Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nemůžu otevřít data na harddisku (brání tomu sesypané Visty)  (Přečteno 7111 krát)

swab

• Návštěvník
Ubuntu jsemsi sehnal, protože se mi při aktualizaci sesypali Visty. Teď se v Ubuntu nemohu dostat ke svým datům. Když chci otevřít disk tak mi to píše, že mě to tam nepustí protože Visty byly špatně vypnuty a radí mi to abych zapnul Visty a správně je vypnul. Visty ale zapnout nejdou, ale já se potřebuju dostat ke svým pracím do školy.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 01:36:44 od Anna Taliánová »

honorguard

• Host
Jak jsi to zkoušel zapnout? Použil jsi příkaz mount?
dej příkazovou řádku a:
Kód: [Vybrat]
sudo -i
fdisk -l
Takhle zjistíš kde máš visty, tedy pokud je to první disk. U prvního disku bude znak *. To znamená že se z něj zavádí systém. Také u něj bude jméno. Např. /dev/sda2.
takže potom opět v konzoli (nezavírej ji po příkazu fdisk):
mkdir /mnt/vista
mount -t ntfs /dev/sda2 /mnt/vista

I když nevím jeslti to bude fungovat. Doufám že ti wirdoza nepoškodila souborový systém. Pro příště si tam radši dej Ubuntu ;).

premet

• Host
Zkus opravit NTFS souborový systém. Nainstaluj si toto
sudo apt-get install ntfsprogs a pak spust
sudo ntfsfix /dev/hdxy kde za x dosadíš číslo disku a y číslo oddílu nebo popřípadě místo hdxy bude sdxy podle disku. To zjistíš z výpisu
sudo fdisk -l
« Poslední změna: 18 Dubna 2008, 18:31:13 od Premet »

honorguard

• Host
Hele, ono to možná nebude souborovým systémem... Teda to že nenaběhne Vista... Možná je to tím že je od Microsoftu.. :).
Ne, teď vážně. Podle mě se něco důležitého aktualizovalo a nějak to způsobilo "nečekaný" pád systému. Pokud to bylo něco opravdu důležitého (např. kernel32.dll) tak v tom vidím neuvěřitelný problém :(

premet

• Host
No podle mě to, že nejdou Visty nabootovat to bude jedna věc, ale že nejde v Ubuntu ten NTFS disk bych viděl v nekorektně vypnutém systému viz i ta hláška co mu hlásí však vyzkoušet se to může tím se nic nepokazí  ;).

fester-182

• Aktivní člen
  • *
jj ked zle vypnete windows tak vam neotvori disk, alebo vas do neho nepusti .... co tak skusit recovery mod na viste ?
Ked ta tlaci topanka, tak ju nevyzuvaj, skus ju rozchodit. ;)

honorguard

• Host
Jak vlastně Linux přijde na to že se špatně vypnul Windows? Jinak recovery mod je na houby... tedy ve Vistě. Jednou jsem si ve Vistě nainstallil alkohol a od té doby vždycky když jsem si zapnul pc, tak jak naběhnul alkohol tak to spadlo (modrá obrazovka)... Tak jsem si řekl že to to v recovery modu odeberu... ejhle... i tam se mi to takhle restartovalo... Ale rozhodně pokud se nechal systém rozaktualizovaný tak v recovery modu vidím jedinou cestu jak ho zase zprovoznit...

fester-182

• Aktivní člen
  • *
myslel som to tak, ze v recovery mode ho mozete vypnut normalne a tak vlastne dosiahnete to ze vam tie disky spojadni (aspon si to myslim)...
Ked ta tlaci topanka, tak ju nevyzuvaj, skus ju rozchodit. ;)

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
Re: Nemůžu otevřít data na hardisku, brání mi v tom sesypané visty
« Odpověď #8 kdy: 18 Dubna 2008, 21:38:28 »
zkoušel jsi data vysosat přes live? třeba slax nahranej v RAM...
prostý user
...selským rozumem...

premet

• Host
« Odpověď #9 kdy: 18 Dubna 2008, 22:13:24 »
Podle mě je špatně vypnutý ten disk s Vistama a tím se porušil NTFS systém na tom disku a proto se v Ubuntu nepřipojí. Takže pokud ho opravíš jak sem psal níže měl by se ti ten NTFS disk automaticky připojit a pak můžete dělat s obsahem disku co chcete  :).

qUAKER

• Host
« Odpověď #10 kdy: 18 Dubna 2008, 23:12:02 »
ntfsfix by měl vše spravit, sám to tak dělávám..

honorguard

• Host
« Odpověď #11 kdy: 19 Dubna 2008, 00:10:32 »
Zajímavé... Já vždycky myslel že Microsoft vymyslel NTFS aby se nepoškozovala FAT tabulka a nebyla potřeba defragmentace... Evidentně to funguje tak že se poškodí pouze NTFS tabulka a k defragmentaci se používají nástroje od jiných vývojářů než Microsoft...

