuštěním přihlašovací obrazovky, asi kvůli nastavení grafické karty. Teď, když naběhne přihlašovací obrazovka, nejde v ní změnit sezení na Gnome?

Stepan

• Návštěvník
    • http://stepo.bloguje.cz
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #2 kdy: 15 Června 2006, 09:08:38 »
Jinak Pokud si chces s Kubuntu udelat ciste Ubuntu, tak odeber balicek kubuntu-desktop a nainstaluj ubuntu-desktop.

skaff

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #3 kdy: 15 Června 2006, 13:22:01 »
no zkousel jsem dat apt-get remove kubuntu-desktop a smazalo mi to nejaky asi 40kb soubor a KDE tam porad je... jak to mam tedy smazat?

byree: ne zadna takova moznost tam neni

Krígl

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #4 kdy: 15 Června 2006, 13:54:46 »
Citace: skaff
no zkousel jsem dat apt-get remove kubuntu-desktop a smazalo mi to nejaky asi 40kb soubor a KDE tam porad je... jak to mam tedy smazat?
*buntu-desktop jsou jen metabalíky, které říkají, co všechno se má stáhnout a nainstalovat, obráceně to nefunguje. Pro Dappera je tady návod na odstranění Kubuntu a tady pro Ubuntu a Xubuntu. Nezkoušel sem osobně, nemůžu poradit blíž. Každopádně příjemné mazání.
Neutoneš dvakrát v téže řece.

ninjin

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #5 kdy: 01 Srpna 2006, 16:36:44 »
hoj, chystam se do kubuntu hodit gnome, prikaz vim, s tim se nejak poperu, tak sem hupsnul do adepta, dal sem vyhledat balik "ubuntu-desktop" a uz bych zacal instalovat, ale zarazila me jedna vec - ze "nemam nainstalovany" kubuntu-desktop, tedy rozhodne tam neni zobrazen ( screenshot ) .. ma to tak v kubuntu byt, nebo ho mam nejdriv nainstalovat, predtim nez nainsaluju ubuntu-desktop? abych mohl pak pri prihlaseni vybrat, jestli chci nabehnout do kde nebo gnome..

jo jeste btw, vlastne sem videl dve metody, jak to nainstalovat...
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install ubuntu-desktopnebo
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install ubuntu-desktopjaky je v tom rozdil? anebo to mam nainstalovat pres adepta?

(postuju to sem, protoze nechci zahlcovat forum dalsim topicem o problematice *ubuntu-desktop , tak me prosim nekamenujte :P )

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #6 kdy: 01 Srpna 2006, 19:29:06 »
Citace: Krígl
*buntu-desktop jsou jen metabalíky, které říkají, co všechno se má stáhnout a nainstalovat, obráceně to nefunguje. Pro Dappera je tady návod na odstranění Kubuntu a tady pro Ubuntu a Xubuntu. Nezkoušel sem osobně, nemůžu poradit blíž. Každopádně příjemné mazání.
Pozor!

Ja som mal inštalované originál Ubuntu a nainštaloval som si xubuntu-desktop. Bezhlavo som použil "dlhočizný" príkaz na odinštalovanie xubuntu podľa zmieneného linku. Ale, až  neskôr som si všimol, že sa chystá odobrať vyše 800MB!!! A pritom xubuntu-desktop mi natiahlo niečo okolo 50-80MB
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

neveceral

• Aktivní člen
  • *
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #7 kdy: 01 Srpna 2006, 20:04:35 »
no a když se těch 80MB rozbalí + nějaká nastavení, logy apod. by i mohlo odpovídat

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #8 kdy: 01 Srpna 2006, 21:05:55 »
Že by mohla veľkosť odpovedat? To nie :-) Ale aj tak som to riskol. Výsledok je taký, že ostal iba holý X-server. Inštalácia ubuntu-desktop nepracuje a ani pokus o inštaláciu gnome-core bezúspešná. Sú tam závislosti, ktoré sa mi nedarí vyriešiť. Takže čo s tým?? Apropo, pokiaľ nemáte riesenie ako sa zbaviť metabalíku  xubuntu-desktop,  neodporúčajte ho začiatočníkom vyskúšať páni Moderátori...
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

ninjin

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #9 kdy: 02 Srpna 2006, 00:47:32 »
a me nikdo neporadi, co? :P

