Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozlišení a poloha startovací a přihlašovací obrazovky. Nevím jak to lépe popsat  (Přečteno 7882 krát)

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Tak jsem se posunul o stupen výš na hardy heron vím, že finálka vyjde až 24, ale řekl bych, že velký rozdíl už nebude. A mám takový problém startovací obrazovka nevím jak jinak to nazvat je šouplá doprava a není vidět vše nějak výrazně to nevadí, ale ok to taky není a druhje dotaz přihlašovací okno je v nějakém větším rozlišení a můj monitor to opravdu nezvládne zkoušel jsem už měnit v xorg.conf, ale zatím neúspěšně.

Poradí někdo?

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Zkoušel jste měnit rozlišení bootovací obrazovky?
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=10431.0

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Zkoušel nepomohlo, stále je to posunuté a v druhém případě roztáhnuté. Nevím jak vám to popsat.
« Poslední změna: 25 Dubna 2008, 17:03:34 od Anna Taliánová »

premet

• Host
Pokud máte ten obraz posunutý nejde to posunout na monitoru ?? Mě to někdy taky dělalo pokud sem se přepnul do Win a tam sem to musel posouvat a pak zpet do Ubuntu tak zase zpet přímo na monitoru  ;). Ale to mi dělalo jen předtím, když sem měl na notebooku připojenej externí monitor.

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Právě, že na monitoru to mám posunuté na 100 doprava u toho bootu před grubem a ani to nestačí a přihlašovací nemám ani tak posunuté jako roztažené a nevycentrované.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Jojo. Také mám strejnou potíž s přihlašovací obrazovkou. V xonf.org jsem doplnil používaná rozlišení
Kód: [Vybrat]
Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]"
Device     "aticonfig-Device[0]"
Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     24
Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "1600x1200"
EndSubSection
EndSection
Přihlašovací obrazovka se skutečně objeví v požadovaném rozlišení 1280x1024, ale má původní velikost :-\ Jinak řečeno, levý horní roh je skutečně v levém horním rohu obrazovky, pravý dolní roh je však někde mimo -> přihlašovací okénko a nápis Ubuntu nejsou ve středu.

V mém případě to není nijak závažný problém - přihlásit se jde a nemusím koukat na mrňavá písmenka v rozlišení 1600x1200 na 17" monitoru, ale vrtá mi hlavou, že se taková jednoduchá věc nedá nikde nastavit.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Protože už nevím jak to všechno popisovat udělal jsem fotky není to sice nic moc kvalita, ale poznat to jde.

Tak takhle vypadá první obrazovka. Dotaz zní jak jí šoupnout doprava bez použití fce monitoru, protože tam už je to naplno.
Tohle už je na středu jenom se mi zdá, že to není 16 ku 10, ale to není ani potřeba řešit moc dlouho na to nekoukám
A tohle je asi nejhorší jak to zastředit, abych mohl změnit na human se seznamem?

Omlouvám se, že pořád otravuju, ale připíšu ještě co už jsem zkoušel a nevedlo to k řešení http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20127.0 beze změny. Přidal jsem i vga=773 do /boot/grub/menu.lst ale bylo to spíš horší než lepší respektive nic to nesrovnalo jenom perfektně zk.... barvy. Nějaké další tipy?
« Poslední změna: 21 Dubna 2008, 17:55:03 od koFolik »

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
K tomu prvnímu obrázku: nejsem v tomhle moc kovaný, ale řek bych, že máte monitor s grafárnou propojen přes D-SUB http://en.wikipedia.org/wiki/Image:9_pin_d-sub_connector_male_closeup.jpg, proto musíte pro vyrovnání ručně použít auto funkci monitoru, kdyby to bylo propojený přes DVI http://en.wikipedia.org/wiki/Image:DVI_Connector.jpg, bylo by to vycentrovaný.

K tomu druhýmu: zkuste znovu mrknout zde http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=10431.0 přidal jsem tam postup pro 1280x800, pokud máte jiný rozlišení, stačí jej analogicky změnit, pokud si s tím neporadíte, napište to vaše rozlišení s dotazem do toho odkazovanýho vlákna, ať je to pohromadě.

K tomu třetímu: nevím, snad zkusit v Terminálu tohle:
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

koFolik

• Aktivní člen
  • *
AD 1) použil jsem přechodku, ale asi to nestačí.
AD 2) paráda, povedlo se.
AD 3) spustil jsem a přihlašování se opravdu srovnalo jenomže po zadání jména a hesla mně naběhne dokonale bílá obrazovka. Tohle píšu z windowsů. Víte někdo jak udělat, aby mi najel normální desktop. Ve vistách ztmavne mně zbělal.
« Poslední změna: 25 Dubna 2008, 17:04:48 od Anna Taliánová »

