Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ovladace Hardy Heron  (Přečteno 8823 krát)

Mr Shaman

• Aktivní člen
  • *
ovladace Hardy Heron
« kdy: 07 Března 2008, 11:10:44 »
Porad se nemuzu rozhodnout, jestli v dubnu udelam upgrade svych GG na HH.

Jeden z hlavnich vlastnosti, ktera by mi rozhodnuti ulehcila je funkcnost zbytku meho zatim nefunckniho hardwaru (jedna se mi hlavne o webkameru a bluetooth, pak mi jeste nejede ctecka otisku prstu, ale to je podle meho nazoru, stejne zbytecnost, kterou bych nepouzival)

Jak jsem se tady na foru docetl, tak uz tyhle novy ubuntu celkem hodne uzivatelu vyzkouselo, tak se chci zeptat, jaky jsou prvni dojmy na funkcnost hardwaru.

Prozatim, pokud vim, tak byla funkcnost techto druhu hardwaru celkem globalni problem, takze tak nejak porad doufam, ze se vyvojari ubuntu, zamerili prave timto smerem.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Re: ovladace Hardy Heron
« Odpověď #1 kdy: 07 Března 2008, 16:44:08 »
Základním problémem je použitý hardware. Nové jádro by mělo obsloužit i novou porci HW, (např. problémový HDA rozšířený na noteboocích šlape jak víno) samozřejmě nikde není zaručeno, že tam bude ten tvůj. Mimochodem bluetooth má v linuxu lepší podporu, než ve win. Ještě bych zkontroloval, zda jej máš správně nakonfigurovaný (viz wiki). Co se týká aplikací pro bluetooth, je snazší ho používat pod KDE, protože Nautilus neumí obsloužit protokol obex.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 07 Března 2008, 17:33:49 »
Když to napíšeš takhle obecně, tak je těžké odpovědět... Ano, Hardy zlepší podporu hardware, ale konkrétní věci se nedají moc říci...
Nejjednodušší bude po vydání Hardy vyzkoušet LiveCD...

Mr Shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 10 Března 2008, 11:40:38 »
Když to napíšeš takhle obecně, tak je těžké odpovědět... Ano, Hardy zlepší podporu hardware, ale konkrétní věci se nedají moc říci...
Nejjednodušší bude po vydání Hardy vyzkoušet LiveCD...

Vim, ze jsem to napsal hodne obecne, ale zrovna v pripade webkamery si myslim, ze se to da obecne tvrdit, znam hodne lidi z koleji, co pracuji na ubuntu a nevim o nikom, komu by se podarila webka rozchodit. A 100% nemame vsichni stejnou webku.
 A podle me mi das rozhodne za pravdu, ze v dnesni dobe je webkamera uz pomerne hodne rozsirene prislusentsvi, jak u pc, tak u notebooku.

Základním problémem je použitý hardware. Nové jádro by mělo obsloužit i novou porci HW, (např. problémový HDA rozšířený na noteboocích šlape jak víno) samozřejmě nikde není zaručeno, že tam bude ten tvůj. Mimochodem bluetooth má v linuxu lepší podporu, než ve win. Ještě bych zkontroloval, zda jej máš správně nakonfigurovaný (viz wiki). Co se týká aplikací pro bluetooth, je snazší ho používat pod KDE, protože Nautilus neumí obsloužit protokol obex.

Na ten bluetooth teda jeste mrknu... mam na wifi a na bluetooth jeden vypinac a kdyz ho zapnu, tak wifi jede a bluetooth ne, ale zase je pravda, ze zrovna tohle zarizeni jsem se jeste nejak intenzivne zprovoznit nesnazil...

6205

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2008, 18:18:20 »
Porad se nemuzu rozhodnout, jestli v dubnu udelam upgrade svych GG na HH.

Jeden z hlavnich vlastnosti, ktera by mi rozhodnuti ulehcila je funkcnost zbytku meho zatim nefunckniho hardwaru (jedna se mi hlavne o webkameru a bluetooth, pak mi jeste nejede ctecka otisku prstu, ale to je podle meho nazoru, stejne zbytecnost, kterou bych nepouzival)

Jak jsem se tady na foru docetl, tak uz tyhle novy ubuntu celkem hodne uzivatelu vyzkouselo, tak se chci zeptat, jaky jsou prvni dojmy na funkcnost hardwaru.

Prozatim, pokud vim, tak byla funkcnost techto druhu hardwaru celkem globalni problem, takze tak nejak porad doufam, ze se vyvojari ubuntu, zamerili prave timto smerem.

IMHO upgrade spolahlivo nefunguje ani vo Windows, nieto este v linuxe...takze jedine cistu instalaciu, ale asi az tak koncom juna, ked bude 8.04.1

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 15 Března 2008, 08:12:46 »
Vim, ze jsem to napsal hodne obecne, ale zrovna v pripade webkamery si myslim, ze se to da obecne tvrdit, znam hodne lidi z koleji, co pracuji na ubuntu a nevim o nikom, komu by se podarila webka rozchodit. A 100% nemame vsichni stejnou webku.
 A podle me mi das rozhodne za pravdu, ze v dnesni dobe je webkamera uz pomerne hodne rozsirene prislusentsvi, jak u pc, tak u notebooku.

