Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Re: Osvěta o Linuxu (výzva) [název e-mailu od jistého člověka]  (Přečteno 27564 krát)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Osvěta o Linuxu (výzva) [název e-mailu od jistého člověka]
« Odpověď #75 kdy: 23 Dubna 2008, 11:22:02 »
Ano, správně - ukázat, ale nenutit, nespěchat, respektovat vlastní vůli dotyčného a chápat reálné potřeby ostatních :).

Schopnost správy bych neviděl až tak nutnou, spíš schopnost správy odpovídající používání - pokud někdo chce web, office a fotky, není co spravovat. Pokud chce někdo provozovat hry z windows a machrovat s létající krychlí, je to už horší :)

Schopností správy jsem myslel věci jako "nainstalovat něco z repozitářů", "nastavit rozlišení a pozadí plochy" či alespoň minimální ponětí o adresářové struktuře Linuxu - to aby to nekončilo hláškou "Ubuntu je nanic, nemůžu najít Program Files"

Pokud tyto jednoduché úkony někdo nezvládá (nebo obtížně zvládá) na windows, Ubuntu (ani jiný linux) pro něj jistě není to pravé.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

honorguard

• Host
« Odpověď #76 kdy: 23 Dubna 2008, 11:59:13 »
Hele, s tím ponětím o adresářové struktuře bych to tak vážně neviděl :D. Já jen trošičku vím co kde je. vím že v /home jsou domovské složky, v /dev jsou zařízení, v /usr/bin jsou binárky a ještě vim kde jsou ikony... A s Linuxem si rozumíme :D. Ne že bych nevěděl kde to najít, ale vždycky když to potřebuju tak si to najdu a pak to zase zapomenu :)

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #77 kdy: 23 Dubna 2008, 12:33:50 »

Schopností správy jsem myslel věci jako "nainstalovat něco z repozitářů", "nastavit rozlišení a pozadí plochy" či alespoň minimální ponětí o adresářové struktuře Linuxu - to aby to nekončilo hláškou "Ubuntu je nanic, nemůžu najít Program Files"

Pokud tyto jednoduché úkony někdo nezvládá (nebo obtížně zvládá) na windows, Ubuntu (ani jiný linux) pro něj jistě není to pravé.

Znám řadu uživatelů windows, kteří netuší, že nějaké program files existují. Myslím, že stačí vysvětlit:

1) nejsou tu disky a: b: c: d:...x: --> vše se dává do "domovského adresáře" (tj. to čemu windows říkají "dokumenty") To ostatní je systémový pavouk, který nikoho nemusí zajímat.

2) flešky, disky  a foťáky se objevují na ploše pod svým názvem. Je dobré je před vytržením odpojit.

3) programy přidáš přes "přidat programy" (byť 80% lidí stejně nic moc nepřidává - ani ve windows). Nikdy ne přímo z netu!

4) občas se chce systém aktualizovat - je dobré mu to dovolit.

5) k vypalování není nero/sonic, ale k3b/brasero.

6) firefox a openoffice jsou stejné.

7) před nákupem hardwaru je dobré zkouknout zda funguje s Linuxem

Více dle mého pro běžné užití počítače netřeba. Pokud chce někdo víc než běžné, stejně si bude muset něco přečíst - a hlavně si to sám zkusit.

Výhoda Linuxu je v tom, že pokud ho někdo nastaví, nepotřebuje k udržení v provozu zdaleka tolik zásahů jako windows - tedy i úroveň znalostí uživatele může být o řád nižší. 

