Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HDD na notebooku a znamy problem s poskodzovanim [vyřešeno]  (Přečteno 6343 krát)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Zdravim. Chcel by som sa opytat ako to vlastne dopadlo s tymto problemom, lebo tu na fore som nasiel vela o tom pisaneho a vela postupov ale ziadny co by bol oznaceny ako konecne riesenie.
Moje hodnoty za 10 min.
Kód: [Vybrat]
t@t-laptop:~$ sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle
[sudo] password for t:
193 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       561
t@t-laptop:~$ sudo smartctl -d ata -a /dev/sda | grep Load_Cycle
193 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       587

« Poslední změna: 10 Dubna 2008, 00:35:18 od Anna Taliánová »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: hdd na notebooku a znamy problem s poskodzovanim
« Odpověď #1 kdy: 20 Února 2008, 17:41:24 »
Pokud vim, tak problem je v BIOSu a ne v linuxu - laptop mode na ktery se vsichni odvolavaji je po startu vypnuty. Takze mate dve moznosti:
1) duverovat vyrobci hw, ze je to tak spravne a nedelat nic
2) zkusit nektery z uvedenych postupu, ktery zmeni toto nastaveni na nejake, ktere nebude vuci disku tak agresivni
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 20 Února 2008, 17:44:45 »
V podstate funguje prikaz
sudo hdparm -B254 /dev/sda
co je uplne vypnutie tejto funkcie ak som to spravne pochopil ovsem je potrebne ho spustat vzdy po starte a v tomto bode sa navody roznia v tom kde vsade to zapisat.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 20 Února 2008, 17:51:51 »
To je prave to - BIOS nastavi po restartu nejakou hodnotu po ktere se disk parkuje.
Pokud funguje normalne tento prikaz, tak si myslim, ze postaci napsat jednoduchy script napr.
/etc/init.d/stopkillingmydisk
#!/bin/bash
/sbin/hdparm -B254 /dev/sda

a nasledne zavolat update runlevelu rcS
sudo update-rc.d stopkillingmydisk start 99 S .
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 20 Února 2008, 18:16:39 »
Ok uvidime.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 29 Února 2008, 19:30:44 »
Tak som nakoniec pouzil tento navod z tohto fora

Reseni toho problemu je v tomto vlaknu uvedeno snad desetkrat - "hdparm -B X", kde X je 255, 254 nebo jine cislo.. jake, to uz zalezi na vas, co vam funguje a s jakym intervalem parkovani se spokojite. Hodnota 255 by mela parkovani vypnout, avsak nekde nefunguje a pomuze 254. Nekde jsem cetl, ze hodnoty mezi 128 a 254 maji stejny efekt a je proto jedno, jestli zadate 128, 254 nebo neco mezi. Podle meho pozorovani by na tom mohlo byt neco pravdy, ale nemuzu za to dat ruku do ohne.

Mne se nyni pri hodnote 128 parkuji co 5 minut, coz dostacuje bohate (pri vydrzi jeste 300 000 parkovani a provozu 365 dni v roce, 12 h denne to dava zivotnost pet a pul roku). Spise uvazuji, ze pujdu niz, jelikoz mene caste parkovani jde proti jeho smyslu (ochrana disku) a ma take vliv na narust jeho teploty, coz zivotnosti take neprispiva. Navic svuj notebook jiz nevyuzivam tak intenzivne, takze pokud disk odejde za tri roky, tak me to az tak trapit nebude (zalohuji).. Dulezitejsi je pro me ochrana dat (otresy), notebooku a pohodli (teplota) dnes. Dovolim si priblizny vypocet:

Do 600 000 mi zbyva jeste rekneme 400 000. Disk by mi mohl vydrzet (pral bych si) rekneme jeste 5 let. Pouzivam jej kazdy den v roce, cca 5 hodin (rekneme, zrejme nadsazeny udaj). 400 000 : (5*365*5) = 44. Takze disk mi "vydrzi" pet let pri pouzivane zatezi, kdyz bude parkovat 44x do hodiny, coz je asi kazdych jeden a pul minuty.. A ted uz jen zkouset, ktera hodnota pro "hdparm -B" toto zajisti. Samozrejme ze hlavicky se parkuji, kdyz disk neni vyuzivan, tento priblizny scenar odpovida situaci, kdy je notebook pusten, ale moc se s diskem nepracuje (bezi jabber a spol.).