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #10 kdy: 02 Srpna 2006, 01:09:37 »
ninjin: Je to jedno. :)

Opravdu je (téměř) jedno, jakou metodu instalace balíku ubuntu-desktop zvolíte. Všechno je to vlastně apt. Apt-get je nástroj aptu pro příkazový řádek, aptitude je jeho textový frontend (takové ty textové okénka dialogy a la midnight commander, myslím, že to využívá ncurses), adept je grafický frontend pro KDE (v GNOME je to synaptic). Použijte, co je vám je jen libo. Pokud umí adept sledovat, co kdy bylo nainstalováno, může se vám to hodit při případné odinstalaci (sám nevím, jestli to umí, moc ho neznám).

PS: kubuntu-desktop, stejně jako ubuntu-desktop je tzv. metabalíček, tj. neobsahuje (myslím) žádná data kromě seznamu dalších balíčků, které s ním budou nainstalovány.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #11 kdy: 02 Srpna 2006, 07:16:16 »
Citace: vadimo
...holý X-server. Inštalácia ubuntu-desktop nepracuje a ani pokus o inštaláciu gnome-core bezúspešná. Sú tam závislosti, ktoré sa mi nedarí vyriešiť. Takže čo s tým?
no můžete zkusit instalovat obrácně k té odinstalaci, tj. na tom samém odkazu je i návod na odistalaci ubuntu-gnome, takže místo sudo apt-get remove by se dalo sudo apt-get install + ten dlouhý seznam. Další možností by mohlo být použít alternateCD a opravit to z něj. Jestli teda nemá někdo lepší nápad.

P.S. na to samém odkazu, kde jsou mimochodem hezké návody, se kromě jiného píše, že pro instalaci ubuntu kubuntu či xubuntu desktopu se má použít aptitude a nikoli adept nebo apt-get, protože jsou s tím následně problémy při odisntalaci

ninjin

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #12 kdy: 02 Srpna 2006, 08:19:57 »
Citace: dratenik
ninjin: Je to jedno. :)

Opravdu je (téměř) jedno, jakou metodu instalace balíku ubuntu-desktop zvolíte. Všechno je to vlastně apt. Apt-get je nástroj aptu pro příkazový řádek, aptitude je jeho textový frontend (takové ty textové okénka dialogy a la midnight commander, myslím, že to využívá ncurses), adept je grafický frontend pro KDE (v GNOME je to synaptic). Použijte, co je vám je jen libo. Pokud umí adept sledovat, co kdy bylo nainstalováno, může se vám to hodit při případné odinstalaci (sám nevím, jestli to umí, moc ho neznám).

PS: kubuntu-desktop, stejně jako ubuntu-desktop je tzv. metabalíček, tj. neobsahuje (myslím) žádná data kromě seznamu dalších balíčků, které s ním budou nainstalovány.
ok, mno a to, jak sem hodil na screenshotu teda neni nejaka chybka? ze v kubuntu nemam nainstalovany balicek kubuntu-desktop? (mrknul sem teda do detailu, kde je seznam zavislosti a namatkou sem jich par otevrel a vsechny jsou nainstalovane.. takze ten meta balik (kubuntu-desktop) asi chybet nebude? :) )

.. jo jeste koukam, kdyz v adeptu zvolim ubuntu-desktop k instalaci, tak se mi misto zeleneho "install" objevi cervene "BREAK(install)" - screenshot - copak to znamena?

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #13 kdy: 02 Srpna 2006, 09:09:46 »
Tak hurá!!!

Poradil som si s tým.  Aptitude je "zlatá krava" :-). Nabootoval som z LiveCD (nemusel som, ale pre komfort), primontoval som si HDD,  použil chroot a pomocou aptitude som nainštaloval ubuntu-desktop. Síce som to spustil až 3x, lebo vždy odmietlo niečo nainštalovať, ale postupne som to všetko stiahol. Chvala bohu, že mám rýchli net. V opačnom prípade by som sa musel ešte trápiť s nadtsavením repozitárov z CD.
Pred tým som používal apt-get a zo závislostí som sa nevedel spamätať..