Z toho plyne potřeba, aby ten člověk - kandidát konverze - reálně zhodnotil své znalosti, což vylučuje řadu "klikacích adminů" z windows, kteří si myslí, že když umí používat nlite nebo cracknout photoshop, jsou velcí hackeři a všemu rozumí. Pak přijde rozčarování, když se jim sice podaří rozchodit cracklé nero, ale vůbec netuší, kde jsou program files a proč je taková komplikace s prací přímo pod rootem - přece nebudou pracovat jako nějakej omezenej user bez práv. Pak začnou cpát dokumenty a stahovat torrenty přímo do /, protože ve windows taky všechno dávali na "céčko" a pak už je to špatný... :)

Ale člověk, který chce počítač "prostě používat" a připustí si, že není zrovna guru by neměl mít s výše uvedeným potíže.
« Poslední změna: 23 Dubna 2008, 23:00:49 od Anna Taliánová »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #78 kdy: 23 Dubna 2008, 13:45:07 »
to honorguar, rincewind: No, tak jednoduše bych to s tím systémem souborů neviděl. Kolikrát se mi stalo, že nějaká aplikace pod Gnome, KDE při otevření/uložení souboru implicitně vjela do /home a pokud se člověk chtěl nedejbože přepnout na jiný disk, musel přes /media/hd?? Zarytý windowsák by do složky media spíše zkoušel uložit filmy a mp3, než aby v ní hledal přípojené disky.

Jinak samozřejmě souhlasím, ovládat Ubuntu zvládne trošku inteligentnější opice, pokud má trošičku chuť a snahu.

Jinak se mi nedivte, z okolí mám zkušenosti s opravdovými BFU. Např jsem švagrovi nainstalil OpenOffice jako náhradu za MS Office, za které nechtěl dávat peníze. Druhý den mi psal SMSku, že mu to "nepodtrhává špatně napsaná slova". Odepsal jsem "někde nahoře v menu si zapni kontrolu pravopisu" - vzápětí telefon, že to nemůže najít a ať se co nejdříve stavím.

Podle mne existuje nemalá část uživatelů, kteří pracují ne logicky, ale rutinně - kliknu na modrou ikonu, v menu vyberu třetí položku, když dám save, uloží se to tam a tam, co není na ploše není nainstalované, atd.
« Poslední změna: 23 Dubna 2008, 23:02:25 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #79 kdy: 23 Dubna 2008, 14:04:27 »
Moje máti je takový počítačový analfabet, že nedokáže pochopit ani princip práce s okny. Cokoliv je minimalizované nebo schované za jiné okno, pro ni neexistuje. A přesto dokáže v Linuxu pracovat.
Sice si musela psát postupy, když jsem jí něco vysvětloval, ve stylu: v levém horním rohu najít slovo Soubor, kliknout na něj, vyskočí nabídka, najít Tisk, vyskočí okno, klepnout na OK, ale už dlouho nevolala, že má problém a to s počítačem pracuje docela často.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #80 kdy: 23 Dubna 2008, 14:20:48 »
Moje máti je takový počítačový analfabet, že nedokáže pochopit ani princip práce s okny. Cokoliv je minimalizované nebo schované za jiné okno, pro ni neexistuje. A přesto dokáže v Linuxu pracovat.
Sice si musela psát postupy, když jsem jí něco vysvětloval, ve stylu: v levém horním rohu najít slovo Soubor, kliknout na něj, vyskočí nabídka, najít Tisk, vyskočí okno, klepnout na OK, ale už dlouho nevolala, že má problém a to s počítačem pracuje docela často.
U rodinných příslušníků je to celkem v pohodě, tam je člověk vždycky "k ruce". Horší je to u příbuzných či známých, kteří žijí na druhém konci města/republiky. S těmi se to dá řešit leda tak telefonicky. Mám pak zkušenosti, že to pak dopadá následovně
Citace
1: Ahoj. Mám problém. Jak mám udělat xxxx v yyyy?
2: Počkej, nejsem u kompu, ale myslím, že musíš menu možnosti.
1: Ale já v menu žádný možnosti nemám!
2: A co tam teda máš?
1: Odhlásit uživatele, Ovládací panely, Nový dokument Office, ...
2: Aha, to je Nabídka Start, Menu je ten šedivý proušek nahoře v yyyy, jak je tam Soubor, Úpravy, ...
1: Jo tohle, už to mám, možnosti tam jsou, co dál?
2: Vyber nastavení ...
1: (po 15s) To tady neni!
2: Tak mi přečti, co tam je.
1: Bla, bla2, bla3, ..., Volby
2: Ok, tak ne nastavení, ale Volby
1: Ale vždyť si říkal, že tomu rozumíš! Jak se v tom pak mám vyznat já!
2: Dej ty volby a zaškrtni tam xxxx.
1: Ok, mám, (za 20s), ale xxxx pořád nejede.
2: Tak zrestartuj yyyy.
2: (slyším restartovací zvuk windows) Ty jsi restartoval celý komp?
1: Vždyť si to říkal.
1: (za 20s) ale to co jem v yyyy měl udělaný, to tam není!
2: A uložil sis to?
1: Ne! vždyť si to neříkal.
2: ... Půl hodiny se hledá nějaký záložní soubor, nebo starší verze, nakonec se ukáže, že to uložený měl, tak se to konečně spustí
1: No nevim, ten program yyyy, co jsi mi tam dal, to je nějaký složitý, na mě moc komplikovaný, raději se vrátím k MS-zzzz, tam tohle bylo nastavený automaticky, takhle bych s tebou protelefonoval výplatu.

