Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace na PC s Windows XP a dvěma disky [vyřešeno]  (Přečteno 3146 krát)

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
Instalace na PC s Windows XP a dvěma disky [vyřešeno]
« kdy: 10 Března 2008, 11:15:08 »
Zdravím, měl bych zájem vyzkoušet si Ubuntu a doma na počítači mám Windows XP a 2 disky (opravdu jsou fyzicky dva a ani nejsou spojené RAIDem, ani nijak rozdělené). Ten, který Windows označuje jako C: obsahuje právě systém a v současné době se na něm děje všechno, co na počítači probíhá. Tak bych chtěl hodin Ubuntu na to D:, které by mělo být prázdné. Jak to mám přesně udělat? Jak je na Wiki ten postup, tak jsem u bodu 5 - volba disku pro instalaci moc nepochopil, jestli když mám skutečně 2 disky a chci instalovat na ten druhý, než jsou Windows, tak jestli mám dát tu první volbu nebo tu druhou. Díky za radu.

A ještě jedna věc: pochopil jsem správně, že to instalační CD funguje zároveň jako Live CD nebo jsou to 2 různá CD?
« Poslední změna: 12 Března 2008, 01:40:00 od Anna Taliánová »
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

fester-182

• Aktivní člen
  • *
Re: Instalace na PC s Windows XP a dvěma disky.
« Odpověď #1 kdy: 10 Března 2008, 11:22:10 »
daj si manualne rozdelenie diskov a tam by si to mal presne zbadat ze ktory je ktory disk :). popripade sme hod link z wiki ..

live CD je zaroven aj instalacne.

« Poslední změna: 12 Března 2008, 01:40:35 od Anna Taliánová »
Ked ta tlaci topanka, tak ju nevyzuvaj, skus ju rozchodit. ;)

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 10 Března 2008, 11:24:30 »
Takže to rozdělení disků:
Vyber si ruční rozdělení - spustí se ti nástroj na dělení disků. Vybereš si ten disk na který chceš buntu instalovat (to asi nějak poznáš, např. podle velikosti)
Poté si disk rozdělíš na 3 části.
1 část - formátována na ext3 s označením / (tedy tam se bude instalovat systém, tak cca dej 10GB)
2.část - formátována na swap s označením swap (odkládací prostor cca 1GB)
3. část - formátována na ext3 s označením /home (zbytek GB - budou se tam ukládat data - budeš mít oddělený systém od dat)
Po instlaci, ještě dej pozor, z kterého disku budeš bootovat. Měl by to být právě disk, na kterém budeš mít Ubuntu. Budeš mít spouštěč buntu, kde bude i odkaz na disk win XP.

Live CD je současně instalační CD, ale existuje i Alternate CD, které je jen instalační (něco jako instalace Win XP)

« Poslední změna: 10 Března 2008, 11:27:45 od luisah »

fester-182

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 10 Března 2008, 11:26:10 »
spravil som chybu ked som si vytvoril iba swap a / ?
« Poslední změna: 12 Března 2008, 01:40:59 od Anna Taliánová »

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2008, 11:29:02 »
Díky moc za odpovědi, nečekal jsem, že to bude tak rychle  :)

Jenom jedna věc ještě, oba ty disky jsou stejně velké, bude mi to nějak hlásit, že na některém z nich už jsou Windows? Nebo podle čeho bych to tak mohl poznat?
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

fester-182

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 10 Března 2008, 11:30:49 »
ak si dobre pamatam tak by tam malo byt info na ktorom je kolko volne.

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 10 Března 2008, 11:31:55 »
spravil som  chybu ked som si vytvoril iba swap a / ?
Ne to jsi chybu neudělal, ale může být problém, pokud budeš chtít reinstalit, nebo se něco tak pos..., že nebudeš schopný systém dát dohromady - budeš muset zálohovat všechna data. Takto, když se systém pos... a nebudeš vědět co s tím, nebo ho budeš chtít instalovat na čisto, tak ho jednoduše reinstalneš tak, že jen si zkontroluješ u rozdělení disku zda máš označený /home a že ho nedáváš formátovat - systém se naistaluje, a po spuštění bude vše při starém (viz. nastavení v home adresáři), pouze musíš doistalit programy, které jsi měl před reinstalem.

WorshipJozin: Myslím, že by tam mělo být také ukázeno zda je formátován na ntfs (pokud máš druhý disk jinak naformátovaný, ale to asi bude také ntfs)
« Poslední změna: 10 Března 2008, 11:33:28 od luisah »

premet

• Host
« Odpověď #7 kdy: 10 Března 2008, 11:32:34 »
spravil som  chybu ked som si vytvoril iba swap a / ?
Nene nemusíte mít zvlášt oddíl pro /home. Většinou se to tak dělá kvuli tomu, že pokud plně zaplníte tento oddíl tak se nic nestane, ale pokud to máte všechno v jednom a plně zaplníte domovský adresář můžete mít problémy a zbytek popsal Luisah.
Díky moc za odpovědi, nečekal jsem, že to bude tak rychle  :)

Jenom jedna věc ještě, oba ty disky jsou stejně velké, bude mi to nějak hlásit, že na některém z nich už jsou Windows? Nebo podle čeho bych to tak mohl poznat?
V editoru rozdělení disku při instalaci vám to bude jít hlásit partition se systémovým souborem NTFS a ukáže vám to, kolik místa je zde obsaženo takže poznáte jestli na tom disku jsou Windows či ne.
« Poslední změna: 12 Března 2008, 01:42:25 od Anna Taliánová »

fester-182

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 10 Března 2008, 11:34:17 »
vdaka, aj tak data si davam na druhy hdd ...
« Poslední změna: 12 Března 2008, 01:42:38 od Anna Taliánová »

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 10 Března 2008, 11:35:48 »
Díky, tak teď už vím všechno, co jsem potřeboval vědět. Takže jakmile se dostanu domů (moc často tam bohužel nejezdím), tak se do toho dám. Tak kdyžtak potom můžu poreferovat, jak to dopadlo  :)

premet

• Host
« Odpověď #10 kdy: 10 Března 2008, 11:36:09 »
Můžet to mít tak, že si na jeden disk nainstaluješ oba systémy jak Win tak Ubuntu a druhý disk budeš mít pro oba systémy jako data naformátovaný klidně na NTFS.

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 10 Března 2008, 11:39:17 »
Myslím, že tak jak radil luisah, to bude dobré :)
« Poslední změna: 12 Března 2008, 01:39:43 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.