Ponaučenie: V konzole používajte radšej príkaz aptitude ako apt-get (..myslím)
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #14 kdy: 30 Prosince 2006, 14:02:09 »
Instaloval sem si ubuntu 6.06, ale nabehl mi jenom do bashe. Nevim jak spustit gnome a apt-get install gnome-desktop neni. Tak jsem nainstaloval kubuntu pomoci apt-get install kubuntu-desktop, restart, a spustil se KDE. Nejak jsem si na nej nezvykl a chci gnome.

Jak mam smazat kubuntu a dat tam gnome, ktere tam melo byt v standartni instalaci a nebylo?
Dneska jsem dělal hokusy-pokusy s kubuntu-desktopem...Naistaloval jsem ho pomocí:

sudo apt-get install kubuntu-desktop

Stáhlo se mi cca 320MB dat, v pohodě se to nainstalovalo

Vše v pohodě, prošel jsem si KDE, vyzkoušel, jak to v ubuntu, resp. kubuntu fachá, ale nenadchlo mě to... Prostě mi více sedí Gnome.

Kdesktop jsem normálně odinstaloval pomocí:

sudo apt-get remove kdesktop

Vypsalo to další balíky a nabídlo mi to hned:

sudo apt-get autoremove

k odstranění cca 313MB, tak jsem jen potvrdil "y", v dalším okně potvrdil, že nemá hned odinstalovat "kde" a po celém procesu jsem provedl restart. Vše naběhlo jak má, pouze "usplash" zůstal "kubuntu" - nevím proč??? Systém se navrátil do původního stavu!!!
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #15 kdy: 01 Ledna 2007, 15:25:58 »
Původní usplash jsem opravil dle návodu na  tomto fóru:

~$ sudo apt-get install usplash
~$ sudo dpkg-reconfigure usplash

...a mám zase původní ubuntu úvodní splash

Pro naistalování KDE do Ubuntu je lepší použít:

~$ sudo aptitude install kde-core

Systém se tak moc nezas...e :)

Teď bych ale potřeboval vyřešit jeden problém - v Gnome mám na ploše ikony Počítač a Domovský adresář. Při přepnutí do KDE mám místo ikon těchto dvou jen "listy". Lze v KDE zobrazit na ploše ikony Počítače a Domovského adresáře??? Jaký je postup?
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

elbefun

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #16 kdy: 01 Ledna 2007, 16:26:11 »
Ja som si do ubuntu nainstaloval kubuntu-desktop a kedze som si myslel, ze budem pouzivat hlavne kde ako defaultni x-window system som zvolil pri instalacii kdm. Lenze kde ma vobec nenadchlo, pouzivam len gnome a chcel by som to zmenit na gdm. Neviete niekto pomoct?

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #17 kdy: 01 Ledna 2007, 16:41:40 »
Citace: elbefun
Ja som si do ubuntu nainstaloval kubuntu-desktop a kedze som si myslel, ze budem pouzivat hlavne kde ako defaultni x-window system som zvolil pri instalacii kdm. Lenze kde ma vobec nenadchlo, pouzivam len gnome a chcel by som to zmenit na gdm. Neviete niekto pomoct?
viz můj první příspěvek!

"Kdesktop jsem normálně odinstaloval pomocí:

sudo apt-get remove kdesktop

Vypsalo to další balíky a nabídlo mi to hned:

sudo apt-get autoremove

k odstranění cca 313MB, tak jsem jen potvrdil "y", v dalším okně potvrdil, že nemá hned odinstalovat "kde" a po celém procesu jsem provedl restart. Vše naběhlo jak má, pouze "usplash" zůstal "kubuntu" - nevím proč??? Systém se navrátil do původního stavu!!!"