EDIT: Troufli byste si takovému člověku nainstlaovat Ubuntu (přesvědčit by jistě šel celkem snadno). Ja teda na to nervy nemám.
« Poslední změna: 23 Dubna 2008, 17:10:37 od Anna Taliánová »

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #81 kdy: 23 Dubna 2008, 14:43:16 »
EDIT: Troufli byste si takovému člověku nainstlaovat Ubuntu (přesvědčit by jistě šel celkem snadno). Ja teda na to nervy nemám.
ja bych asi nemel nervy ani na to mu instalovat/pomahat s cimkoli  8)
« Poslední změna: 23 Dubna 2008, 17:10:52 od Anna Taliánová »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #82 kdy: 23 Dubna 2008, 14:46:08 »
taky jsem nedávno vysvětloval princip dokovací lišty a minimalizovaných oken...  :D

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
« Odpověď #83 kdy: 23 Dubna 2008, 16:04:25 »
EDIT: Troufli byste si takovému člověku nainstlaovat Ubuntu (přesvědčit by jistě šel celkem snadno). Ja teda na to nervi nemám.

no tedka budu instalovat nove ubuntu bratrum na pc [bydli taky jinde] a nemaji verejnou ip ani ja... takze to budu resit pres Hamachi tak potom napisu jak to slo a co vse pres to jede :) [dalo by se to resit totiz pripojenim plochy] ale kdyz jsem to zkousel doma na lance tak se to hodne sekalo takze nevim nevim :-/
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Re: Re: Osvěta o Linuxu (výzva) [název e-mailu od jistého člověka]
« Odpověď #84 kdy: 23 Dubna 2008, 18:13:48 »
No ja som uz mal takych bulov viac krat a bolo to o nervy...Ale je zaujimave, ze prave ti najvacsi analfabeti, zostali verni Ubuntu a nevedia si ho vynachvalit. Ti "sikovnejsi spekulanti" uz zase Widluju...To dokazuje len jedine - co si myslim uz davno - ze Ubuntu je pre jednoduche GUI pouzivanie v zakladnych veciach minimalne rovnako lahko pouzitelne, ako widle.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

monty

• Návštěvník
« Odpověď #85 kdy: 23 Dubna 2008, 19:41:10 »
A přesně o tom to je. Uživatel, který se s počítačem dříve nesetkal nebude mít problémy, protože se učí od začátku. Kdežto každý, kdo přešel z Windows je mít bude, protože bude chtít aplikovat postupy, které se ve Windows naučil. To mu ale nepůjde, takže to svede na ten "blbej linux" a vrátí se k Windows.  :(

