Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak popularizovat Linux (včetně Ubuntu) - třeba hrami?  (Přečteno 2169 krát)

judeware

• Návštěvník
Jak popularizovat Linux (včetně Ubuntu) - třeba hrami?
« kdy: 27 Února 2008, 10:36:28 »
Troufám si tvrdit, že zábava a multimédia bylo to, co způsobilo světovou nadvládu PC ... Jinak by tyto stroje těžko opustily kanceláře a statisícové ceny  :).

Je ovšem celá řada uživatelů, co nemají přístup k internetu, jak tedy šířit nativní Linuxové hry, které se instalují z internetu volbou Přidat/Odstranit?

Zkusil jsem si to na malé hračce - XMOTO. Poté, co jsem odklepl instalaci hry v "Přidat/Odstranit" jsem nastavil zobrazování detailů v průběhu instalace. Celkem pět balíků? OK, ale nestihl jsem si poznamenat jejich názvy! Xmoto, xmoto-data, nějaké lib atd. atd. Program se úspěšně nainstaluje a funguje, ALE ... V umístění /var/cache/apt/archives nalézám dva balíky .deb s názvy začínajícími xmoto, co ty ostatní, které se při instalaci natáhly a já si je nestihl zaznamenat, kde jsou?
Rozjel jsem program AptOnCD, nabídl mi výše zmíněné umístění /var/cache/apt/archives a cca dvě stovky balíků v něm. Pokud zatrhnu checkbox u jediného xmoto, přenesou se mi na CD všechny balíky s xmoto související? Tak, aby vzniklé CD šlo začlenit do zdrojů softwaru na neinternetovém PC, aby šlo přidat hru metodou Přidat/Odstranit s tím, že nenastanou dotazy k umístění ostatních balíků s hrou souvisejících? Co když je na PC dodatečně přidaných her víc a chci je všechny mít na "transportním" CD/DVD? Jak se orientovat v /var/cache/apt/archives (nezáleží, jestli ručně nebo s asistencí AptOnCD) se spoustou herních programů? A co herní tituly, které nejsou v Přidat/Odstranit (starší verze 6.10 vůbec nenabízí např. Alien Arénu a jiné), ale instalují se stahováním .deb balíků z domovské stránky příslušné hry s tím, že pak musím metodou pokusů/omylů zjišťovat pořadí jejich instalování přes GDebi? Jak přenášet takovéto hry? Takový Nexuiz se stahuje na lince 1Mbit/s řádově půl hodiny a těžko si představit, že budu všechna neinternetová PC svých známých plnit hrami u sebe doma ... A to nemluvím o PC po havárii HW (disku). Všechno znovu? To je demotivující. Je to hodně dotazů najednou, přesto - je výběrová záloha instalačních balíků (nejen her) možná? Tak, aby se přeneslo vše vč. těch závislých a bylo možné hry přenést RYCHLE, BEZPROBLÉMOVĚ A SNADNO?
« Poslední změna: 13 Dubna 2008, 00:16:57 od Anna Taliánová »

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
Re: Jak popularizovat Linux (vč. Ubuntu) - třeba hrami?
« Odpověď #1 kdy: 27 Února 2008, 12:30:38 »
ono prenaset repositare na CD ma jednu velikou nevyhodu...a to sice, ze se velmi rychle stanou neaktualnimi.
jinak zavislosti baliku muzete videt na packages.ubuntu.com, popripade vam muze pomoci "apt-get build-dep (-d)"
« Poslední změna: 27 Února 2008, 12:33:02 od Marvn »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #2 kdy: 01 Března 2008, 22:15:41 »

Troufám si tvrdit, že zábava a multimédia bylo to, co způsobilo světovou nadvládu PC ... Jinak by tyto stroje těžko opustily kanceláře a statisícové ceny  :).

Troufám si nesouhlasit - kdyby to tak bylo, vládla by dnes světu amiga, z koláče by ukusovalo atari st a kdesi vzadu by se krčil apple. Případný osud linuxu a windows odhadnout nedokážu :)

Co se týče offline instalace, asi bych se nemořil se zkoumáním toho, co na čem závisí, ale stáhnul verze her které stačí prostě rozbalit a spustit (třeba i ten nexuiz jde stáhnout jako archiv, který běží po rozbalení třeba na plochu).

Asi jsou pořád místa, kde je internet drahý a nedostupný, ale třeba i v mém rodném městečku (cca 2000 obyvatel, daleko od větších center) se dá pořídit sice ne moc rychlý, ale neomezený internet za 200 - 300 Kč měsíčně (dokonce je tam výběr ze tří víceméně si konkurujících poskytovatelů + o2, který asi nekonkuruje nikomu :) ) Výhody připojení k netu jsou zjevné, takže s popularizací linuxu je možno popularizovat i připojení k síti a tím zabít hned několik much jednou ranou (už to vidím: "Ten internet, to je supr věc, ale s windows vám hrozí viry - linux je ale nezná a dokonce se z toho internetu i z větší části nainstaluje! :) :) :)
« Poslední změna: 01 Března 2008, 22:17:23 od Rincewind »

mikoland

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Března 2008, 18:24:04 »
kam se mi nainstaluje x moto editor?

nepotřebuju ňáký spešl programy pro jeho spuštění?

s pozdravem
                                         MÜKKY ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.