no možná tam opravdu jsou a stačilo odmazat křížek, ale pak se nabízí otázka proč tam někdo ty křížky nasázel a připsal pod to něco jako fiailed tušim co si matně vzpomínám že jsem tam zahlídl.
Pravda je taková že když nainstaluješ čerstvou ubuntu a stáhneš si lazaruse jako jeden z prvních prográmků tak lazarus nefachá a od prvního spuštění ti háže hlášky že je lazar

Jako nováček nevím jak si z terminálu upgrádovat balíčky, přiinstaovat češtinu k programům, nevim k čemu jsou dobrý příznaky u příkazů.
Když si chci něco přiinstalovat tak mi to každou chvíli jen oznámí že ke stažení souboru nemá klíče, nebo mu chybí něakej program co by asi na HDD měl bejt.
Kdo je na ubuntě něakej ten řekněme půlrok tak nemusí nic řešit a něco naťuká do terminálu a klíče k servru nebo k čemu okamžitě obdrží, nebo ví co hledá tak si to najde na stránkách a stahuje dál ani v tom nevidí něakej problém nebo překážku. Jen udělá jeden krok bokem navíc.
Komu stačí krok navíc tak já bych naběhal kilometry po forech a přes google prolezu a přes něakej translátor proženu desítky anglických stránek abych zjistil že klíče najdu tam a tam .
To nic ... už se jen dostávám do varu ... nadechnout a klid

Proč jsem měl odmazat křížek

Proč nebyl odmazanej dřív než jste mi to nabídli ke stažení

Proč nejsou source balíčky součástí stahování společně s volbou stáhnout lazaruse

Já vim že je ubunta zdarma a že maj bejt lidi vůbec rádi že maj možnost si OS linux stáhnout a používat.
Uvědomuju si že práce vývojářů je dobročinná a že je za to nikdo neplatí.
J mi jasný že je to od nich záslužná činnost a smekám klobouk před jejich usilím.
Až budu ubuntu znát tak se jistě taky zapojim do vylepšování a odstraňování chyb.
___________________________________________________________________________________
PS: Dodávám že sice Lazarus po těchto upravách přestal házet hlášky o tom že by mu něco chybělo a když se pokusíte třeba na form hodit Tbutton a label1,
aktivujete poklikáním na ikonku proceduru ClickTbutton a napíšete
label1.caption:='na stisk tlačítka funguje';
a dáte spustit program tak kupodivu program se zkompiluje a spustí.
Ale ve chvíli kdy si chcete projekt uložit tak to uložit nejde a už to zas háže nepříjemný hlášky.

Jasně že vi to víte co s tim a co kam napsat .... já to nevim

já jen klikám na ignore, retry a pak nakonec stejně musim dát abort a zjistit že si nic neuložim

Tak až to zjistim tak sem zas něco napíšu

Tušim že když s tim budu dělat tejden pokusy tak na něco přijdu

Nebo zas poradí Pavel na ICQ