Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odebrání GRUBu bez instalčního disku Vist?  (Přečteno 2926 krát)

Oh-sea

• Návštěvník
Odebrání GRUBu bez instalčního disku Vist?
« kdy: 12 Dubna 2008, 08:18:05 »
Zdravím, měl bych jeden dotaz: mám na notebooku (HP-6715b) Visty, a nejsem s nima úplně spokojenej, tak bych rád zkusil Ubuntu, nejprve jako dual-boot Vista/Ubuntu ...

Mám ale trochu problém, mám ty Visty jako OEM k notebooku, a nemám k nim tudíž instalační DVD... No a zajímalo by mě, jestli tedy je nějaká možnost, kdybych si Ubuntu nainstaloval, a nebyl s ním spokojen, jak ho odinstalovat a vrátit se zpět pouze k Vistám... protože tady na wiki jsem četl, že k odebrání GRUBu je potřeba inst. DVD Vist, aby se obnovil jejich bootloader...

Je tady i nějaká možnost jak se obejít bez inst. DVD Vist?

Pavlinaxx

• Host
Re: Odebrání GRUBu bez instalčního disku Vist?
« Odpověď #1 kdy: 12 Dubna 2008, 08:22:36 »
Možná budu trochu mimo mísu, ale neměly by jít pak wokna obnovit přes recovery mód?

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2008, 10:56:59 »
on nakonec by ten grub ani nevadil, kdyby tam zustal, ne? proste by byl nastaven tak, aby se zavadely windows, treba i bez prodlevy.... ale nevim co by to delalo, kdyz by se ubuntu smazalo (zformatoval ten disk), tim padem by tam nezustalo ani menu grub... takze vlastne zbytecna reakce - nevim :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Oh-sea

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2008, 15:55:36 »
Díky za snahu pomoct...

Teď jsem ale zjistil že na mým notebooku se nerozběhne ani LiveCD od 7.10 :( (i tady na fóru to bylo v podstatě bez výsledku řešený, HP-6715b prostě není moc Ubuntu-friendly), takže to je stejně jedno ...

premet

• Host
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2008, 18:44:25 »
Může to být způsobeno více faktory, zkuste vyzkoušet Alternate CD  :) to pujde bez problémů.

GR!nCh

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 13 Dubna 2008, 21:08:54 »
Vlastním 6710b, což považuji za podobný notebook a 7.10 mi šlo nainstalovat zcela v pohodě (za to liveCD 7.04 se nechytalo). Počkej na 8.04.
Ubuntu GNU/Linux @ Lenovo ThinkPad T61 14"

Oh-sea

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 14 Dubna 2008, 12:38:37 »
HP 6710b a HP 6715b se liší jednak procesorem, jednak grafickou kartou... a ta právě u HP 6715ky způsobuje, že je problém spustit LiveCD (u 7.10 i 7.04) ...

Dnes se mi ale povedlo spustit Live CD od 7.04 podle rad na http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=488332&highlight=hp+6715b ...

Navíc jsem zjistil že mám doma dvě DVD HP Recovery z nichž by údajně mělo jít nabootovat a rozchodit systém (kdyby něco, nebo kdybych chtěl vrátit Visty...)

Takže pokud/až naberu odvahu, pustím se do instalace 7.04ky... přece jen mi to přijde pro mě jako začátečníka jistější než za pár dní nová 8.04 ...

Ještě jednou všem díky za rady.
« Poslední změna: 14 Dubna 2008, 12:43:25 od Oh-sea »

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 14 Dubna 2008, 12:49:55 »
7.04 jistější bude možná ve stabilitě, přeci jenom už je zde rok, ale 8.04 s novým jádrem bude zase mít výrazně větší podpru hw (novějšího než 7.04). Tzn. je možné, že nebudeš mít problémy s 8.04 žádné. Spíše bych zkusil 8.04 s tím, že když by nešla, můžeš zkusit 7.04, kterou jak jsi napsal, jsi rozchodil.

vito45

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 15 Dubna 2008, 14:45:15 »
z recovery oblasti by sa malo dat napalit dvd pokial viem, len som to este nerobil (mam nb asus)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #9 kdy: 15 Dubna 2008, 18:57:52 »
Ja tomu velmi nerozumiem, ale nedalo by sa ziskat win. MBR a nakopirovat(premazat lin. MBR) ho na hdd?
Cast export MBR.
http://www.valasek.biz/dualboot
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Oh-sea

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 15 Dubna 2008, 22:07:58 »
TIBOR: diky za ten odkaz, o tom jsem nevedel ze je tady takova moznost...

A nevite nekdo, zda je mozne pri instalaci Ubuntu (7.04) z LiveCD zvolit kam chci nainstalovat GRUB?

premet

• Host
« Odpověď #11 kdy: 15 Dubna 2008, 22:15:42 »
A nebylo by lepší si počkat buďto 9 dní na finální verzi Hardyho nebo tam na zkusit šoupnout aspoň Betu, protože to přece jen bude mít lepší podporu ovladačů a všeho i navíc instalátor přímo z Windows. A pokud instalace přepíše zaváděč Windows tak ten by měl jít obnovit i přes Super Grub Disk co vím  ;) .

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.