Čau lidi, koupil jsem si Intel Little Valley 2 a teď na tom se snažím rozběhat Linux Ubuntu 7.10. Po výborné tří denní zkušenosti s ovladačem grafiky, který jsem tam nalomcoval horko-těžko jsem přešel k instalaci programů podobným z Windows. Mám několik otázek:
1.) Mám pěti tlačítkovou myš (nějaká noname, ovladač není) a chtěl bych zprovoznit boční tlačítka vpřed a vzad - na Windowsech mi fungovala v poho, tady ne. Bylo by dobré, kdyby to fungovalo ve Firefoxu a File Browser. Jak ji rozchodit?
2.) Mám problém s přehráváním DVD. Vložím koupené DVD z časáku (Blesk, ŠÍP, atd.), najede Totem a jede jen zvuk, video ani omylem. Zkoušel jsem to v Media Playeru a tam jede. Dříve to chtělo nainstalovat nějaké pluginy, ty jsem nainstaloval a nic. Teď mi to jen vyhodí hlášku, že chybí pluginy a odkaz na ofic. web o pluginech. Ze seznamu mám všechny, ale stejně nejede. Jak dodat pluginy?
3.) Jde udělat uživatel bez hesla? Jak?
4.) Jak se dělá zástupce? Z Win jsem byl zvyklý pravý klik na program, vytvořit zástupce, jak je to v Linuxu?
5.) Do jakého adresáře se instaolují programy ze Synapticu?
6.) Jak mohu odinstalovat BitTorrent, když se o to pokusím, tak mi vypadne hláška, že nemůžu odinstalovat nebo v Synapticu mi vypadne odinstalování ubuntu-desktop. Jak ho mám odinstalovat?
7.) Z win jsem byl zvyklý na levý ALT + (např.) 64 a vypadl zavináč. Kde mám toto nastavit?
8.) Z win jsem byl zvyklý na přehazování jazyký klávesnice levý ALT + levý SHIFT, kde to mám nastavit?
Jsem začátečník v Linuxu, pokročilý ve Win, tak mějte se mnou trpělivost. Na Linux jsem zatím lama, ale snažím se učit. Používám GNOME.
BTW: Nevíte jak na mém BOARDu mám zprovoznit 3D akceleraci, jsem rád alespoň za to, že se mi povedlo tam vecpat ofic. ovladač SiS takže jedu zatím bez pruhů v pěkné grafice, ale i tak třeba při minimalizaci okna mám takový obrysy okna, jak se minimalizovalo, to jde nějak vyřešit?
Díky všem, kteří se budou mými otázkami zabývat a ztrácet se mnou Váš drahocenný čas.