Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Všechno končí v BusyBoxu (detekce SATA HDD) [vyřešeno]  (Přečteno 6822 krát)

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Zdravím.

Včera jsem si stáhnul image 8.04 beta (32bit verzi) a dnes jsem se rozhodl, že to zprubnu. Bohužel, zatím jsem neuspěl. V jakémkoli režimu mi čistá instalace, instalace do windowsovské partition i spouštění LiveCD skončí v BusyBoxu.
Kód: [Vybrat]
BusyBox v1.1.3 (Debian 1:1.1.3-5ubuntu7) Built-in shell (ash)
Enter ´help´ for a list of built-in commands
(initramfs)  _
Instalace ve winech skončí windowsovskou chybovou hláškou :)

Vím, že 8.04 je zatím jenom beta, ale mám docela obavy. Slušně mi běhala 6.10 i 7.04. Týden mi skvěle běhala i 7.10, ale po aktualizaci se mi jí již nepodařilo zprovoznit. A tak jsem čekal na 8.04, a teď začínám mít pocit, že budu mít zase smůlu.
« Poslední změna: 04 Dubna 2008, 15:58:57 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Radix

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 631
    • Zobrazit profil
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #1 kdy: 01 Dubna 2008, 21:16:36 »
Tak čekej dál. Já už HH čtyřikrát znovu instaloval a marně.

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #2 kdy: 01 Dubna 2008, 21:21:39 »
Tak čekej dál. Já už HH čtyřikrát znovu instaloval a marně.
Kdyby alespoň to, mám totiž pocit, že ani ve finální verzi nezprovozním ani instalátor :) Chápal bych, kdyby jim měsíc před releasem nefungovali nějaké vychytávky, ale že by byl bug ve všech způsobech instalace?
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #3 kdy: 01 Dubna 2008, 21:26:45 »
test ram a test cd jste provedl? po mesici snazeni predpokladam ze ano, ale zeptat se muzu

zkousel jste i nejake jine distro?
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #4 kdy: 01 Dubna 2008, 21:30:55 »
Test RAM vyzkouším, test CD mi téže končí v BusyBoxu (prostě tam končí všechno). Jinak tu 7.10 jsem měl nainstalovanou 64bit verzi (hned jak vyšla), po tydnu se mi zaktualizovaly ovladače na gr. kartu a z perfektně fungujícího 3D jsem měl 640x480 v 16 barvách - měsíc se mi s tím nepodařilo nic udělat, tak jsem zkusil 32bit verzi - po 10 záseku při instalaci či nabíhání LiveCD (černá obrazovka) jsem se rozhodl počkat si na 8.04.

Teď stahuju 64bit verzi, tak uvidím ...
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Culprit

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 113
    • Zobrazit profil
    • http://www.maxthon.cz
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #5 kdy: 01 Dubna 2008, 21:37:22 »
Všechny odkazy na řešení tohoto problému vedou na Honzinův návod.
Google
Dell Precision 6300 - Ubuntu 10.04
Dell prolliant 380 - Ubuntu 10.04 Server
Support: phpBB, České Maxthon fórum

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #6 kdy: 01 Dubna 2008, 22:11:06 »
Všechny odkazy na řešení tohoto problému vedou na Honzinův návod.
Google
Vyzkoušel jsem pár postupů z těch odkazů na google, ale samá voda (ostatně jsem nenašel v tech odkazech nikoho, komu to pomohlo). Zkusim 64bit distro (pálim 10x). Jinak Memtest je jediná věc, co v BusyBoxu nekončí, ale ukazuje vše OK (nenechal jsem ho však doběhnout celý).
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #7 kdy: 01 Dubna 2008, 22:17:12 »
a jak dlouho to trvalo? ja ze kdyz jsem ho kdysi daval, tak bezel cely den a porad nebyl konec  :D
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #8 kdy: 01 Dubna 2008, 22:47:56 »
Na memtest jsem se vykašlal.

