Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: hláška "Unable to mount the selected volume." aneb potize s CD/DVD mechanikou  (Přečteno 2581 krát)

linuxlama

• Host
Vim, ze podobnym problemem se tady zabyvalo nekolik dalsich vlaken, ale bohuzel mi to moc nepomohlo.
Mam Ubuntu 7.10 a po instalaci cd/dvd mechanika bez problemu fungovala. Pak mi, aniz bych cokoliv delala, zacala vyskakovat okna s hlaskou "Unable to mount the selected volume.". A to jsem se ani nesnazila na cd dostat, proste se to objevovalo jen tak. Ale to uz se mi parkrat stalo a nemelo to zadne nasledky, tak jsem si toho nevsimala. Ale ted mechanika vubec nespolupracuje. Disk se sice roztoci, v nautilu mam polozku CD-ROM 1, ale nejde s ni nic delat, protoze "mount: special device /dev/hda does not exist". Tak jsem vse odpojila a zase pripojila, ale bez vysledku. Co hur, cd mechanika se ani neobjevuje v prehledu hardwaru (ani v lspci, ale nevim, jestli byva pripojena na teto sbernici).

/etc/fstab
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/hdc3
UUID=907feccc-d427-4fe1-9c9f-f3102034c6e1 /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/hdc5
UUID=73665962-dfd7-495b-bf34-a41325af5c43 none            swap    sw              0       0
/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec 0       0

/etc/mtab
/dev/hdc3 / ext3 rw,errors=remount-ro 0 0
proc /proc proc rw,noexec,nosuid,nodev 0 0
/sys /sys sysfs rw,noexec,nosuid,nodev 0 0
varrun /var/run tmpfs rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755 0 0
udev /dev tmpfs rw,mode=0755 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,gid=5,mode=620 0 0

Jde o notebook Asus z rady A6000.
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 02:41:24 od Anna Taliánová »

linuxlama

• Host
Sice to nejak rozumne nevysvetlim, ale kdyz jsem si zkousela prostredi Enlightenment a pak jsem prepnula zpet do Gnome, tak CD mechanika zacala sama od sebe fungovat. Pritom restart jsem zkousela nekolikrat. Ale porad se to nechova korektne. Chvili to fungovalo, ale pak se soubory z dvd prestaly zobrazovat a nakonec se disk znovu odmitnul pripojit. Libdvdcss2 nainstalovny mam. Od te doby se to bohuzel stejnym zpusobem nepovedlo, takze jsem ani neziskala spravnou verzi /etc/fstab.
« Poslední změna: 28 Února 2008, 02:10:44 od linuxlama »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Pokud to bude opět v tomto "pastavu" zkuste mount provést manuálně - tj. v příkazovém řádku
sudo mount /media/cdrom

Také zkontrolujte, že existuje /dev/hda - je možné, že po některém z updatů se toto změnilo např. na /dev/scd0
Zkuste se také probrat logem /var/log/messages kde najdete info o tom, jak se vaše mechanika (ne)připojila
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.