Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: změna velikosti partition+update grub+instalace gentoo  (Přečteno 2842 krát)

honorguard

• Host
změna velikosti partition+update grub+instalace gentoo
« kdy: 05 Března 2008, 23:26:51 »
Zdravím...
Mám Kubuntu GG s KDE4. Nedávno jsem si zkoušel nainstalovat HH. V instalaci mi nástroj pro nastavení HDD umožnil změnit velikosti partition...
Je to opravdu super. HH jsem již dávno odebral. Teď bych rád vyzkoušel Gentoo. Mám strašné problémy s grafikou. Kamarád měl (na suse) stejné problémy. Na Gentoo je nemá. Gentoo mě také láká kvůli rychlosti. Nemám rád distribuce s RPM a nemusím Debian jako OS... Takže chci zkusit to Gentoo.
Nyní si tedy potřebuji opět změnit velikost disku, jenže se mi kvůli tomu nechce načínat instalace nějakého Kubuntu, takže se potřebuji zeptat jestli neni nějaké boot CD co je určeno pro práci s HDD co by mi umožnilo také změnit velikost partition.

Dále se také potřebuji zeptat, až nainstaluji Gentoo, (jeslti :-)) tak kdyby potom Grub neviděl Kubuntu Tak si ho obnovím zpět na Kubuntu. Jak do něj potom přidám Gentoo?
Děkuji
« Poslední změna: 08 Března 2008, 10:44:31 od honorguard »

premet

• Host
Re: změna velikosti partition+update grub
« Odpověď #1 kdy: 06 Března 2008, 10:15:27 »
LiveCD na rozdělování disku má i Gparted http://gparted.sourceforge.net/livecd.php. Jinak jestli vám Gentoo nainstaluje nový Grub tak ten si myslím ostatní systémy najde.
Akorát bych vás asi upozornil, že Gentoo je Linux pro pokročilejší uživatele a celý systém se kompiluje podle výkonu počítače. Žádný balíčkovací systém nic a nevím jak nová verze, ale myslím že nemá ani žádné grafické konfigurační nástroje a vše se musí editovat ručně.

honorguard

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06 Března 2008, 20:07:19 »
Mám rozsáhlý návod k instalaci a grafické rozhraní k instalaci tam je... a i kdyby ne, tak v tom návodu je návod jak třeba nakonfigurovat kenrel nebo xorg... Myslím že to zvládnu, ale i kdyby ne, tak mám zálohy :-)

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 06 Března 2008, 20:28:20 »
Já jsem nemyslel grafické rozhraní při instalaci, ale konfiguraci po instalaci. Můžu se mílit Gentoo sem nikdy neviděl takže to vím jen tak z doslechu  :)

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #4 kdy: 06 Března 2008, 22:04:08 »
s grubem sem podobny problem resil pri dualboot s archlinuxem a staci si zalohovat ty boot zaznamy (/boot/grub/menu.lst) a pak je kopirovat do toho grubu, kt. se pouzije. problem je, ze pri aktualizaci jadra se menu.lst prepise a je treba to tam dopisovat znovu...
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

honorguard

• Host
« Odpověď #5 kdy: 07 Března 2008, 14:10:03 »
Ještě bych se chtěl zeptat... Gentoo se kompiluje ze zdrojového kódu.... Takže instalace asi trvá pěkně dlouho...
Můžete mi pls někdo říct jak dlouho? CCA? třeba 12h? Bych si to chtěl třeba nainstalovat přes noc...

honorguard

• Host
Re: změna velikosti partition+update grub+instalace gentoo
« Odpověď #6 kdy: 08 Března 2008, 10:46:29 »
Tak se mi nepodařilo gentoo nainstalovat (v grafickém instalátoru)
buď mi to napsalo failed když sejm kompiloval jádro a když jsem dal předkompilované tak mi to napsalo failed při kompilaci kde...
tak teď jdu zkusit Archlinux.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.