No ja som mal zatial dve webky a obe mi v ubuntu behali bez problemov. Jedna bola od A4Tech a druha je od Delux. Na Mandrive ani PCOS ani na inom co som skusal mi nesli. Ale v ubuntu isli okamzite po pripojeni.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Tomáš Karvay

• Aktivní člen
  • *
    • Tomáš Karvay
« Odpověď #6 kdy: 15 Března 2008, 10:08:14 »
Pro mě bohužel upgrade na Hardy znamená mít grafiku na VESA, což nehodlám akceptovat. Ten nový Xorg je dost divnej..
Fujitsu Siemens Pi 3525, Ubuntu 10.10

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 15 Března 2008, 11:06:45 »
nový xorg běží v pohodě..stačí spustit displayconfig-gtk a nastavit nebo jde i ručně editovat xorg.conf. Třeba zrovna dopsat řádek "Driver" do "Device"

Tomáš Karvay

• Aktivní člen
  • *
    • Tomáš Karvay
« Odpověď #8 kdy: 15 Března 2008, 11:14:02 »
nový xorg běží v pohodě..stačí spustit displayconfig-gtk a nastavit nebo jde i ručně editovat xorg.conf. Třeba zrovna dopsat řádek "Driver" do "Device"
Ručně editovat xorg jde, ale v mém případě mi to můj driver vůbec neschroustalo.. :(

qUAKER

• Host
« Odpověď #9 kdy: 15 Března 2008, 11:25:11 »
Mě jo..když jsem nastavoval driver vboxvideo aby mi šla myš ve virtuaboxu

Tomáš Karvay

• Aktivní člen
  • *
    • Tomáš Karvay
« Odpověď #10 kdy: 15 Března 2008, 11:40:17 »
Mě jo..když jsem nastavoval driver vboxvideo aby mi šla myš ve virtuaboxu
Já mám "exotický" hardware, takže asi smůla.. :( Ale budu zkoušet :)

qUAKER

• Host
« Odpověď #11 kdy: 15 Března 2008, 12:14:51 »
jo, SISy si moc s Linuxem nerozumí.. :(

Tomáš Karvay

• Aktivní člen
  • *
    • Tomáš Karvay
« Odpověď #12 kdy: 15 Března 2008, 17:58:40 »
jo, SISy si moc s Linuxem nerozumí.. :(
No s Gutsy si rozumí celkem fajn (teda 2D driver, 3D by měl být co nevidět), ale v tomu novému Xorgu se mi ho prostě nepovedlo vnutit.. :)

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 02 Dubna 2008, 20:55:52 »
Můj dotaz se taky týká ovladačů, i když ne grafiky. Na ABClinuxu jsem četl něco o odstřihnutí ndiswrapperu od jádra. Snad už v Hardy prý nefunguje. Co je na tom pravdy? Používám ho kvůli ovladači na broadcom wifi. S ničím jiným to nefunguje.
Mohl by se někdo, kdo používá Hardy a má Broadcom, podělit o zkušenosti? Dík

Miki22

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 03 Dubna 2008, 06:11:23 »
Co sa tyka WiFi Broadcom, tak zatial ovladace nie su v instalacii. Pri starte ich pita stiahnut z netu. Je tam aj adresa. Ale zatial som ich neskusal.
HP nx7300; Intel C2D T5500; 2GB RAM; Intel i945                      
PC AMD Athlon 2500+; 2GB RAM; nForce2; GeForce FX5700

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #15 kdy: 03 Dubna 2008, 10:35:36 »
Mát tuto wifinu:
Kód: [Vybrat]
06:05.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
Ovladače jsou přímo v jádře (modul b43), je třeba pouze stáhnout firmware a nainstalovat ho. Fungují dobře.
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 03 Dubna 2008, 11:30:21 »
jiri-j: este by si mohol dat postup ako ich nainstalovat. Lebo ja som sa snazil podla postupu na linuxwireless, ale aj tak mi nesla. A to mam BCM4306.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 03 Dubna 2008, 16:24:36 »
http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43#firmwareinstallation
šel jsem přesně podle tohoto návodu a šlo to v pohodě, co byl problém?
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 03 Dubna 2008, 16:43:32 »
No presne podla toho som isiel aj ja. Vsetko sa nainstalovalo, ale po restarte aj tak wifi nesla. Preco, to neviem.

Qackosh

• Návštěvník
    • http://www.qackosh.unas.cz
« Odpověď #19 kdy: 03 Dubna 2008, 16:52:00 »
Ja zadny vetsi rozdil s http://benq.cz/products/joybook/?product=824 po prechodu na 8.04 test verzi nezaznamenal je o neco prehlednejsi a mam pocit ze i rychlejsi reakce ale zase vetsi problemy s xorg, 3d akceleraci sem zatim nerozbehal naopak v kubuntu 8.04 3d bez problemu. webkamera stale stale nic.jinak vse vcetne bluetooth wifi atd bez problemu trpelivost pratele. ;D

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 03 Dubna 2008, 16:58:14 »
hmm, no tak v gutsy je taky integrovany fwcutter, ale ten mi nefungoval. musel jsem dat bcm43xx do blacklistu a pomoci ndiswrapper nahrat ovladace z windows a teprve pak se vsechno rozbehlo. co ja jsem se natrapil a tech sedivych vlasu co mi pribylo. a to jenom kvuli tomu, ze jsem veril, ze si s tim fwcutter poradi  :(

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 03 Dubna 2008, 17:25:15 »
v gutsym si u mna fwcutter s tym podaril. ale v hardym ani za neviem ako na to .....

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 03 Dubna 2008, 19:00:16 »
jako je to risk, asi zustanu u gutsy. ted potrebuju aby to fungovalo a ne se s tim trapit. pockam do rijna na 8.10. bude to v kubuntu lts  :)

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 03 Dubna 2008, 20:59:39 »
v gutsym si u mna fwcutter s tym podaril. ale v hardym ani za neviem ako na to .....

a šel jsi přesně podle toho návodu? co to vypisuje?
Kód: [Vybrat]
lsmod | grep b43

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.