julian

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 21 Dubna 2008, 15:28:24 »
Zajímavé... Já vždycky myslel že Microsoft vymyslel NTFS aby se nepoškozovala FAT tabulka a nebyla potřeba defragmentace... Evidentně to funguje tak že se poškodí pouze NTFS tabulka a k defragmentaci se používají nástroje od jiných vývojářů než Microsoft...

jj, to že NTFS nepotřebují defragmentaci je dost dobra pohadka.....

premet

• Host
Re: Nemůžu otevřít data na harddisku (brání tomu sesypané Visty)
« Odpověď #13 kdy: 21 Dubna 2008, 15:32:23 »
Fragmentují se i Linuxové souborové systémy  :) .

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 21 Dubna 2008, 15:37:26 »
Stejně by mne zajímalo, co s tím souborovým systémem ty Visty dělají, že při nekorektním ukončení Woknousů se na něj Linux nedostane.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

JohnyN

• Host
« Odpověď #15 kdy: 21 Dubna 2008, 18:26:29 »
Stejně by mne zajímalo, co s tím souborovým systémem ty Visty dělají, že při nekorektním ukončení Woknousů se na něj Linux nedostane.

Nebojte sa.. keď spadne Windows 7, nezoberie so sebou len tabuľku NTFS ale zároveň na PC spustí aj autodeštrukciu, aby to bola väčšia sranda  ;D
Sorry za OT..

BTW XP to tuším nerobilo. Alebo sa mýlim?

premet

• Host
« Odpověď #16 kdy: 21 Dubna 2008, 19:55:29 »
Když restartuješ na tvrdo XP tak se ti taky NTFS po**** a stává se to taky, když vysuneš flashku bez odpojení samozřejmě jen ve windows ;D .

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #17 kdy: 21 Dubna 2008, 22:11:49 »
Když restartuješ na tvrdo XP tak se ti taky NTFS po**** a stává se to taky, když vysuneš flashku bez odpojení samozřejmě jen ve windows ;D .
Obojí (tvrdý restart, vytržená flashky) na XP provozuju a nikdy se mi se souborovým systémem nic nestalo (ani na HDD, ani na flashce)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

premet

• Host
« Odpověď #18 kdy: 21 Dubna 2008, 22:12:59 »
No ne, že se sním něco stane, ale nepřipojí se v Linuxu, protože není správně ukončený  :).

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 22 Dubna 2008, 09:07:29 »
Presne ako sa tu hovorilo. Ked sa nespravne vypne windows (Vista aj XP) tak sa v linuxe neda pripojit. Pod nespravnym vypnutim je zahrnute aj uspanie. Jedinou moznostou je ntfsfix, alebo disk pripojit na inom kompe vo windows, tie si s tym nejak vedia poradit (ktovie preco  ;)).
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #20 kdy: 22 Dubna 2008, 09:28:41 »
To při tom uspání na disk bych to ještě pochopil. Stejně se můj údiv nad "special features" od Microsoftu neustále zvyšuje.

Zephaniah

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 22 Dubna 2008, 11:58:36 »
No ne, že se sním něco stane, ale nepřipojí se v Linuxu, protože není správně ukončený  :).

jj, takhle jsem to pochytil taky, NTFS je žurnálový souborový systém, který musí M$ Windows nějak ukončit, aby se knim dostal linuxovský ntfs-3g driver. Sice při mountu můžeš použít --force přepínač, ale ten pro mě nikdy nefungoval.

Co potřebuješ je aby na tom disku proběhl checkdisk a žurnál se zavřel. Nejlépe windowsovský CHKDSK. Když nemůžeš korektně ukončit Wokna, vraz do mechaniky instalační cdčko M$ Windows XP nabootuješ z něj a při volbě jestli nainstalovat/obnovit zvolíš R (recovery). Naběhne recovery console, tam napíšeš

chkdsk c:
(nebo co je to za disk) necháš proběhnout, dáš

exit
po resetu se vrátíš do linux a co předtím nejelo pojede.
Teda doufám  ;)

honorguard

• Host
« Odpověď #22 kdy: 22 Dubna 2008, 12:40:26 »
Víte co mě naprosto štve? Nezodpovědnost autora tohoto threadu... Má Visty, sem napíše jenom když mu teče do bot ale už ani není na tolik slušný aby nám napsal jestli mu to nějak pomohlo nebo ne...

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #23 kdy: 22 Dubna 2008, 12:45:36 »
Mno, třeba mu již zčernala obrazovka  ;D

Tak mne napadlo, že MS upgradoval tradičně nejspolehlivější ulitlitku ve Windows, slavnou "Blue Screen of Death" na "Black Screen of Death"

honorguard

• Host
« Odpověď #24 kdy: 22 Dubna 2008, 13:21:22 »
XD tak to je hodně dobrej hlod XD.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.