Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nová instalace, desktop nebo alternate?  (Přečteno 3033 krát)

VelkyBubak

• Návštěvník
    • blok
Nová instalace, desktop nebo alternate?
« kdy: 04 Dubna 2008, 11:24:44 »
Na adrese http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/gutsy/release/ se nacházejí různé iso obrazy distribuce Xubuntu.
Docela by mne zajímalo, jaký je rozdíl mezi verzí desktop a verzí alternate.

8) Mimochodem na str. http://www.xubuntu.cz/ziskejte odkazy s názvem Torrent - ... neodkazují na soubory .torrent, ale na .iso

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Nová instalace, desktop nebo alternate?
« Odpověď #1 kdy: 04 Dubna 2008, 11:32:33 »
Obě jsou tzv. LiveCD s možností instalace. Desktop je "normální verze" které bu měla fungovat na většině počítačů. Alternate je verze pro počítače, u kterých instalace Desktop selže, např. z důvodů nedostatku paměti.

Každopádně bych doporučil stáhnout Desktop verzi, pokud nemáte nějaký vyložený důvod instalovat 64bit, doporučuji 32bit. Pokud se vám rozjede LiveCD, na 99% se vám podaří i instalace.

Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

VelkyBubak

• Návštěvník
    • blok
« Odpověď #2 kdy: 04 Dubna 2008, 11:43:46 »
Obě jsou tzv. LiveCD s možností instalace. Desktop je "normální verze" které bu měla fungovat na většině počítačů. Alternate je verze pro počítače, u kterých instalace Desktop selže, např. z důvodů nedostatku paměti.
A co tomu selhání předejít rovnou pomocí alternate. Chápu to takhle: desktop možná selže, alternate neselže  ;)

Každopádně bych doporučil stáhnout Desktop verzi, pokud nemáte nějaký vyložený důvod instalovat 64bit, doporučuji 32bit. Pokud se vám rozjede LiveCD, na 99% se vám podaří i instalace.

Důvod? Jako třeba 64Bit AMD procesor?  ;)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 04 Dubna 2008, 11:52:11 »
Citace
A co tomu selhání předejít rovnou pomocí alternate. Chápu to takhle: desktop možná selže, alternate neselže
Již jsem Ubuntu instaloval na cca 5 počítačů různých konfigurací (notebooky, grafické karty Ati), ale ještě se mi nestalo, aby se mi z DesktopCD instalace nepodařila. Jak jsem psal, Alternate je hlavně určeno pro systémy z nedostatkem RAM. A budu se opakovat, že pokud Vám naběhne ubuntu z LiveCD Desktop, téměř jistě (u mě na 100%) vám půjde z něj i nainstalovat.

Citace
Důvod? Jako třeba 64Bit AMD procesor?
Doporučuji nainstalovat 32bit verzi i v případě, že máte 64bit procesor. Speciálním důvodem jsem myslel používání speciálních aplikací, které 64bit operace využívají - např. některé programy na editaci videa. Pro běžného uživatele je 32bit verze lepší, je na ní více programů, hlavně programů tzv. třetích stran (java, Adobe Flash). Více naleznete zde http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=12554.0
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

honorguard

• Host
« Odpověď #4 kdy: 04 Dubna 2008, 11:54:38 »
Já mám třeba 64bit a jsem spokojen, ale rozhodně bych to nedoporučoval třeba začátečníkům. Rozchodit Skype pro mě byl neuvěřietlný záhul... a to je na wiki krásný návod :-D. Ale jsou trochu problémy s flashem a javou asi taky. Jsem pro 32bit.
//EDIT:
Navíc jsem nezaznamenal žádné navýšení výkonu, takže já si taky lámu hlavu zbytečně.

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Dubna 2008, 11:57:47 »
Jenom to upřesním.
Klasické live cd = desktop cd, po nabootování se zobrazí systéme jak by měl vypadat (viz. EuGenio - měl by fungovat) po instalaci a pomocí ikony, která je na ploše se pohodleně z grafického režimu systém naistaluje. Minimum u Xubunut live cd (desktop) je mít alespoň 192MB ram.
Alternate cd = instalace rovnou po nabootování, bez grafického režimu. (podobné jako instalace win Xp). Minimum u Xubuntu u alternate je 128MB ram.
« Poslední změna: 04 Dubna 2008, 11:59:19 od luisah »

honorguard

• Host
« Odpověď #6 kdy: 04 Dubna 2008, 11:59:17 »
Je instalace z Alternate rychlejší? Stejně z Ubuntu live jen instaluju systém...