A ted jiz k popisovanym upravam:
Aby se spoustel prikaz vzdy po zapnuti PC, staci vytvorit skript (pro disk /dev/sda) s nazvem treba "/etc/init.d/parkovani-hlavicek.sh":
Kód:

$ sudo gedit /etc/init.d/parkovani-hlavicek.sh

a vlozit obsah (128 nahradite vami pozadovanou hodnotou)
Kód:

#!/bin/bash
                  hdparm -B 128 /dev/sda

nakonec se nastavi prava a vytvori symbolicky link do /etc/rcS.d (nemel by tam byt jeste skript s cislem S95, jinak zvolte jine vysoke)
Kód:

$ sudo chmod 755 /etc/init.d/parkovani-hlavicek.sh
                  $ sudo ln -s /etc/init.d/parkovani-hlavicek.sh /etc/rcS.d/S95parkovani-hlavicek.sh

Skript se tak bude spoustet pri kazdem prechodu do single user modu, coz je pri kazdem startu pocitace.
A jeste symlink pro spusteni skriptu po probuzeni z hibernace (nemel by tam jiz byt skript s cislem 95, jinak zvolte jine)
Kód:

$ sudo ln -s /etc/init.d/parkovani-hlavicek.sh /etc/acpi/resume.d/95-parkovani-hlavicek.sh

Nekteri davaji skript i do "/etc/acpi/suspend.d/", coz je naprosto zbytecne. Ten se prochazi pred zacatkem hibernace a jaky ma smysl nastavovat disk kdyz ho hned pote vypnu.

Jeste bych doporucil nasledujici upravy:

1. V /etc/fstab pridat k parametrum filesystemu ext3 (root, /home, prip. dalsich) parametr "noatime", takze radek pak vypada napriklad takto:
Kód:

UUID=fab05680-eb08-4420-959a-ff915cdfcb44      /    ext3     defaults,noatime 0 1

Tento parametr zpusobuje aktualizaci casu posledniho pristupu k souboru. Je to prakticky zbytecne (ano, nektere "exoticke" aplikace to mohou vyzadovat) a zpusobuje to dalsi zapis na disk.

2. Prodlouzit cas sychronizace cache a disku (zmeny v souborech se provadi v pameti a pak jednou za cas se hromadne zapisi = sync). Tato hodnota lze zvysit, jelikoz u notebooku s akumulatorem nemusime mit obavy o vypadek proudu. Opet se provadi v /etc/fstab, tentokrat pomoci parametru "commit", ktery udava pocet sekund (standardne pouze pet). Nemusime se bat jej prodlouzit na minuty (treba 5). Pridame tento parametr u vsech permanentnich filesystemu (root, /home,.. ) az na swap, tam to nema vyznam. Priklad:
Kód:

UUID=fab05680-eb08-4420-959a-ff915cdfcb44       /     ext3     defaults,noatime,commit=300 0 1

Dalsi podrobnosti se lze docist v clanku na rootu. Rozhodne doporucuji!

peanut

• Aktivní člen
  • *
Re: hdd na notebooku a znamy problem s poskodzovanim[vyriesene]
« Odpověď #6 kdy: 29 Února 2008, 20:01:20 »
Tato tema je uz sice uzavrena, ale mne ako lame este neda sa poinformovat a pytam sa COZE? Take nieco pocujem prvykrat. To akoze po nejakom case sa disk opotrebuje a jednoducho vypadne? Teda to je jasne, ale tak kratko? A to poskodzovanie je sposobene len Linuxom/Ubuntu alebo vseobecne, aj trebars vo win%? A co potom s notebookom? Sice neplanujem tak dlho mat jeden nb, ale aj tak. A teda predchadzajucim postupom mozem predlzit jeho zivotnost?
Linux rulez / Ubuntu like no other :D
The mini-show of Krys rox :D
Say no to Intel graphics ;) plural linux || ubuntu = false

