Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Program eXe - tvorba obecného přehledu o linuxu pro začátečníky?  (Přečteno 2492 krát)

luisah

• Závislák
Dobrý den,
Ve škole jsem dostal jako semestrální projekt vytvořit distanční podporu. Tuto podporu mám vytvořit pomocí programu eXe learning - taková pěkná hračička, která umožňuje lehce vytvořit distanční podporu. Existuje i deb balíček pro linux. http://www.exelearning.org/
Napadlo mě vytvořit, takový obecný přehled o tom co je linux, že linux není windows, v linuxu se neistalují programy s koncovkou exe, existence několika distribucí, existence několika window managerů, instalace programů, náhrady a kompatibilita win a lin programů, praktická nepotřebnost antiviru, antispyware, avšak existence firewallu, možné problémy hw, doporučení pro začátečníky atd.
Nemyslím konkrétní návody, jen takový lehký úvod s příklady (z Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Fluxbuntu, Něcobuntu), aby zcela neposkvrnění windowsáci linuxem, věděli co to ten linux asi tak je, k čemu je asi dobrý a co od něho mohou a naopak co od něho nemohou očekávat.
Všude na netu je sice hromada všeho možného, ale vždy se to zaměřuje na konkrétní atributy či konkrétní distribuce a neshrnuje obecnosti pro všechny distribuce.
Co by to mohlo přinést? Podle mého, pokud by si to někdy někdo přečetl, věděl by že existují různé distribuce jako je OpenSuse, Mandriva, Fedora, PClinuxOS *buntu a také by věděl, že se liší window managerem a že i jedna distribuce může mít několik window managerů. Už by shruba tušil o co se jedná. Věděl by také, že má hledat na netu, wiki, foru jaké programy bude potřebovat, protože bude vědět, že win programy nerozjede, v krajním případě. Bude vědět, že existuje nějaký seznam (Synaptic), kde má hledat programy a že nemusí, žádný balíčky stahovat odkudkoliv a nemusí nic kompilovat = nepotřebuje žádný příkazový řádek. atd.
Zajímal by mě Váš názor zda je to zbytečnost, nebo zda to má smysl. Pokud to má smysl, kam to všude narvat, zda na wiki, zda jako soubor ke stažení, Vaše návrhy co vše do "OBECNÉHO" textíku o linuxu zahrnout.
Osobně mám teď dost práce ze semestrálkama a tak na tom zatím dělat nebudu, plánuju buď tak za měsíc nebo až po zkouškovém, tedy cca za 3 měsíce, se na to vrhnout (chci před psaním okouknout i HH a naučit se práci v eXe - až vytvořím projekt do školy).

Bosf

• Aktivní člen
  • *
  • [ZDE SI PŘEDSTAVTE AVATAR]
Re: Program eXe - tvorba obecného přehledu o linuxu pro začátečníky?
« Odpověď #1 kdy: 31 Března 2008, 14:30:41 »
eXe je jako windowskovský  executable ( třbea virus.exe) a nebo jsem to špatně pochopil?
windowsácke aplikácie z overených repozitárov?

luisah

• Závislák
Re: Program eXe - tvorba obecného přehledu o linuxu pro začátečníky?
« Odpověď #2 kdy: 31 Března 2008, 14:35:32 »
eXe je jako windowskovský  executable ( třbea virus.exe) a nebo jsem to špatně pochopil?
eXe program na podporu DiV, což se dá i zájem o linux takto nazvat viz:
http://www.exelearning.org/

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.