Na googlu jsem našel, že je to bug jádra (vyskytoval se již v 7.04 a 7.10), který způsobuje chybu při detekci disků Seagate - bohužel, jeden takový mám ve svém kompu. Prý pomůže zadat do bootovacích parametrů all_generic_ide . Tak jsem to zkusil. K mému velikému překvapení jsem zjistil, že do parametrů, z mě něpochopitelných důvodů, nemůžu psát písmena "e" a "n". Naštěstí funguje Alt+101 resp. Alt+110. Smazal jsem také parametry quiet a splash. Výsledkem je standartní výpis, vše se na delší dobu zasekne na
Kód: [Vybrat]
ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)Potom naskočí BusyBox (viz první příspěvek)
Po dalších vteřinách se objeví
Kód: [Vybrat]
ata3.0 failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4)
ata3: failed to recover some devices, retrying in 5 sec
ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
Potom zase pokračuje bootování, ale následně se někde sekne (zkoušel jsem to vícekrát a seklo se mi to pokaždé jinde)

Jdu dál googlit

64bit verze dělá to samé  :'(
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #9 kdy: 01 Dubna 2008, 23:13:34 »
Hmm, tak googlení mne moc nepotěšilo. Prostě jádro nesnáší Seagate disky. Takže buď se vykašlu na Ubuntu, nebo si 250GB diskem budu podkládat hrnek s kafem. Nevím, jestli je to jenom můj pocit, ale čím novější jádro/distribuce, tím více mím problémů s hardwarem - od 6.10, kde mi chodilo naprosto vše, přes 7.04 kde jsem horko těžko rozcházel scanner, a přes 7.10, kde prostě nešla rozchodit grafika až po 8.04, která nepůjde vůbec nainstalovat.

Myslím, že již nikomu neřeknu mou oblíbenou reklamu na 8.04 - myslím tu, že ho zvládne nainstalovat i slepice, pokud kolem enteru nasypete zrní. Myslím, že tam chybí "pokud máte ten pravý disk, tu pravou grafickou kartu, tu pravou zvukovku, ..., atd.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #10 kdy: 01 Dubna 2008, 23:21:14 »
Co na to říct. Snad jedině "bohužel". Zkuste jiné distro, nebo Dappera. Ten vám vydží s podporou ještě rok...
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #11 kdy: 01 Dubna 2008, 23:26:36 »
Svitla poslední naděje. Odpojit Seagate disk, nainstalovat Ubuntu na ten druhý, potom zase Seagate připojit a povrtat se podle některých (dost řídkých a vágních) návodů v konfiguračních souborech či zkusit nějak opatchovat jádro (někde jsem to v nějakém fóru zahlédl). Jinak si budu muset počkat, dokud se bug z jádra nepodaří odstranit ...
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #12 kdy: 02 Dubna 2008, 08:19:45 »
Tak opravdu stačilo odpojit ten Seagate disk a vše proběhlo v naprostém pořádku (teda až na ten fakt, že když byla při začátku instalace propojená gr. karta s televizí, měl jsem na monitoru obraz do zelena). Dokonce lze instalaci úspěšně dokončit z alternate-cd (při připojeném disku), pokud se kernelu pošlou parametry all_generic_ide. Bohužel s těmito parametry trvá bootování a start systému příliš dlouho (v řádu několika minut), protože se jádro snaží stále dokola detekovat ten disk a vždy si dá 5 vteřin pauzu před retry. A i potom se mi chod celého systému zdál takový zpomalený - a dotyčný Seagate disk stejně nebyl vidět.
« Poslední změna: 02 Dubna 2008, 09:23:37 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu
« Odpověď #13 kdy: 04 Dubna 2008, 15:57:43 »
Po instalaci s ospojeným diskem jsem vše vyřešil zde http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=21013.0
Stačí spouštět s pridaným parametrem pci=nomsi
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

andrejba

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: Všechno končí v BusyBoxu (detekce SATA HDD) [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 24 Dubna 2008, 21:47:33 »
zdravim, dnes som si stiahol finalnu verziu, napalil najpomalsie ako sa da a zase to iste Busybox, s tym rozdielom, ze mam Maxtor 250 :-(

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Všechno končí v BusyBoxu (detekce SATA HDD) [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 24 Dubna 2008, 22:08:22 »
zdravim, dnes som si stiahol finalnu verziu, napalil najpomalsie ako sa da a zase to iste Busybox, s tym rozdielom, ze mam Maxtor 250 :-(
Zkuste to s tím pci=nomsi a zaexperimentujte s nastavením SATA v BIOSU (AHCI nebo Native IDE). Popř. dejte boot parametr nosplash a smažte quiet, ať případně zachytíte konkrétní hlášku, co vám to dává (jestli tu samou, co mě)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.