ufaak

• Závislák
« Odpověď #86 kdy: 23 Dubna 2008, 20:14:37 »
hmm ja jsem dneska nasim dal do komplu druhej HDD, ktery jsem vytahl z nepouzivanyho kramu, nainstaloval Ubuntu a maji dualboot... mamce jsem rekl, at si zvyka, ze o win brzy prijde :)
s win mamka problem nema, pracuje na nich denne a je spis pokrocily user, tak jsem zvedav, jak se popere s Linuxem... ja jsem prakticky porad v Brne, tak bude muset sama ;D

jedinej problem je s webkamerou a mikrofonem pro skype (segra je v Anglii a je to jejich jediny spojeni)...
je to nejaka usb Genius, a mikrofon je primo v ni... googlil jsem jak oteklej, ale nic jsem nenasel...

no do nedele budu jeste marodit, tak snad neco vymyslim :)
« Poslední změna: 23 Dubna 2008, 23:04:39 od Anna Taliánová »
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #87 kdy: 27 Dubna 2008, 13:49:49 »
Fakt veris, ze o ty win brzo prijde? :D
Taky sem musel jednu webku dat pryc, pac sem nesehnal drivery na lin....ale to byla nejaka cinska bez znacky.

Pavel Půlpán

« Odpověď #88 kdy: 27 Dubna 2008, 13:52:09 »

Prachobyčejnej remake modrý smrti... teď je z ní černočerná smrt bez jakejkoliv informací o chybě. :D

ufaak

• Závislák
« Odpověď #89 kdy: 27 Dubna 2008, 14:35:19 »
Taky sem musel jednu webku dat pryc, pac sem nesehnal drivery na lin....ale to byla nejaka cinska bez znacky.

ja jsem ji to oznamil, a kdybych mel zmenit pozadi plochy, tak o ne prijde... ;D

jinak webkamera stale nejede, ale povedlo se mi rozjet ten mikrofon, co je v ni zabudovany... a to jim pro telefonaty do Anglie staci - segra tam ma stejne tak "kvalitni" notebook, ze kdyz se ji do toho pusti jeste video, tak se za chvili restartuje...
« Poslední změna: 29 Dubna 2008, 15:29:46 od Anna Taliánová »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #90 kdy: 27 Dubna 2008, 15:10:31 »
Tak ten mikrofon je hlavni - to je jasne. Taky webku kolikrat vypinam, pac mi pripada debilni se furt divat na nejakej ksicht...Ten mikrofon ma ale stejne normalni malej jack a USB je pro webku, ne?

ufaak

• Závislák
« Odpověď #91 kdy: 27 Dubna 2008, 15:12:01 »
prave ze ne... ten mikrofon jde pres USB... kdyby to byl obyc. jack, tak to neresim :)
« Poslední změna: 27 Dubna 2008, 20:23:17 od Anna Taliánová »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #92 kdy: 27 Dubna 2008, 15:13:49 »
Aha - no tak to neznam - ja to mel taky v jednom ale do PC se strcil jack i USB
« Poslední změna: 27 Dubna 2008, 20:23:04 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
Re: Mark Shuttleworth na "Plovárně" [e-mail s výsledkem]
« Odpověď #93 kdy: 29 Dubna 2008, 10:36:57 »
Vážení přátelé,

mám čisté svědomí a sám za sebe nepochybuji, že pan Marek Eben také, udělali jsme pro pozvání pana Marka Shuttlewortha do "Plovárny", co šlo.

Panu Ebenovi jsem volal. První telefonát vypadal nadějně, měl zájem.
Protože čas tlačil, o několik dní později jsem zjišťoval, jestli se hnuly ledy; měl nějaké jednání, rozhovor byl daleko chladnější, než ten první.

Po uplynutí dalších několika dní jsem panu Ebenovi poslal mail s následujícím textem (po úvodní uctivé zdravici):
........................
>Čas poskočil a možná již začíná být pozdě se pokusit plánovat do Vaší "Plovárny" pozvání pro pana Marka Shuttlewortha.

