Ja ale doted nechapu, proc to spoustite se sudo. Zapomente v tomto pripade na sudo.
EDIT - doplneni:
stahnete si Javu pro Windows a nainstalujte ji pod Wine.
to už jsem udělal...

dokonale jsem se do toho zamotal... teď když to spustím normálně dostanu se dal, než se
sudo, proto to budu spouštět jako běžný user, ale potřebuju se dostat přes ten install vizard k samotné instalaci.. btw, teď ještě musím přehodit ty práva na 644 či co mi to psalo při loginu to ale udělám stejně jako když jsem tam dával těch 750, nebo co to tu bylo za tim, jen tam napíšu 644 správně? :-)
edit: když zadám příkaz "wine /home/dude/.wine/drive_c/windows/temp/ArchiCAD_11/archive.exe" spustí se install wizard, jak už jsem tu i screennul, ale novinka je, že jsem si všiml že po tom příkazu se v Aplikacích objeví java.exe která si bere 100% CPU a v konzoli kde jsem zadal příkaz pro spuštění onoho souboru archive.exe zůstává problikávající čtverec jako by stále pracoval, ale nic se neděje.
takže na řádku je jen toto:
dude@dude-laptop:~$ wine /home/dude/.wine/drive_c/windows/temp/ArchiCAD_11/archive.exenásledně ukončím v tom správci aplikací aplikaci java.exe a řádek v terminálu kde spouštím soubor archive.exe se vrátí do tohoto tvaru:
dude@dude-laptop:~$ wine /home/dude/.wine/drive_c/windows/temp/ArchiCAD_11/archive.exe
dude@dude-laptop:~$ možná to k něčemu bude a doufám že vám to poradí, jak mi poradit.. děkuji..