Zdravím, ohľadom tej klávesnice.. najjednoduchšie bude asi editovať konfigurák /etc/X11/xorg.conf a dopísať do neho ďalšie rozloženie pre klávesnicu, teda anglické. U mňa vyzerá kontkrétna časť xorg.conf takto:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "sk,us"
Option "XkbVariant" "qwerty"
EndSection Option "XkbLayout" "sk,us"Tento riadok definuje, že môj X server má nastavenú primárnu klávesnicu SK a sekundárnu EN. Zároveň používam nastavenie QWERTY.
Pre editáciu Xorg.conf použite napríklad editor gedit.
Predtým si však ešte urobte zálohu z Xorg.conf.
V terminále zadajte
sudo cp /etc/X11/xorg.conf xorg.conf.zal120408 - záloha pôvodného xorg.conf
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf - spustí sa Gedit, v ktorom môžete upraviť nastavenie klávenice.EDIT: Ospravedľnujem sa, akosi som zabudol, že Xubuntu nemá Gedit, lebo je to aplikácia z GNOME 
V tomto prípade ale môžete použiť text. editor v XFCE nazvaný Mousepad. Takže bude terminálový príkaz vyzerať takto:sudo mousepad /etc/X11/xorg.conf - spustí sa Mousepad, v ktorom môžete upraviť nastavenie klávenice.
Následné prepnutie klávesnice už zabezpečuje prostredie. U mňa GNOME - na paneli mám applet, ktorý zozbrazuje aktuálnu klávesnicu a nastavil som si klávesovú skratku na prepnutie klávesnice SHIFT+ALT ako vo Windows.
XFCE - tiež existuje applet pre XFCEpanel. Pravým tlačidlom myši kliknite na panel a pridajte applet rozloženia klávesnice alebo niečo podobné (XFCE nemám v systéme, takže si už presne nepamätám). Rovnako ako v GNOME by sa mala dať nastaviť klávesová skratka na prepnutie klávesnice. V tom však pomôcť neviem. Odporúčam ale prečítať si
seriál o XFCE na stránkach LinuxExpresu.