Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Widle a Linux [vyřešeno]  (Přečteno 2555 krát)

sir Truhlík

• Návštěvník
Widle a Linux [vyřešeno]
« kdy: 06 Dubna 2008, 20:58:48 »
Čaute. Protože mi spousta věcí pod wine jde hrozně pomalu a sekaně, rozhodl jsem se že si nainstaluju k linuxu widle. Jenomže abych měl oba systemy, musim nejdřív nainstalovat widle. Tak sem dal do CD-rom mechaniky xp a restartoval PC. Jenže když to mělo nabootovat instalaci XP, tak to dělalo že je CD disk prazdnej. Tak sem to sami udělal s win98. To se instalace spustila, jenže to cele zamrzlo na nějake 2 obrazovce. Jednou se mi povedlo dostat do mista, kde se me to ptalo, jestli chci využit celej disk nebo ne. Tak sem dal s podporou CD rom a najel sem do MS-DOS. Když sem dal D:\setup.exe tak to hodilo hlášku:
"Nelze vytvořit dočasný adresář.
Používáte-li systém souborů HPFS nebo NPFS, musíte pro nainstalování systému windows vytvořit spouštěcí oddíl systému MS-DOS."

Pokud někdo ví jak vytvořit spouštěcí oddíl a napíše mi to sem, budu mu nesmírně zavázán (-:
« Poslední změna: 08 Dubna 2008, 19:46:22 od Pavel Půlpán »

luisah

• Závislák
Re: Widle a linux
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2008, 21:11:24 »
Pokud máte "dostatečně" velkou ram, a chcete spouštět jen programy (ne hry), tak můžete zkusit virtualbox. Viz. wiki.

sir Truhlík

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Dubna 2008, 18:54:11 »
Právě že nemám. (-:

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #3 kdy: 07 Dubna 2008, 19:06:08 »
Sice to na tohle fórum moc nepatří, ale pro instalaci Windows 98 musíte mít buď prázdný disk nebo na něm mít vytvořený FAT32 oddíl. Proto nabootujte nějaké Live CD (třeba Ubuntu), spusťte nějaký Partition editor (na CD Ubuntu je gParted), zmenšete oddíl s Ubuntu a na volném místě vytvořte FAT32.
To samé by bylo potřeba i pro Windows XP, jen by nebylo nutné ten oddíl formátovat, pokud ho vyberete, instalátor to udělá sám.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2008, 19:17:39 »
Pro vsechny operace s diskem vrele doporucuji parted magic - mam s nim jenom dobre zkusenosti http://www.download.com/Parted-Magic-LiveCD/3000-2094_4-10663999.html
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

sir Truhlík

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2008, 20:53:37 »
diky, zkusim.
Eště bych se chtěl zeptat, když budu zase instalovat ubuntu, nešlo by nějak vytvořit nějakej oddíl už pro ten linux, protože když sem to instaloval poprve, tak se to sekalo tak strašně, že sem nedokazal spustit instalaci. Když sem potom zkoušel nainstalovat jinej linux, ten mi zformátoval disk, vytvořil souborovej system pro linux a nedokončil instalaci z mě neznameho duvodu. No a když udělal ten souborovej system pro linux, tak neda se to udělat pomocí toho programu? Diky moc

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 08 Dubna 2008, 11:37:18 »
Určitě ano, parted magic jsem nezkoušel, ale určitě základ má stejný jako gparted. Prostě si vytvoř partition pro instalaci win a nech si tam  jednu prázdnou partition, kterou si pak upravíš s linuxem. Ideálně pomocí ruční volby v instalaci Ubuntu, kde se ti zobrazí tato část, s kterou si pak můžeš libovolně "hrát".

sir Truhlík

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Dubna 2008, 19:11:12 »
Diky moc, už mi to šlape. (-:

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.