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #7 kdy: 04 Dubna 2008, 11:59:32 »
Dovolil bych si oponovat, ze pokud nabehne liveCD, tak se povede i instalace...Vubec tomu tak neni a stalo se mi to uz par krat, ze se instalace nerozjela anebo zasekla kvuli malo RAM (protoze livecD behem instalace bezi, tak si taky neco bere) anebo kvuli nejaklemu HW problemu i kdyz liveCD nasbehlo a RAMky bylo vic nez dost - treba 1024. Teda, neni vubec pravda, ze kdyz nabehne liveCD, de taky bez problemu instalovat!
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 04 Dubna 2008, 12:01:34 »
Je instalace z Alternate rychlejší? Stejně z Ubuntu live jen instaluju systém...
Neni, rekl bych, ze pomoci liveCD to de rychleji...za dostatku RAM

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #9 kdy: 04 Dubna 2008, 12:02:33 »
Také jsem provozoval 7.10-64bit, ale spíše jenom proto, abych "použil" svůj nový 64bit procesor. A protože jsem ukončil studia a začal chodit do práce, ubylo mi trochu času na Ubuntu, a tak jsem si nainstalovat 8.04 beta v 32bit verzi. A jak říkáte, pro začátečníka je 32bit verze jistota.

to luisah: Díky za doplnění. U toho alternate jsem to měl špatně - nejspíš proto, že jsem ho nebyl nucen nikdy použít.

to hase: Díky za připomínku. Já jsem vycházel ze svých zkušeností (vždy se z Desktop instalace povedla, popř. stačilo poslat jádru nějaké ty parametry - hlavně na noteboocích). Nadruhou stranu si nejsem zcela jist, že hardwarový problém lze obejít instalací z Alternate.

luisah

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 04 Dubna 2008, 12:03:38 »
Pokud vidím, že máš 1024MB ram, tak je asi jednodušší si nabootovat live cd, vypadá instalaci líp, je útulnější, více uklidňující než u alternate cd (přeci si pamatuješ instalaci win Xp :D )
Každopádně u PC s menší velikostí ram, nemusí PC dlouho bootovat live cd a poté mít "nacuclou" ram live cd, která se pak dělí i o instalaci.
Edit: viz. hase

luisah

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 04 Dubna 2008, 12:08:13 »
Citace
Nadruhou stranu si nejsem zcela jist, že hardwarový problém lze obejít instalací z Alternate.
To ne, ale pokud ti nechce z nějakého důvodu naběhnout live cd, alternate cd i tak je většinou schopné naistalovat systém a častokrát se stane, že potom vše běží jak má a pokud ne, tak už se to dá nějak řešit, když je systém naistalovaný.

honorguard

• Host
« Odpověď #12 kdy: 04 Dubna 2008, 12:09:37 »
2Luisah: :D. Něco na tom bude. Taky si živě pamatuju instalaci Gentoo. to byl taky horor :D. Nebo Debian, to snad i radši to Gentoo...

Jinak mě instalace na mém starém pc z live zklamala 2x a to vždycky při instalaci grub to prostě hodilo nějakou chybu. Stačilo si znovu vypálit live CD a bylo to v pořádku. Z toho plyne že než strčím CD do mechaniky, musím z něj odlepit přebytečná kolečka salámu :D.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #13 kdy: 04 Dubna 2008, 12:09:50 »
Nadruhou stranu si nejsem zcela jist, že hardwarový problém lze obejít instalací z Alternate.
Jasne ze to neni spravne reseni i kdyz se to nekdy chytne - objevi se vsak ruzne debilni problemy s HW a tezko se to pak rozchazi. Osobne neinstaluju linux u kteryho mi behem nabehu liveCD vyhazuje ve vypisu nejaky errrrrory, krome toho ze ACPI a IPV6 - to je normalka...A kdyz to instaluju, tak jenom pro sebe - pac se s tim muzu drbat kolik  chci a nikdo se nemuze stezovat .D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.