Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přenesení systému na USB flash disk [vyřešeno]  (Přečteno 5877 krát)

ameriko

• Návštěvník
Přenesení systému na USB flash disk [vyřešeno]
« kdy: 20 Února 2008, 12:50:05 »
Prosím o radu,jakým způsobem a programem přenést nainstalovaný Ubuntu z HDD na flash disk,tak,aby fungoval i na jiném,ale stejné notebooku,jestli to vůbec je možné.
Děkuji
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 02:16:10 od Anna Taliánová »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: Přehrání systému na Flasch disk.
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2008, 18:46:16 »
Možné to je, ale bez určitých znalostí systému to neprovedete. Je možné připojit flash-disk a pomocí LiveCD systém instalovat přímo na flash? Uživatelská nastavení a nastavení PC je následně možné přenést.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

ameriko

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2008, 20:08:54 »
To já právě nevím jestli je to možné...:-),je to jen moje idea.-mít flešku jako HDD.Máme v rodině 3 stejné notesy a moc by se hodilo,kdyby šel linux spouštět z klíčenky,nejen spouštět,ale i ukládat atd..

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2008, 20:13:06 »
Ano, je to možné, viz.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15831.msg114944#msg114944

Bude to ale asi chtít upravit některé odlišnosti (napadá mne číslování eth rozhraní, protože se budou lišit MAC)
Stiskni CTRL + W ...

ameriko

• Návštěvník
Re: Přehrání systému na Flash disk
« Odpověď #4 kdy: 23 Února 2008, 11:47:55 »
Děkuji,toto vlákno jsem nějak při hledání minul,zkusím podle toho něco udělat,ale vyndám HDD.Ale ted tak svoji hlavou skopovou jsem si uvědomil,jestli to vlastně není zbytečné bootovat z flash,protože kdyby to fungovalo a šlo nabootovat přímo z flash(byl by tam uložen i bootloader),tak potom při běhu,kdyby došlo k odpojení-vyndání flash z usb,tak by PC asi zkolaboval,vždyt by vlastně neměl žádná data-nebo se pletu??Co by se stalo?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 23 Února 2008, 12:15:08 »
Nepletete, systém by se složil jak hromádka z karet. Samosebou pokud byste nevyužíval RAM disk. Nicméně proč chcete odpojovat flash za běhu? Leda toužíte mít najeté všechny 3 PC z jedné flashky ... ?
Stiskni CTRL + W ...

ameriko

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Února 2008, 16:43:38 »
Ne nechci odpojovat system za běhu...:-),to byla jen teorie a radost,že jsem na to přišel sám..:-).Takže můžete mi odsouhlasit tento postup?-Vypnout PC,odpojit HDD,zasunout flash,naformátovat z Live CD na ext3,nainstalovat distribuci na flash.nastavit uživatelsky.-Toto by mělo zaručit,že bude bootloader,swap atd. vše na flash...?...
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 02:15:21 od Anna Taliánová »

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #7 kdy: 23 Února 2008, 16:56:20 »
Odpojení za běhu.. dobrá myšlenka ;)  jednou jsme s kámošem na školním pc s windows xp nastavili odkládací disk na flashku... zaplnili jsme paměť jedním prográmkem, a pak jsme tu flashku vyndali... nastalo totální zhroucení systému  :D
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 23 Února 2008, 20:21:07 »
ameriko: mělo by to jít.
Firzen: možná bych to přirovnal k tomu, jako by vám někdo sebral šedou kůru mozkovou ... nějak by to jelo, ale ne dlouho :)
Stiskni CTRL + W ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.