Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Alt kódy v Linuxu  (Přečteno 3449 krát)

qUAKER

• Host
Alt kódy v Linuxu
« kdy: 05 Dubna 2008, 10:20:21 »
Ahoj, potřeboval bych vědět jak v Linuxu psát věci s ALT

Když potřebuji napsat třeba pomlčku (Alt+0150) nebo pevnou mezeru(Alt+0160), tak to nefunguje. Vím, že to jde třeba v OOo napsat přes GUI, ale já bych chtěl ručně.. Jak prosím můžu psát alt kódy? předem díky.

Nemo7

• Host
Re: Alt kódy v Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 05 Dubna 2008, 12:12:49 »

qUAKER

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2008, 13:11:44 »
v tom postu je napsáno, že je to pro Gnome, ale já mám Xfce..

menganito

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 06 Dubna 2008, 19:39:07 »
Mne to v xfce funguje, ale vytvára to podivné znaky: napr. Ctrl + Shift + u + 0150: Ő. A navyše je to bezkonkurenčne najnemožnejšia klávesová skratka, a to mám pomerne veľké rozpätie prstov...

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #4 kdy: 06 Dubna 2008, 20:36:27 »
Mne to v xfce funguje, ale vytvára to podivné znaky: napr. Ctrl + Shift + u + 0150: Ő.
to je tim, ze to pouziva unicode tabulku - http://www.tamasoft.co.jp/en/general-info/unicode.html

napr. vyse zmineny © se zadava  ctrl+ shift+u+00A9 (nj, zlata extended ASCII)

EDIT: kua, zapomnel jsem ze ten copyright byl zminovany na eng foru a ne tady :D
« Poslední změna: 06 Dubna 2008, 20:48:40 od MacHala »
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2008, 20:38:35 »
Ta pomlčka je na Ctrl + Shift + u + 2013, m-pomlčka (trochu delší) je 2014, případně mínus je 2212.

Nemo7

• Host
« Odpověď #6 kdy: 08 Dubna 2008, 11:18:18 »
Mne to v xfce funguje, ale vytvára to podivné znaky: napr. Ctrl + Shift + u + 0150: Ő. A navyše je to bezkonkurenčne najnemožnejšia klávesová skratka, a to mám pomerne veľké rozpätie prstov...

Dá se psát jako - držet CTRL+SHIFT, zmáčknout u, pustit u, vyťukat  číselný kód(pořád držet CTRL+SHIFT) a na závěr pustit CTRL+SHIFT. Krásně se to napsané změní na požadovaný znak. Aspoň v Gnome.

shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 08 Dubna 2008, 19:20:13 »
Ten Ctrl+Shift stačí držet jenom při psaní toho u, potom všechny klávesy uvolníte, napíšete kód a pak mezerníkem nebo enterem potvrdíte a napsaný kód se změní na požadovaný znak. Ovšem mezera nebo nový řádek (podle toho, co zmáčknete) se tam samozřejmě objeví, takže občas je potom třeba je smazat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.