Hlavně to "autoremove" je potřeba udělat cca 2x
Úplné odstranění zbytků jsem pak provedl pomocí Orphaneru - návod je tady na fóru, dej Hledat - Orphaner
Marek *Marp* Pszczolka

elbefun

• Návštěvník
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #18 kdy: 01 Ledna 2007, 17:08:50 »
Ale ja nechcem odinstalovat kde prostredie. Chcem zmenit defaultni x-window system z kdm na gdm. V sucastnosti napriklad v ubuntu nemozem nastavovat prihlasovaciu obrazovku, priamo vypnut ani restartovat pc. Pricom tieto cinnosti mi v kubuntu idu bez problemu. Este raz to napisem. Mal som ubuntu, nainstaloval som tam kubuntu-desktop, pocas instalacie sa ma opytalo ktory desktop manazer chcem pouzivat ako defaultni ci kdm alebo gdm. Ja som zvolil moznost kdm z dovodu ktory som popisal vo svojom predchadzajucom prispevku. Docastne viem zmenit defaultni manazer, ale nie na trvalo. Pricom ked mam docastne zmeneni defaultni manazer na gdm tak mi v ubuntu funguju vyssie popisane funkcie ktore mi za beznich okolnosti nefunguju.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #19 kdy: 01 Ledna 2007, 17:22:40 »
Citace: elbefun
Ale ja nechcem odinstalovat kde prostredie. Chcem zmenit defaultni x-window system z kdm na gdm. V sucastnosti napriklad v ubuntu nemozem nastavovat prihlasovaciu obrazovku, priamo vypnut ani restartovat pc. Pricom tieto cinnosti mi v kubuntu idu bez problemu. Este raz to napisem. Mal som ubuntu, nainstaloval som tam kubuntu-desktop, pocas instalacie sa ma opytalo ktory desktop manazer chcem pouzivat ako defaultni ci kdm alebo gdm. Ja som zvolil moznost kdm z dovodu ktory som popisal vo svojom predchadzajucom prispevku. Docastne viem zmenit defaultni manazer, ale nie na trvalo. Pricom ked mam docastne zmeneni defaultni manazer na gdm tak mi v ubuntu funguju vyssie popisane funkcie ktore mi za beznich okolnosti nefunguju.
Pokud vím, tak to jde jedině při přihlašování, kdy si vybereš, jestli chceš KDE nebo Gnome. Mě to taky udělalo - jak jsem popsal a řešil jsem to úplnou odinstalací KDE, vyčištěním pomocí Orphanu a KDE jsem si nainstaloval znovu, ale už pomocí:

sudo aptitude install kde-core

-nenainstaluje se to komplet - zbytek si už můžeš podle svého doinstalovat pomocí Synapticu nebo Adeptu (podle toho, ve kterém desktopu zrovna jseš)

a jako defaultní manager jsem si už správně zvolil gdm.

Teď mám na Ubuntu 6.10 i KDE a běží to bez problémů - taky hlavně používám Gnome a KDE mám na zkoušku...
Marek *Marp* Pszczolka

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #20 kdy: 01 Ledna 2007, 19:42:52 »
Citace: marp
Teď bych ale potřeboval vyřešit jeden problém - v Gnome mám na ploše ikony Počítač a Domovský adresář. Při přepnutí do KDE mám místo ikon těchto dvou jen "listy". Lze v KDE zobrazit na ploše ikony Počítače a Domovského adresáře??? Jaký je postup?
Pravým myšítkem klepnout na plochu, zvolit "Vytvořit nový">"Odkaz na umístění(URL)". V případě `počítače` je pak adresou system:/, v případě domovského adresáře /home/uživatel/.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
nahrazení KDE za GNOME
« Odpověď #21 kdy: 02 Ledna 2007, 17:00:44 »
Nakonec jsem to vyřešil jednodušeji, ani mě nenapadlo, že to je tak triviální.
Pravým tlačítkem na tu "špatnou" ikonu, Vlastnosti, levým tlačítkem na obrázek a vybrat si ikonu z několika rozbalovacích menu podle gusta!!!
Marek *Marp* Pszczolka

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.