Zdravim,
v prvom rade chcem upozornit, ze som len zacinajuci uzivatel linuxu, takze mi treba vysvetlovat postup ako zaciatocnikovi (hlavne presne prikazy, nestaci napisat hod sem trace toho, posli log toho atd. trvalo by mi to dalsi tyzden

). Nieco uz viem porobit, ale v mnohych veciach sa este ani zdaleka nevyznam. Som v nasom podniku v podstate taky zacinajuci pc administrator, avsak bohuzial ziaden zo skusenejsich kolegov mi extra nevie pomoct, pretoze oni pracuju len s windowsom.
Pozeram google uz par dni a neviem najst fungujucu odpoved. Problem mam asi takyto: nainstaloval som si do prace ubuntu 7.04 (planujem aktualizovat na 7.10). mame tu fungujucu windowsacku domenu (myslim ze windows server 2003), do ktorej sa z windowsu bez problemov prihlasim a vsetko funguje ok. mame tu spustene aj proxy (nastavenia som si pokukal z windowsu odkial sa bezne prihlasujem).
Prvy problem, ktory som musel riesit bolo, ze sa mi z nakeho dovodu nedalo vobec dostat na internet, nezavisle od toho, ake nastavenia som skusal (proxy atd). Nasiel som teda niekde na google radu, ze treba nahodit sambu smbfs (alebo taky naky nazov) a winbind. Po kratkom trapeni sa mi podarilo nako dostat vsetko potrebne do ubuntu (kedze v ubuntu som vtedy ece nemal internet, bola to naozaj sranda hladat cez windows spravne subory a nasledne skusat v ubuntu ci to vobec ide). Nainstaloval som, nakonfiguroval (podla navodu).
Neviem ci som nieco prehliadol, zabudol, zle napisal,
ale odvtedy nedokazem spustit ziadnu administracnu aplikaciu v ubuntu priamo ikonkou, ale musim to obchadzat cez terminal a pisat napr "sudo users-admin". Vtedy sa to spusti, ale spyta sa ma najskor 2krat na heslo (kontroloval som to, dvakrat musim zadat TO ISTE heslo) a az potom to ide. Bohuzial ked chcem spustit napriklad aktualizacie alebo cokolvek ikonou (pri aktualizaciach sa to sprava myslim rovnako cez terminal a ikonu), tak pri hocijakom ukone, kedy mi vyskoci okno kvoli administratorskemu heslu, proste operacia zlyha. Zadam spravne heslo, dam enter, okno zmizne, chvilku vidno na spodnej liste, ze sa spusta administracna aplikacia a proste to potom zmizne a koniec. Nic dalej.
Tipujem, ze tento problem bude mat nieco docinenia so sambou alebo winbindom, ale neviem najst problem.
Druhy problem je asi taky, ze sice sa objavili hore spominane problemy, internet sa mi ale pod Firefoxom uz rozbehol. Pohral som sa s nastaveniami proxy(neviem ci to urobila instalacia smb+winbind, alebo ci som predtym daco zle zadaval) a sice sa ma firefox na zaciatku zvykne pytat na prihlasenie na proxy, funguje mi aspon takto internet.
Tym vsak internet na ubuntu pre mna zatial konci, pretoze ziadna ina aplikacia sa mi na internet uz nedostane. Skusal som viacero navodov, napr obycajne editovania konfiguracnych suborov (bash.bashrc, apt.conf) -> nastavenia apt.conf UPLNE ignoruje, pri editacii bash.bashrc vsak vidno zmeny, ale vypise chybu 407 o ISA autentifikacii ked dam napriklad sudo apt-get update.
Tak som sa nahneval, nabehol opat na google a hladal teda uz tuto chybu, dufajuc, ze to vyriesi aspon problemy s aktualizaciami a instalaciou cez apt-get. Nasiel som par navodov, pricom som skoncil asi pri ntlmaps navode. nasiel som si balicek, nainstaloval do systemu, nastavil server.cfg, restartoval, poeditoval podla navodu bash.bashrc a apt.conf, ale ziadne zmeny. tak som nasiel dalsi navod, ktory obsahoval nejaky skript (pravdepodobne daco velmi podobne ntlmaps, kedze to malo na stranke nadpis NTLM), pozrel navod a urobil podla toho. Spustil som apt-get update a ono to fungovalo ! Zaseklo sa to vsak na 99%, ale naslo mi nove aktualizacie, ktore sa mi vsak vdaka problemu v bode 1.) nepodarilo stiahnut a nainstalovat. Stale dokola sa ma pytal na heslo ked som klikal na Stiahnut a nainstalovat (ci jak sa ten gombik vola). Zavrel som teda aktualizacne okno, popozeral som zas google, NIC som nemenil a pustil opat terminal.
Zadal som sudo apt-get update, a odvtedy mi vypisuje chybu :
Zlyhalo stiahnutie http://security.ubuntu.com/ubuntu/dists/feisty-security/multiverse/i18n/Translation-sk.bz2 Nedá sa pripojiť k 127.0.0.1:5865 (127.0.0.1). - connect (111 Connection refused)Ked zmenim v bash.bashrc adresu proxy priamo na skutocnu (nie na tu z ntlmaps), tak mi vypisuje chybu 407 s ISA. Ked dam svoj localhost kde mam spustene ntlmaps, pise hentu chybu.
Prosim, ludia, CO robim zle ? Riesil uz niekto podobne problemy ? Vazne mi uz dochadzaju napady kde hladat pomoc, tak som sa obratil na vas. Dufam ze vas neodradila dlzka prispevku, ale chcel som dat co najviac informacii co by mohli pomoct. Vopred dakujem za snahu

edit:// dufam, ze je takato uprava textu uz citatelnejsia