Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Disky [vyřešeno]  (Přečteno 2630 krát)

Petr Sedlák

• Aktivní člen
  • *
Disky [vyřešeno]
« kdy: 02 Března 2008, 02:20:21 »
Dobrý den, dneska jsem si nainstalovat Ubuntu (vlastně včera) :), zatím nekdy trochu tápu, ale docela se uz v něčem i vyznám. Měl bych otázku týkající se disků. Ve win mám takový zvyk, že na disku mám systém, a na ostatních, dejme tomu dvou discích mám hudbu film atd. Duvod byl jasný, když mi spadl win, jen jsem smazl C a jelo se znovu bez ztráty dulezitych dat. Vidim ze v ubuntu je koncepce trochu nekde jinde? nebo se pletu? Proste bych si stejne rozdelil disky a bylo by hotovo? No neni to ani dotaz spsi jen takova myslenka, kdyz se nekdo vyjadri budu jen rad. Diky a mejte se ;)
« Poslední změna: 02 Března 2008, 15:27:32 od Anna Taliánová »
i won tú rúms tú rúm tú tú tú...tramtarara ty debile

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Re: Disky
« Odpověď #1 kdy: 02 Března 2008, 07:48:59 »
Na Linuxu se většinou dává zvlášť /home oddíl, takže při přeinstalaci nepřijdete o žádná data, smaže se pouze /. Nevím ale, jaké je výchozí chování instalátoru při automatickém rozdělování disků, možná je to potřeba udělat ručně. Nebo to případně můžete udělat už i na nainstalovaném systému, nedávno se to tu taky řešilo.
Jinak nové Ubuntu 8.04 mělo (nevím, jestli to nakonec přidali) umět přeinstalovat systém bez mazání /home i když není na samostatném oddíle.

JohnyN

• Host
« Odpověď #2 kdy: 02 Března 2008, 08:11:52 »
Ubuntu a rovnako všetky Linuxy dokážu používať viac partícii. Ak máte na disku nealokované miesto, môžete tam vytvoriť ďalšiu partíciu s file systémom ext3. Potom ho dopíšte do /etc/fstab, aby ho systém pripojoval pri štarte sám. Všetky pripojené disky môžete nájsť v /media/. Rovnako tu nájdete aj vaše NTFS/FAT disky z Windows.

Pavelp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 02 Března 2008, 09:28:21 »
Pokud tech dat je vice, asi je rozumne vytvorit pro ne zvlastni oddily (jako trebas D: a E: na win). Zvazte, jaky by mely mit filesystem. Je nutne s tim pocitat uz pri instalaci a bud je pri ni vytvorit, nebo pro ne nechat potrebne misto na disku, pripadne pro ne vyhradit jiny disk. Po jejich aktivaci, vytvoreni filesystemu, pak je nutne  v / = rootu, korenu systemu, vytvorit odpovidajici adresare, do kterych se namountuji. Cast se toho da udelat v GUI, neco mozna budete muset z prikazoveho radku.

Petr Sedlák

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 02 Března 2008, 10:21:00 »
Přijde mi slušnost vždycky poděkovat, tak Vám děkuji za rady. Zatím jsem opravdu na začátku, tak je možné že si všechny vaše rady vemu k srdci trochu později, nicméně díky. Musím al epodotknout, že jsem z Ubuntu nadšený, poprvé mám pocit, že OS systém mám pod kontrolou a já a není tomu naopak.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 02 Března 2008, 11:19:36 »
poprvé mám pocit, že OS systém mám pod kontrolou a já a není tomu naopak.
Teda, to je odvazne tvrzeni, po jednom dnu. :-D

Petr Sedlák

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 02 Března 2008, 11:36:25 »
jo to asi je...  ;D, měl ybhc dotaz když už jsme tady ohledně Kopete. Jdou nějak zařídit aby při psaní s více kontakty se v chat oknu zobrazovaly panely s kym mluvim? neoc jak ma vetsina kecálků?

Petr Sedlák

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 02 Března 2008, 12:22:36 »
Vyřešeno - nastavení rozhovoru a pravidla slučování oken (to jen kdyby měl někdo stejný problém, tak at třeba i poradím  8)) . uznávám že s tím že to mám pod kontrolou jsemto velice přehnal, jeste tak nejak nechapu system Ubunut, no ale snad an to časem přijdu

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.