Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace balíčků, prohlížení disků NTFS [vyřešeno]  (Přečteno 3875 krát)

glum68

• Návštěvník
Jsem úplný začátečník a Ubuntu mám nainstalovanou od včerejšího večera..Je to úplně první seznámení s linuxovou distribucí. A i když jsem prošel fóra a hledal řešení, musím bohužel konstatovat, že po několikahodinovém zkoušení jsem tam kde jsem byl ráno..tedy na začátku. Nějaké linky na řešení..ještě nejlépe na anglické texty..jsou pro mě tak srozumitelné, jako popeláři např. tvorba webů..

Takže za prvé...disky NTFS...ve správci disků je sice vidím, i jejich cestu, ale jsou nepřípustné. Když se mi konečně staly přístupnými...(nějak přes cestu v adresáři TEMP), tak jsem sice viděl i jejich velikost, kolik je dat na disku, kolik volného místa, ale pokud jsem ho chtěl "prozkoumat" neměl jsem přístup..A přístupné byly pouze do restartu..po něm byl stav jak po instalaci systému..tak jsem zkusil editovat soubor /etc/fstab a vložit tam řádky pro disky dle návodu...a nelze editovat (nejsem majitel??) a ve vlastnostech souboru je pouze pro čtení..nemohu změnit vlastnosti...Tak může mi někdo hezky polopatě popsat jak na to? Protože jsem fakt tady na fóru vůbec nic nepochopil!

Problém instalace balíčků. Stáhl jsem si z netu pár balíčků pro debian (deb) a např. Operu 9 - balíček pro Ubuntu. Ať se snažím přes různé možnosti správce balíčků...jediné co jsem dokázal, tak odinstalovat a nainstalovat Firefox z Ubunta a zpět z jeho installCD...Nový Firefox, ani Operu, ani OpenOffice nejsem schopen tam dostat. A co soubory tar.gz? Našel jsem třeba něco takového..."Nejlepsi je ten archiv rozbalit do /opt (se sudo), coz je standardni misto pro takoveto veci. (Tedy v Ubuntu se preferuje /usr/local/bin, coz jsem nikdy priliz nepochopil, ale budiz...nezalezi na tom). A udelej si zastupce na plose nebo pomoci Alacarte si uprav spoustec v menu. "...A jsem zase v prd... Fakt nevím co dál, jako by na mě někdo mluvil čínsky...Zvládnout tyto dvě nejdůležitější funkce, tak by Linux zas tak zle pro mě nevypadal. Ale fakt potřebuji podrobný popis, postup..přesně co mám udělat..kde to mám udělat..jak se tam dostanu...

mallox

• Aktivní člen
  • *
    • CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
Instalace balíčků, prohlížení disků NTFS [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 24 Června 2006, 14:11:45 »
Zdravim. Vitam Vas, jako noveho uzivatele. Velice verim, ze budete s Ubuntu/Linux spokojeny..:)
nyni k vasim problemum..
nu ze..pisete, ze jste se snazil pridat disky do /etc/fstab, ale zrejme jste ho spatne otevrel..musite postupovat pres konzoli..
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/fstabpripadne gedit (v gnome) nahradte kate (v kde)..
zepta se vas to na heslo (vase heslo kterym se hlasite do systemu) ..a vlozte tam to, co jste vkladal predtim..ulozte, restartujte pc..melo by to pomoct..
stejnym zpusobem pres "sudo" otevrte /etc/apt/sources.list a pridejte tam
##    OPERA
deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free
deb http://deb.opera.com/opera/ unstable non-free
pote do konzole zadejte
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

sudo apt-get install opera-static
//timto si nainstalujete operu

OpenOffice byste mohl nainstalovat pres synaptic..spravce balicku..system->administrace

S pripadnymi dotazy se nevahejte obracet..;)
CITÁTNÍK.CZeského internetu, necitujeme slavné, citujeme život!
*unix je jako cizi jazyk, musite znat slovicka abyste mu rozumeli :D
linux v grafice je boj 0001.1000.0010.1000.0000.0110.1000

Jenda

• Stálý člen
  • **
    • http://launchpad.net/people/jenda
« Odpověď #2 kdy: 24 Června 2006, 14:57:48 »
Vítej, glume.
Bohužel v Ubuntu ještě není podpora psaní na NTFS - maximálně experimentální. Není to chyba Ubuntu, alebrž Microsoftu, který odmítá zveřejnit popis tohoto systému.

Ještě bych Ti doporučil přijít na oficiální kanál IRC Návod k připojení zde, tam se určtě najde někdo, kdo Tě bude ochoten provést začátky.
Máme i neoficiální Jabber místnost, na které je často více lidí. Návod
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 24 Června 2006, 17:47:03 »
NTFS zapis uz v jadre 2.6.16.25 neni jakko EXPERIMANTAL, nejsem si ale jist, zda je primo  v Ubu...kazdopadne si jadro muzes zkusit zkompilovat :-) http://wiki.ubuntu.cz/Kompilace_kernelu
Jinak jsou i dalsi moznosti, hledej, resilo se to tu ;-) Ja s nimi zkusenosti nemam...takze nevim (tj. win mi nejak nechybi...). J

EDIT: Po precteni, pises, ze jsi zacatecnik, no tak to jadro bych radeji nedoporucoval. Zkusit to muzes, navod je podrobny a nazorny, chces-li...
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

kyro

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2006, 21:33:54 »
mám problém s připojením windows oddílu do ubuntu 6.06. mám 2 ntfs oddíly připojjil jsem je podle návodu který sem tady někde našel, ale píše to
mount: pouze superuživatel může připojit /dev/hda1 na /media/windows

potřebuju poradit jak to udělat aby to mohl číst obyčejný user a nejlépe aby to jelo hned po spuštění. jo a tohle je výpis mount

/dev/hda5 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
/sys on /sys type sysfs (rw)
varrun on /var/run type tmpfs (rw)
varlock on /var/lock type tmpfs (rw)
procbususb on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
udev on /dev type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
devshm on /dev/shm type tmpfs (rw)
lrm on /lib/modules/2.6.15-26-386/volatile type tmpfs (rw)

amsys

• Host
« Odpověď #5 kdy: 16 Července 2006, 21:50:00 »
kyro: v terminálu napište:
sudo mkdir /mnt/windows; sudo echo "/dev/hda1   /mnt/windows   ntfs   ro,user,uid=1000,gid=100   0 0" >> /etc/fstab(to samé opakujte pro druhou partition (nahraďte 'hda1' a 'windows')
restartujte

kyro

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Července 2006, 09:30:46 »
OK vše funguje dík. Toto byla poslední věc, která mi na Ubuntu kazila náladu.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Července 2006, 09:36:09 »
plná podpora NTFS disků, včetně zápisu již není experimentální blíže http://www.root.cz/zpravicky/treti-generace-ntfs-ovladace-plna-podpora-zapisu/  
a návod pro Ubuntu http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=217009

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.