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Prosím POMOC je to fakt zlé. Nenašel jsem žádné rozumné řešení. Jsem bezradný. Půlku království za radu.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Prosím POMOC je to fakt zlé. Nenašel jsem žádné rozumné řešení. Jsem bezradný. Půlku království za radu.
Mě se podařil vyřešit problém s přihlašovací obrazovkou (tedy bod 3). Bohužel, nevím jak. Nejprve jsem si nastavil v xorg.conf maximální rozlišení 1280x1024 (oproti původním 1600x1200). Přihlašovací ze sice zobrazovala 1280x1024 ale velikost měla, jako u Vás, původní, takže "přečuhovala" mimo monitor. Týden na to jsem experimentoval s novými ovladači od ATI (8.476) - výsledkem byly nefunkční Xka. Obnovil jsem tedy xorg.conf (již obsahoval změněná rozlišení) ze zálohy a vrátil se k ovladačům 8.473. Od té chvíle mám přihlašovací obrazovku korektně v rozlišení 1280x1024.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Mně se bohužel povedlo odstřelit celý xorg.conf do nikam. Tzn. nemám ho z čeho obnovit. Jak mám vyřešit tento problém? Stačí když nějak přetáhnu xorg.conf někoho jiného do mého systému? Respektive mi tam zbylo jediné xorg.conf~ jen netuším jak napsat tu vlnovku v linuxu. používám ctrl alt f1 a tam dělám úpravy. Díky moc všem.
« Poslední změna: 25 Dubna 2008, 17:51:37 od koFolik »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Mně se bohužel povedlo odstřelit celý xorg.conf do nikam. Tzn. nemám ho z čeho obnovit. Jak mám vyřešit tento problém? Stačí když nějak přetáhnu xorg.conf někoho jiného do mého systému? Respektive mi tam zbylo jediné xorg.conf~ jen netuším jak napsat tu vlnovku v linuxu. používám ctrl alt f1 a tam dělám úpravy. Díky moc všem.

To Vám v /etc/X11/ žádný záložní nezbyl? Většina programů, co s ním pracuje, dělá nějakou zálohu. Pokud ne, zkus pošolíchat můj.
ection "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "cz"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "fglrx"
Option     "VideoOverlay" "on"
Option      "TexturedVideo" "on"
Option     "OpenGLOverlay" "off"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
Defaultdepth 24
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
  screen "Default Screen"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Momentalne zalohuju dokumenty na externi 500GB disk a za chvili zacnu stahovat iso Hardyho. Pote zformatnu disk s linuxem a nahodim ho nacisto. Bude to rychlejsi nez to nejak opravovat a navic uz jsem mel nainstalovano spustu zbytecnosti. Stejne to bylo potreba tak me k tomu situace alespon donutila.

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
Tak to mě mrzí, mohl jsem dodat, abyste zazálohoval xorg.conf, tak nějak už to beru, že je to samozřejmost.
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

koFolik

• Aktivní člen
  • *
No ted je to fakt opruz. Zformátoval jsem partition s linuxem. Mám tam teda ještě part s woknama, ale nedostanu se vůbec nikam, protože grub píše error 15. Snaha najet liveko Ubuntu HH skončila na tom, že nereaguje na enter. Už jsem se na to ptal. Založil jsem dokonce topic zdá se že se to tak chová jenom u mě. Momentálně stahuju 7.10 a nainstaluju jí snad to pude, ale tohle je první věc co mě opravdu na...la v linuxu. To, že nemusí být všechno OK s tím jsem počítal, ale nenačtení prostředí z CD to je opravdu na zastřelení.

koFolik

• Aktivní člen
  • *
Nahozena 7.10 později zupgraduju a budu zálohovat. Snad všechno.

pego

• Návštěvník
Zdar...
mám TEN problém s přihlašovací obrazovkou... A mám ho dvakrát...

Na PC je problém v přihlašovací obrazovce jednak v rozlišení kdy to tu tapetu ukáže asi v rozlišení 640x480@hodně málo hz a obrázek je v rozlišení asi 1600x1200 takže to na mě bliká kousíček toho obrázku a vůbec nevidím přihlašovací okýnko... Napřed jsem to měl jako na tom obrázku, ale snažil jsem se tam dát jinou tapetu a bůchvíco ještě a dopadlo to tragicky... Což o to to by ještě šlo kdybych se moch přihlásit, ale jaksi mi to moc nešlo až jsem pak zkusil v hesle prohodit Y a Z a ejhle naběhnul jsem... Rozlišení a klávesnice v systému byli asi taky rozhození... Myslím že se mi to takhle dokopalo po nějakým větším updatu...

Ááá tak změna zkusil jsem : sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg... Rozlišení se dalo do kupy, blikání zůstalo (moc nevadí) ale klávesnice stále nejspíš US...

Na notebuku jsem měl rozlišení po instalaci úplně rozkopaný, ale vypnul jsem jednu obrazovku (nejspíš výstup na VGA) a srovnalo se to, ale u přihlášení to zůstalo s tím příkazem:sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg se to nesrovnalo... Pro upřesnění to vypadá jako tapeta v nějakém drobet menším rozlišení a kolem do plného rozlišení barva na pozadí (levý horní roch je dobrý a rozchází se to)...

Jsem rookie tak na mě polopatě...
« Poslední změna: 15 Června 2008, 17:21:32 od pego »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.