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 01 Března 2008, 09:52:51 »
Nebude nejlepsi si to vlakno precist?
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15608.0
Doporucuji cele, abyste mel predstavu, bude to pekne stravena hodinka. :-)

peanut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 01 Března 2008, 13:33:45 »
Tak toto ma dojalo: 193 Load_Cycle_Count        0x0012   091   091   000    Old_age   Always       -       92716
A to mam nb asi pol roka a Ubuntu pouzivam asi tyzden. Ta Vista bude voci disku este agresivnejsia.
Linux rulez / Ubuntu like no other :D
The mini-show of Krys rox :D
Say no to Intel graphics ;) plural linux || ubuntu = false

gondro

• Návštěvník
Re: HDD na notebooku a znamy problem s poskodzovanim
« Odpověď #9 kdy: 10 Června 2010, 12:18:20 »
Zdravim
Dufam ze to neje problem ze otvaram staru temu ale mam s tymto troska problem.

Ide o to ze na mojom NB mam pri napajani z baterie teplotu disku okolo 40-43 ale pri pripojeni AC adaptera tato teplota vzrastie na neunosnych 49-52 stupnov. podobny problem je aj tu: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/acpi-support/+bug/318346

Pri znizeni advanced power managment (APM) na 128 alebo jeho vypnuti je to ok, lenze zasa som cital ze to neprospieva HDD. (Aj som si urobil skript podla navodu vyssie ale akosi po restarte sa nic neudialo).

Teraz mam kubuntu 10.04 ten isty problem som mal aj na ubuntu 10.04 (aj 32 aj 64bit)

Vedeli by ste mi poradit?
Za odpoved vopred dakujem
« Poslední změna: 11 Června 2010, 16:25:59 od ogrosko »

gondro

• Návštěvník
Re: HDD na notebooku a znamy problem s poskodzovanim [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 12 Června 2010, 15:37:06 »
Fakt nikto? lebo som toho uz precital mrte vela ale stale si neviem rady

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 12 Června 2010, 16:04:40 »
Mas moznost odsledovat tuto teplotu aj vo win.? HDD pre ntb maju standartne vyssie prevadzkove teploty ako HDD pre klasicke pc.
Zo zaciatku pouzivania ubuntu som tiez mal na panely vsetky sledovania teploty a vzdy pri zvyseni som prepinal/vypinal co sa dalo. Potom ma to raz dozralo a vsetko som odstranil. Odvtedy spokojne pouzivam svoj ntb a nemam problem. Mimochodom pracovna teplota mojho HDD podla vyrobcu je do 55st/c.

gondro

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 12 Června 2010, 17:53:43 »
Ano vo win mam teplotu disku okolo 40 stupnov. V ubuntu mam pri pripojenom AC adapteri o 10 stupnov viac na baterii je to tych 40. Ale ja nerozumiem co sa stalo pretoze este asi pred mesiacom som mal teplotu disku rovnaku ako vo windowse. NEviem ci to sposobila nejaka aktualizacia ale uz aj po cerstvom nainstalovani ubuntu to slape na tych 50stupnov. A fakt uz neviem co s tym.
Skusal som aj menit verziu acpi-support ale ziadne zmeny. APM mam nastavene na 128 a ono to veselo topi dalej. Tak neviem ci chybu hladat v HDD alebo co (Len taka poznamocka ze v booku mam dve disky a oba topia rovnako)

tak za kazdu radu ako to riesit budem vdacny

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 12 Června 2010, 18:10:57 »
Moze to byt sposobene tym teplom vonku. Ubuntu nema taku kvalitnu pracu s power managementom ako win. a napriklad aj viac zohriata gr. karta moze zdvihnut teplotu HDD.

gondro

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 12 Června 2010, 18:44:04 »
Ano to mas pravdu moze ale tak pouzivam aj chladiacu podlozku. Tak ja uz naozaj neviem. Skoda no lebo ubuntu som velmi rad pouzival ovela viac sa mi paci ako win ale tak nebudem si koli nemu nicit disky  :-\

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.