Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde spustit grub  (Přečteno 2282 krát)

raddo

• Návštěvník
nejde spustit grub
« kdy: 30 Března 2008, 15:38:47 »
potrebujem pomoc

mam dva disky, jeden 160gb na tom mam len hry a film ,, druhy je 80gb a ten mam rozdeleny na dve particie na jednej mam uz dlho nainstalovany win a dnes som na druhu cast nainstaloval linux 7.10... ked som dokoncil instalaciu tak sa restartoval pc ale stale sa zapina len win,,skusil som aj to obnovit grub ale ked vlozim live cd a dam start or install ubuntu a sputim potom terminal a napisem tam tei prikazi tak mi pise stale nejake chyby,,oznacenie toho disku je /dev/sda   ........  na /dev/sda1 mam win (ntfs) a na /dev/sda2 je ext3 a /dev/sda3 je swap ,, poradte prosim co mam robit,, pozeral som aj bios ale stym asi nic nespravim ked mam oba systemi na jednom disku,,prosim o nejaku radu ,, diky moc diyk diky diky

premet

• Host
Re: nejde spustit grub
« Odpověď #1 kdy: 30 Března 2008, 16:03:29 »
Možná to je tak, že pokud máte ten první disk ten 160 Gb zapojený v pořadí jako první a v Biosu nastaveno bootování z něj tak je velice pravděpodobné, že Windows nainstaloval zaváděč na ten první disk ze kterého se bootuje, proto vám nenaběhne Grub, který se nachází na druhém disku. Zkuste si v Biosu přepnout bootování na druhý disk  :).

raddo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Března 2008, 16:23:10 »
ok vyskusam to diky moc,,a ten druhy disk je ata a da sa tam prepinat taka ta mala blbost na tom disku aby bol primarny alebo sekundarny,nestaci to iba tam prepat??? diky

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 30 Března 2008, 17:47:00 »
Vím co myslíte, vy myslíte naswitchovat to přepněte jen v Biosu  ;) a nebo nainstalova Grub na ten první disk pokud to má jen jeden oddíl mělo by to být nejspíš Hda1. :)

raddo

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Března 2008, 18:07:56 »
tak naswitchovat to neislo, skusal som vsetk mozne ale stale nic,,stale sa zapina len win ,, a  v biose mi to nastavit nijako nejde,, je tam

Primary IDE Master
Primary IDE Slave
Third IDE Master  a tu mam ten disk s tymi systemami

a este ze ten 160gb disk je ata a tento 80gb kde mam systemi je sata 2 ... prosim poradte mi uz som z toho zufali,,
a ked dam 1st boot device disk zo systemami
a 2nd boot device cd/dvd   ,,,, tak aj tak mi to stale zapina len win ,,, a ako by sa dal nainstalovat ten grub aj na ten druhy disk??? aspon tak nech mi to ide, diky   :(

premet

• Host
« Odpověď #5 kdy: 30 Března 2008, 18:58:33 »
Ted se v tom nějak nevyznám. Tak si to shrnem. První disk je IDE 160 GB na kterém máte data a druhý disk je SATA 80 Gb kde máte Windows i Ubuntu a bootujete pravděpodobně z prvního IDE disku. Máte dvě možnosti, buďto si v Biosu přepnout bootování, většinou tam bývá CD, FDD nebo Hardisk 0 a výše tak místo 0 dejte 1 a mělo by se bootovat z druhého disku, kde podle mě je Grub nainstalován. Nebo podle návodu na wiki nainstalovat Grub na ten první IDE disk  ;) http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova asi nejlepší bude vyzkoušet přes Super Grub Disk i do budoucna se hodí ho mít u sebe  ;).

raddo

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Března 2008, 20:10:04 »
je to vsetko spravne,, skusim este ten bios diky ,, stiahnem aj to super grub disk ,,
tu je napisane http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova ze mam vlozit disk a spustit z neho ubuntu ,, to mam dat to start or install ubuntu??? to co som daval ked som ho isiel nainstalovat??? alebo to start v safe mode??? lebo ked dam to start or install ubuntu tak mi v tom terminali toho moc nejde, pisem presne co je v tom navode ale nejde to ,, tak poskusam este nieco

raddo

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 30 Března 2008, 20:29:01 »
stiahol som ten super grub disk, hodil to na usb a ked mi to nabotovalo tak mi vypisalo toto
no bootable partition in table ,,,
tak asi nainstalujem znova win aj ubuntu ,, a ubuntu dam na c: a win na dalsiu cast ,, len mi poradte ci mam najprv nainstalovat win a az potom ubuntu alebo anjprv ubuntu a potom win?? s cim byva menej problemov??? ,,, diiky

premet

• Host
« Odpověď #8 kdy: 30 Března 2008, 20:46:11 »
Vypalte si ten Super Grub Disk na cd a mělo by to jít  :). Je zbytecny to instalovat znova nevzdávejte to tak rychle  :).

raddo

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 30 Března 2008, 21:28:23 »
no uz je neskoro,, nainstaloval som hona ten druhy disk, rozdelil som si ho na dve casti a na jednu som si dal ubuntu a aj tak mi ten grub nejde,,ale este sa pozrem z ktoreho botuje tak uvidim ,, dnes sa mi uz ale nechce :D zajtra napisem jako som na tom ,zatial diky za ochotu )

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.