Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: wifi linksys wmp54g ver. 4.1 chipset RT61  (Přečteno 3368 krát)

neveceral

• Aktivní člen
  • *
wifi linksys wmp54g ver. 4.1 chipset RT61
« kdy: 15 Června 2006, 18:53:52 »
Ahoj, chtěl jsem se zeptat- nemáte někdo zkušenosti s instalací této wifi karty linksys wmp54g ver. 4.1 chipset RT61, existují pro ni ovladače pro linux na ralinktech.com a návod je na wiki https://wiki.ubuntu.com/Rt61WirelessCardsHowTo?highlight=%28rt61%29 , ale jsem z toho nějak jelen a vůbec se neorientuji...
1) nechápu přepisování těch hlaviček?
2) kam mám psát ty příkazy a může je zkopírovat a vložit najednou či každý řádek zvlášť s entrem?
3) také jsem našel cosi o utilitě raconfig, ale nenašel jsem, kde ji sehnat?

Díky, D.

P.S. omlouvám se za asi přiblblé dotazy - na vysvětlenou mám ubuntu asi 30 hodin a je to můj první linux

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #1 kdy: 16 Června 2006, 01:25:54 »
Citace: neveceral
2) kam mám psát ty příkazy a může je zkopírovat a vložit najednou či každý řádek zvlášť s entrem?
V menu Příslušenství si najdete Terminál. Psát budete pouze ty řádky, které jsou za znakem '$' (a bez něj, tím se vám původní autor snaží naznačit, že je to příkazová řádka a ten zbytek je výstup. Tudíž každý řádek začínající $ dáváte samostatně (ono to ani jinak nejde, když ten dolar tam při vložení nesmí být).

1) nechápu přepisování těch hlaviček?
Máte nahradit linux-headers-2.6.12-10-386 tím, co vám najde příkaz v předchozím kroku, tj. například teď u mě na mém notebooku to je: linux-headers-2.6.15-23-686

3) také jsem našel cosi o utilitě raconfig, ale nenašel jsem, kde ji sehnat?
Utilita ralink by mohla být přiložena k tomu, co se pomocí příkazu wget stáhne z webu ralinku.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 16 Června 2006, 07:00:48 »
Velmi děkuji, 1 a 2 jsem si tak nějak představoval, 3 uvidíme...

no a právě jsem našel návod na http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=132980

a musím konstatovat, že pro nováčky není ubuntu právě přívětivé při zprovozňování bezdrátových karet, a to i když jsou již ovladače zahrnuty v instalaci, tak stejně chipset RT61 nefunguje a ještě se k němu musí něco dostáhnout z netu a doinstalovat, stejně jako si celou síť nastavit ručně editací texťáků a ještě k tomu zakázat používání network-admin
atd.

No uvidím, snad se zadaří...  :-/

P.S. Další objev na http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=132980&page=7 je skript, který vše, kromě nastavení karty v *.dat soubrou udělá za vás, a vyznat s v jeho nastavení pro mě nebylo jednoduché, protože u několika možností není vysvětleno k čemu jsou a existují pro ně jenom nějaké hodnoty...

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 30 Června 2006, 07:16:46 »
tak jsem se po neúspěchu se skriptem viz výše v P.S. , pokusil rozjet wifi přes návod na http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=132980 , tj. zkopíroval jsem firmware *.bin soubory a konfigurační *.dat soubor od Ralinktechu do etc/Wireless/RT61STA a když jsem dal iwcongif tak to našlo bez problémů síť, získalo IP přes dhcp a vše fungovalo.
Take jsem pokračoval dále přes startovní skript /etc/init.d/rt61up
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
echo "Bringing up ra0"
# obtain an IP address from a DHCP server
dhclient ra0
# alternately, you can uncomment the following line to set a static IP address
# ifconfig ra0 {IP ADDRESS} up
# if you uncomment the line above, make sure to comment line #4
a poté přes  
$ cd /etc/init.d
$ sudo chmod +x rt61up
$ cd /etc/rcS.d
$ sudo ln -s /etc/init.d/rt61up S33rt61up
a přes
$ sudo gedit /etc/network/interfacesjsem odkomentoval eth0
A když mi nyní bootuje ubuntu, tak se zasekne při načítáním dhcp Bringing up ra0 a dál nic.
Poradí mi někdo, co jsem dělal špatně či jak se z toho dostat? Velmi děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.