Nebudu mít samozřejmě nikterak zlý pocit, že to nevyjde, udělal jsem pro to, co jsem mohl a pokud je tomu tak i z Vaší strany, máme oba čisté svědomí.

Totiž že svoboda (jenž je samozřejmě stejně důležitá ve světě virtuálním jako reálném), bude zkrátka muset ještě chvíli čekat na svou příležitost.

S přáním hezkého dne plného příjemných zážitků a úspěchů <
........................
Pak mi volal pan Eben - bylo to teď v neděli okolo 20hod s tím, že o tom skutečně vážně uvažoval (a já nemám nejmenší důvod si myslet, že jeho slova nebyla upřímná), ale že to nikam do svého programu nemůže natlačit.  A jmenoval akce...

Pak uvedl, že reaguje zejména na můj mail, kde cítil, že tak trošku tlačím (jako že cítil, že je ten, kdo brání "svobodě" se objevit...). To jsem s úsměvem odmítl.
Protože čistota svědomí se nedá moc měřit, že ;)

Rozloučili jsme se s tím, že mu děkuji a že se možná povede příště nějaký jiný projekt; a protože cokoli, co se uvádí ve veřejnoprávní televizi o GNU/Linuxu je osvěta, pole je opravdu široké.
...
Škoda, tentokrát nevyšlo.
V osobě pana Ebena však (a vlastně všech tří bráchů Ebenů) spatřuji příznivce svých snah o linuxovou osvětu.

Takže kdyby vás někdo seriózní třeba do "Plovárny" napadl, dejte s dostatečným předstihem vědět, rád přispěji svou troškou do mlýna.
Ale jak je vidět i šest týdnů je pro takovouto konkrétní akci málo.
Do té doby se budu snažit pro tuto myšlenku v produkci, jenž dělá "Plovárnu" získat dobrou dušičku.

Tak někdy příště
Těším se na spolupráci

Hezký den, plný příjemných zážitků a úspěchů i vám, přátelé

Váš
Pep Kadleček
Příkrá 320/9
147 00 Bráník, P4

P.S.: nevím kdo všechno byl do této akce zapojen, ale pokud uznáte za vhodné o mé "výzvě" zpravit, nemám nic proti.

honorguard

• Host
« Odpověď #94 kdy: 29 Dubna 2008, 12:21:06 »
Tak to je docela škoda že to nevyšlo. Moc pěkný nápad... nějaký další? Protože jak jsme se bavili tak nějaký nevýznamný rozhovor či pořad k ránu nám moc nepomůže...
« Poslední změna: 29 Dubna 2008, 15:30:27 od Anna Taliánová »

ufaak

• Závislák
« Odpověď #95 kdy: 29 Dubna 2008, 12:42:51 »
Jo, mohli bysme zalozit hiphopovou skupinu a "zpivat" o Linuxu ;D
a kdyz by jsme byli dostatecne dobri, tak by to bylo jeste lepsi nez plovarna :)
« Poslední změna: 29 Dubna 2008, 15:30:46 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #96 kdy: 29 Dubna 2008, 14:13:02 »
Kua jen né hiphop... :D

ufaak

• Závislák
« Odpověď #97 kdy: 29 Dubna 2008, 14:31:17 »
toz ja nejsem fanda do hiphopu, ale nejak me nenapada, jak by vypadala romanticka pisnicka o Linuxu v podani Helci Vondrackovy ;D
« Poslední změna: 29 Dubna 2008, 15:31:05 od Anna Taliánová »

honorguard

• Host
« Odpověď #98 kdy: 29 Dubna 2008, 20:06:19 »
Vám se nelíbí představa kapely "GNU / Linux Gangsta shoot ya nigga"? :D

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #99 kdy: 29 Dubna 2008, 20:36:11 »